Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste
Kuchnia na wzgórzuJak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko SzybkowarPomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole(...)ewentalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukru tym razem nie dodawałam, pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym makaronem ( u mnie spätzle). Można dołożyć oskubane z kości mięso. Posypać natka zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery FajeryRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko Szybkowarjest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy(...)piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł. W stylowo urządzonych
Wylizany Rondelmałych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa na patelni spowoduje że się udusi a nie usmaży. Wołowina powinna być obsmażona z każdej strony(...)pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli
nietylkopasta.plTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz(...)wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy
Przepysznik - BLW i nie tylkoTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki(...)pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem. Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który
Buniabaje w kuchniCzosnek to nie tylko niezwykle zdrowe warzywo posiadające działanie bakteriobójcze. Wszystkie dania mięsne przyrządzone na bazie marynat z dodatkiem czosnku mają niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju
sierotka maRysia w kuchni