Składniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie
W Mojej Kuchni LubięTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Cztery Fajeryobieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy(...)pół i pocierajcie przez chwilę połówki o siebie. Jeśli wytworzy się woda, to znaczy, że ziemniaki są twarde i po ugotowaniu nie będą się rozsypywały (najlepsze na sałatki, do zup i do obiadu). Jeżeli natomiast połówki kleją się do siebie, znaczy to, że ziemniaki są mączyste. Jednak gdy okaże się, że Wasze ziemniaki nie mają przeznaczenia „kluskowego” nie oznacza
MyCookBook.plGulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony.
Moniki SmakołykiMięso zawsze umieszczamy w garnku z warzywami w zimnej wodzie, i gotujemy pomału na niedużym ogniu. Dzięki temu rosół jest klarowny. Jeśli na rosole powstają szumowiny pamiętaj aby je zebrać łyżką cedzakową! Zasada nr 3 Warzywa - wybieramy młode i jędrne. Podstawą dobrego rosołu jest korzeń pietruszki, selera i por. Te trzy warzywa w największej mierze wpłyną na smak zupy. Dlatego(...)dodaj kilka ziaren pieprzu do wywaru, a pod sam koniec gotowania, ziarna pieprzu utrzyj w moździerzu lub potłucz młotkiem i dodaj do rosołu. Nie dodawaj już gotowego mielonego pieprzu z torebki bo to zupełnie inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ . Dobry rosół musi być z dobrym makaronem
SMYKWKUCHNIBardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale
Moja DelicjaDziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i
karmelowysłynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis(...)twardo 2 ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać
Obiad gotowykalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora(...)drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem (tak jak lubimy), całość mieszamy. Smacznego! Jeśli nie jesteście na diecie to surówka z kalafiora i warzyw do świetny dodatek do grillowanego mięsa! The post Surówka z kalafiora i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszka papryka czerwona sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolone wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy pulpety wielkości mandarynki. Smażymy je na oleju(...)Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Zapiekanka Makaronowa Z Pulpetami Artykuł Pulpety jaglane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnedrobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l 500 ml wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga: Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, koniecznie zobacz uwagi pod przepisem. umieść żeberka, kostki(...)zimnej wody. Warzywa dodane po usunięciu szumowin. Gotowy wywar na żeberkach wołowych. Uwagi: 1. Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, zachowaj ich jędrność w następujący sposób: pogotuj najpierw samo mięso ok. 10 minut na wysokim ciśnieniu po tym czasie otwórz szybkowar, dodaj warzywa zamknij szczelnie garnek i gotuj kolejne 10 minut na wysokim ciśnieniu
Szybko Szybkowarsmalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać(...)minutach wyjąć główki a resztę gotować jeszcze 5 minut. Kilka główek polecam zostawić do dekoracji a resztę dodać do zupy i całość zmiksować. Opcjonalnie w wersji bez laktozy można przed miksowaniem dodać do gotującej się zupy śmietankę kokosową. Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu
Ola la LCHFZiemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak zupy i przywołuje na myśl wczesną wiosnę. Polecam gorąco(...)pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy
Trzeci talerztalerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować. Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały
Kuchnia w czekoladziesię na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej(...)się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo lepiej, skoro się sam car dał na nie skusić. 😋 Kotlety są naprawdę smaczne, delikatne, soczyste. I znów
Dieta moja pasja