zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:112/145)

Oberiba na gęsto 186

ostatnio ułożyła, że tych naszych tradycyjnych potraw będę mogła poznać znacznie więcej. A to oznacza, że będą również gościć tutaj na blogu.  Na Górnym Śląsku oberiba ma postać zupy, natomiast na Śląsku Opolskim oberibę przyrządza się na gęsto, jako dodatek do drugiego dania. Oberiba na gęsto została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych  i tak wygląda jej opis(...)kalarepki. Mieszamy, aby nie powstały grudki.  Do potrawy dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.   Podajemy z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi (lub innym mięsem). Smacznego

bistro mama
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 172

blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu.  Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc(...)dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki.  Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu 3 plastry boczku włóż do mikrofali przykryte ręcznikiem papierowym na około 1 -2 minutę ( w zależności od grubości). Otrzymasz idealnie chrupiące chipsy. Udekoruj nimi zupę zamiast grzanek. - zupę możesz podać również z uprażonymi

SMYKWKUCHNI
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 178

łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę(...)jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 232

Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wątróbka drobiowa z cebulą 228

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 220

picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało. /WYKONANIE(...)wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli. skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 565 kcal

Wypisz Wymaluj
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 113

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Cztery Fajery
Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym 166

można też zapomnieć o tym, jak mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni, dają nam te smaczne owoce. Właściwie pasują do każdego dania – na słodko i wytrawnie. Mięso - czy to drób, dziczyzna, czy wieprzowina - w połączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń(...)jego przygotowania, wyszło pysznie! Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 617

Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek Wielkanocny 157

wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób(...)białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie

ClauditteMissCooking
Makaron świderki z kurkami 215

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl białkowy Eco&Fit Slim - wsparcie w odchudzaniu 148

Stali Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiamy słodycze w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Nie często więc recenzujemy tutaj produkty dla osób dbających

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 197

W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 211

się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego  ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś

My Chcemy Jeść
Zupa gołąbkowa 207

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi