kurczaka 1 duża pietruszka 1 seler korzeniowy 2 duże marchewki 3 ziemniaki 3 pomidory malinowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 szczypta mielonego kminku 1 pęczek koperku 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka wkładamy do zimnej wody (2 litry), doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Pietruszkę i seler ścieramy(...)kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki dodajemy do zupy, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy szczyptę kminku, dodajemy sól i pieprz. Po kwadransie, udka wyjmujemy, studzimy, zupę gotujemy na wolnym ogniu. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, rozdrabniamy na kawałki, razem z kośćmi wrzucamy ponownie do zupy. Po kolejnym kwadransie
R'n'G KitchenDziś przedstawiam zapowiadaną lasagne bolognese . Kto powiedział, że na diecie bezglutenowej nie można sobie serwować podobnych pyszności? Można, pod warunkiem, że wyprodukujemy sobie płaty bezglutenowego makaronu
Kawa z mlekiemdrobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę(...)solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo
Wędrówki po kuchnioczyść z tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka(...)Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników
Anioszek w kuchniduży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę(...)wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udko z kurczaka 4 sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki(...)termoobieg, włożyć udka i piec bez przykrycia 15 minut, następnie na 150 C piec 30 minut sprawdzić czy kość się luzuje, jeżeli tak to jest upieczone mięso - udka są chrupiące, wypieczone...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwarzywa są już przestudzone i całkowicie suche , mielimy je np. w młynku do kawy , nie na pył , tylko tak ,żeby były widoczne grudki . Wysypujemy do miski . Grzyby suszone , także mielimy , te już dużo drobniej , można nawet na pył . Dodajemy do warzyw , dokładamy sól , mieszamy i przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy i jak długo(...)height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyusuwamy. Czas na podział królika. Najpierw oddzielamy tylne odnóża: ostrym nożem nacinamy mięso przy torebce stawowej, a następnie wyłamujemy ze stawu i odcinamy do końca. Podobnie robimy z przednimi odnóżami. Pozostał korpus dzielimy na równe części (ok 3-4). Odcinamy szyje i zostawiamy np. na zupę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
Kolizje Smakówcięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór :) Składniki: około pół kg gotowanego chudego mięsa , około pół kg parzonego wędzonego boczku , 2 gotowane marchewki , 1 pietruszka(...)gotowana , kawałek selera gotowanego , 1 mała papryczka chili , 1 średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnki , 4 łyżki masła , 1/2 pęczka szczypiorku , 1 łyżka posiekanej natki pietruszki . Mięso i boczek zmielić maszynką do mielenia - ja użyłam średniej grubości sitka. Marchewkę, pietruszkę i seler również zmielić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać. Masło
Codzienna kuchnia niecodziennanią zmierzyć po powrocie. I po tej przymiarce wiem, że do hariry z przyjemnością będę powracać. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina lub drób z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie(...)mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 25 minut. Zestaw z ognia, nie odcedzaj. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i smaż na niej mięso, aż się ładnie zrumieni. Mięso wyłóż na talerz. Do garnka dolej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz imbir, kurkumę, słodką
Delicious Placezostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów. Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna(...)gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa
Walijskie PichcenieMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet Christopherazamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony sok, woda czy inna zupa też same potrafią się wylać... Tak więc dla dobra własnego portfela, dla dobra własnego zdrowia psychicznego i w trosce o zdrowie innnych - jadamy raczej w domu. Ewentualnie stołujemy się u teściów(...)szkoda było wyrzucić. Za chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody
bistro mamaKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, posiekana zielenina 4 łyżki schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić(...)bitki obtoczone w mące i posypane kucharkiem i pieprzem do bitek włożyć porcję zamrożonych podgrzybków, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić z 30-40 minut, do miękkości mięsa resztę mąki wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do mięsa mieszając do zagęstnienia sosu, dodać przyprawę w płynie do smaku, posiekany koperek z natką pietruszki - bitki są smaczne do ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubięmoże pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą(...)BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnizupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim stylu, na mocno wysmażonym soffritto, podana jest z małymi klopsikami, które robi się dosłownie w kilka minut. Najlepsza na klopsiki byłaby świeża domowa włoska kiełbasa surowa, salsiccia , ale szybko można na włoską modłę przechrzcić(...)Mięso z kiełbasy wyjmujemy, jelita odrzucamy – do niczego już nie będą potrzebne. Wsypujemy do mięsa zmielony koper włoski, wlewamy dwie łyżki bardzo zimnej wody, ocet winny i całość wyrabiamy dłonią przez 3-4 minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego
Karo in the KitchenGołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPaweł vel Wielbłądek lubi dobre jedzenie i .... eksperymenty kulinarne. Kardamonu mamy dostatek, ale brakowało nam pomysłów na dania obiadowe z tą przyprawą.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTroszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por
R'n'G KitchenZupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową
My Chcemy Jeść