Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im
Wanilia i Kardamondrobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l 500 ml wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga: Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, koniecznie zobacz uwagi pod przepisem. umieść żeberka, kostki(...)zimnej wody. Warzywa dodane po usunięciu szumowin. Gotowy wywar na żeberkach wołowych. Uwagi: 1. Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, zachowaj ich jędrność w następujący sposób: pogotuj najpierw samo mięso ok. 10 minut na wysokim ciśnieniu po tym czasie otwórz szybkowar, dodaj warzywa zamknij szczelnie garnek i gotuj kolejne 10 minut na wysokim ciśnieniu
Szybko Szybkowarsię za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami(...)grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już
Zasmakuj Kuchnipotrawy np.jakąś zupkę , bigos itp. w talerzu czy kubku zamrozić..i w każdej chwili możemy ją odgrzać w mikrofalówce... Pojemnik możemy również wykorzystać do odmrażania np. mięsa mielonego . Pojemnik -parowar jest przystosowany do gotowania na parze..ja jak na razie "parowałam" klopsiki [ przepis wkrótce na blogu]..i jestem bardzo zadowolona(...)smaczną i zdrową formą przyrządzania potraw, która zaoszczędza czas. Pojemniki zapewniają odpowiednią wygodę i wysoki standard podczas użytkowania. Kubek Sistema Microwave – specjalnie zaprojektowany, aby umożliwić i usprawnić konsumpcję zupy, czy innego dania. Wygodny, nowoczesny i wielofunkcyjny. Idealny również do mleka. Średni talerz Sistema Microwave – pojemnik, w którym można przechowywać żywność, odgrzewać rozmaite dania, a nawet gotować. Pokrywka
Moje domowe kucharzeniePyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie
Moje domowe kucharzeniebulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest(...)szklanka suszonej żurawiny 1 ziarnko ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz oliwa do wysmarowania formy bułka do wyspania formy Sposób przygotowania: Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy, żeby sprawdzić czy nie chcemy
W kuchni wieczoremKrem marchewkowy z curry i imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U
Pełny talerzząbek czosnku garść rukoli 1 łyżeczka oregano szczypta suszonej kolendry szczypta ostrej papryki szczypta cząbru szczypta kurkumy sól ziołowa pieprz świeżo mielony kilka czarnych oliwek Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą patelnię wrzucamy plastry cukinii(...)stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy jedną czarną oliwką. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Świetnie pasują do nich ostre sosy orientalne. Fanom brokuł polecam także przepis na kremową zupę z prażonymi migdałami . W tym poście można także przeczytać o właściwościach brokuł
My Chcemy Jeśćpieprz naturalny mielony 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki majeranku 1 - 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe folia aluminiowa Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią(...)mięso było przypieczone , to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy
Kuchcik gotujejest akurat nieco bardziej czasochłonne, ale jeśli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego(...)końcu dorzucamy także mięso wieprzowe. Gdy dobrze się podsmaży, podlewamy wodą z gotowania selera, wystarczy połowa szklanki. Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco płynu. Gdy seler jest miękki lekko go studzimy i miksujemy z zielonym pieprzem. Podgrzewamy, doprawiamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą konsystencję- gęstej zupy krem, więc
Pichceniomaniapieczeniem. Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki(...)smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania. Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości. Możemy je zmielić i przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet. Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych zup
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej 2 małe jajka 1 cebula sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka(...)liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu , doprawiamy do smaku ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy Mięso nakładamy na każdy liść ( od spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamy W garnka układamy jedną warstwę gołąbków, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka
Proste PotrawyOstatnio wszystko robię w biegu, brak czasu to mój największy dylemat bo gdyby doba miała załóżmy 30 godzin ... oj byłoby o wiele łatwiej .... Ale moi drodzy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata