zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:114/145)

Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 126

dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie(...)niż 3-4 łyżki stołowe, inaczej szpinak wyjdzie bardzo rzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku

Karo in the Kitchen
Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami i makaronem jajecznym 87

Klasyka polskiej kuchni, która jest obowiązkowym elementem podczas niedzielnego obiadu- rosół. Oprócz mięsa i włoszczyzny- koniecznie z opieczoną cebulą, dzięki której uzyskamy głębszy aromat i słoneczny

Kraina Miodem Płynąca
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 154

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do

IzaGotuje
Domowy rosół z domowym makaronem 331

zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy. Gromadzi wodę w organizmie i obciąża wątrobę. A to zbyt duża cena za podkreślanie smaku(...)najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego. Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6405

kilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet

Czerwona Porzeczka
8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 356

smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków.  Okazuje się(...)mielonej gorczycy 1 łyżeczka lubczyku 3. Przyprawa do ryb 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4. Przyprawa do kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 0,5 łyżeczki mielonego

Powiedz dietom nie
Leczo z cukinią 741

według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami(...)pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki

Poezja smaku
Współpraca z firmą Skworcu 172

pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól(...)smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować

Słodkości i nie tylko
Rabarbarowy chutney z jabłkami 115

także przepyszny jako dodatek do mięs. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno(...)czerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie  1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy cebulę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier

Kulinarne przygody Gatity
Bento – hambagu 120

maszynie mogłam jedynie pomarzyć Doprawiamy sosem do ryżu zgodnie z recepturą na opakowaniu. Teraz przejdziemy do mięska: Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się zbyt miękka(...)niej formować kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Po uformowaniu kuleczek umieszczamy je na rozgrzanej patelni i podsmażamy na brązowo z każdej strony. Aby mieć pewność, że mięso w środku będzie dobrze wysmażone (wszak do wieprzowina) i soczyste dolewamy filiżankę wody i jeszcze lekko podduszamy pod przykryciem, a następnie odparowujemy nadmiar wody. I teraz gwóźdź programu! Sos nadający tego

Kate's Kitchen
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 349

wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie w co wbić kły. Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie.   Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki – długi pas mięsa wystarczy podzielić(...)można ponownie zużyć, np. do następnego kawałka. Posypane przyprawami mięso odkładamy do zamarynowania na przynajmniej 12 godzin. Gdy mięso już przejdzie przyprawami, wstawiamy je do piekarnika na środkową półkę. Ja piekę żeberka na ruszcie w metalowej blaszce, ale możecie je spokojnie upiec na kratce piekarnika, wstawiając pod spód drugą blachę. Mięso piecze się długo – od 8-9 godzin, w zależności

Karo in the Kitchen
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 148

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry jalfrezi z kurczaka 106

Indyjski kurczak jalfrezi gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese 427

Spaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli

A to pestka
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 93

przepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami   Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba sól wędzona(...)Wykładamy chłodnik na głębokie talerze, układamy na wierzchu podsmażoną cebulę dymkę, i halloumi. Dekorujemy łyżką soku z buraka i paskami rzodkiewki. Wine Pairing: Ponieważ tylko głupie nie piją przy zupie, chłodnik połączono z wytrawnym Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker

Ugotowane pozamiatane