zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:85/145)

Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 902

Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio  raz  w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami(...)domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki  na sos: 1 szklanka  śmietanki do zup 18% 1 szklanka mleka 3,2% 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej szczypta

Gosia gotuje
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 168

mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu(...)pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna 1 łyżka oleju kokosowego lub ghee 2 spore cebule 3 ząbki czosnku, przeciśnięte czubata łyżka obranego, startego imbiru sól 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki chili puszka krojonych pomidorów cytryna - kilka plasterków 200 g czerwonej soczewicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA KATALOŃSKA 137

gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy(...)kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 167

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego

Moja Delicja
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 121

kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Poniżej moja propozycja pesto(...)szklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni

Fitsweet.me
15 przepisów na dania z dynią 177

rozkręcił się na dobre i dlatego dania z dynii powinny zagościć na Twoim talerzu. Nie wiesz co zrobić z dynii? Przepisy na dania z dynii to nie tylko rozgrzewające zupy. Neutralna w smaku dynia znakomicie komponuje się nie tylko w słodkich wypiekach , ale również w daniach wytrawnych. Poniżej prezentuję przepisy na dania główne z dynią - dania mięsne i wegeteriańskie. Zapraszam(...)frosch.blogspot.com/2016/10/dyniowe-cannelloni-swiatowy-dzien.html Placek z dynią i cebulą - łatwy  https://frosch.blogspot.com/2016/10/placek-z-dynia-i-cebula-szybki-i-atwy.html Pikantna tarta dyniowa z ajwarem - super fit  https://frosch.blogspot.com/2016/10/pikantny-placek-dyniowy-z-ajwarem-super.html Dyniowa zapiekanka z mięsem mielonym  https://frosch.blogspot.com/2015/11/dyniowa-zapiekanka.html Dynia faszerowana orzechowym risotto  https://frosch.blogspot.com/2015/11/dynia-faszerowana-orzechowym-risotto.html Dyniowe curry z kuczaka i cukinii  https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowe-curry-z-kurczaka.html Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 184

kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem(...)tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
Galaretki z indyka z salami i warzywami 237

selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw. Składniki na 8 mini galaretek: 500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem(...)szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz

Czerwień i błękit
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 266

zainteresowani podam wam przepis.  kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie:  Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pamiętamy, aby odszumować wywar w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i kroimy na drobne kawałki.  Zabieramy się za warzywa(...)ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie wyłączamy ogień, dokładamy pokrojone mięso, solimy, pieprzymy porządnie, wciskamy czosnek, posypujemy natką pietruszki i już prawie gotowe. Jedyne czego teraz zupa potrzebuje to czas. Przykrywamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest następnego dnia. Pyszka! ps. można też barszcz wzbogacić białą fasolą

Ale Pyszka!
Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 164

tego ile dodacie płynu, możecie otrzymać zupę lub gęste danie. Składniki: 500 g marchwi 1 puszka ciecierzycy 1 większa ostra papryczka 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy(...)więcej smaku. Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa odżywczo. Może stanowić zamiennik mięsa ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnego białka. Jeśli lubisz ciecierzycę lub chcesz się z nią zaprzyjaźnić, to sprawdź także i te przepisy: Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżego awokado Najprostszy hummus Chrupiąca pieczona ciecierzyca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 215

shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić(...)grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka. Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej sprawdzają się do takiego smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy.  Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpeciki z orkiszową kaszą manną i makaronem bezglutenowym w sosie pomidorowym 195

Tym razem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które

Kawa z mlekiem
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 103

shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić(...)grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka. Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej sprawdzają się do takiego smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy.  Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone

Cztery Fajery
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 92

połowę u teścia w Lublinie. I zawsze też porównuje zwyczaje dwóch rodzin. U nas je się żurek na białej kiełbasie i z jakiem, a chrzanu dodaje się o zupy w trakcie gotowania. U męża w w rodzinie je się żurek na kiełbasie podlaskiej z jajkiem, pieczywem, białym serem i chrzanem dodanym na talerz przed samym podaniem.  Sernik jest zarówno(...)sajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki

Kuchnia w oparach
Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką 165

bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa.  Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną.    KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ    Składniki: klopsiki:   500 mielonej wołowiny 3 łyżki(...)koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl  wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania