Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzczerze mówiąc mogłabym spokojnie żyć bez mięsa i gdybym trafiła na jakąś wege wyspę, to bym mi nie brakowało niczego oprócz smażonego boczku. Mam dla niego prawdziwą słabość zwłaszcza kiedy mam kiepski humor, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku i najlepszym comfort foodem. Pogoda w maju nas nie rozpieszcza – trzeba sobie jakoś radzić. Nic dziwnego, że bekon odgrywał zawsze(...)żadnych umiejętności, a robią wrażenie nawet na randce czy kolacji, gdzie liczy się intensywny smak i efekt. Poza tym to taki powrót do korzeni. W babcinych przepisach w każdej zupie był boczek a na każdej porcji ziemniaków skwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie. Jakie są moje ulubione dania
Ugotowane pozamiatanerazu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy, najlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje kurzego mięsa i po jednym żeberku (żeberka można przez moment podsmażyć na patelni, np. z odrobinką Srirachy czy sosu ostrygowego). Wlewamy gorący bulion, na granicy wrzenia. Do każdej porcji sypiemy po garści(...)zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy
Karo in the KitchenProste danie o zaskakująco złożonym smaku, choć składa się raptem z trzech składników. Ale jakich! Słodki i mięciutki bulgur, twardawy, charakterny jarmuż i kwaskowy, gęsty sos
Niedzielny kucharzFasolowa na żołądkach indyczych Fasolowa jest zdrowa , nie tylko się rymuje , ale także świetnie smakuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp
Ogrodnik w podróżypierożkami. Zrobiłam je "przy okazji" i na próbę. Zostało mi tłuczonych ziemniaków, a w lodówce był otwarty słoiczek dyniowego puree, który czekał na właściwy moment, by go wykorzystać. Kremowych zup dyniowych moje chłopaki nie lubią, więc robię małe porcje dla siebie, a tu mnie mile zaskoczyli, bo po upieczeniu, po przestudzone chętnie sięgali. Cieszy mnie to ogromnie, bo ich "dieta(...)szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie. Pierożki: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się
Kuchnia w czekoladziekawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem to bym coś zjadł. A że zupy nigdy nie odmawiam (tak samo jak pacierza) to połakomiłem się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku(...)szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie
Marder&Marder Manufacturedużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi
Szczęśliwa kuchniadużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie(...)niż 3-4 łyżki stołowe, inaczej szpinak wyjdzie bardzo rzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku
Karo in the KitchenKlasyka polskiej kuchni, która jest obowiązkowym elementem podczas niedzielnego obiadu- rosół. Oprócz mięsa i włoszczyzny- koniecznie z opieczoną cebulą, dzięki której uzyskamy głębszy aromat i słoneczny
Kraina Miodem PłynącaJedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do
IzaGotujezawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy. Gromadzi wodę w organizmie i obciąża wątrobę. A to zbyt duża cena za podkreślanie smaku(...)najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego. Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą
Codzienna kuchnia niecodziennakilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet
Czerwona Porzeczkasmacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się(...)mielonej gorczycy 1 łyżeczka lubczyku 3. Przyprawa do ryb 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4. Przyprawa do kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 0,5 łyżeczki mielonego
Powiedz dietom nie