zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:75/145)

Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 128

suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę(...)grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Strogonow z indyka 90

Czas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 30 min Gotowe w : 45 min Liczba porcji : 3 porcje   Insporacją do zrobienia mojego dzisiejszego dania był mój syn

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Filety z kurczaka w masełku szałwiowym 186

królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 2 filety z kurczaka 2 łyżki masła Łyżka oleju Kilka gałązek szałwii Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól Piersi z kurczaka(...)myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione na brązowo z obu stron przekładamy je na talerz. Dorzucamy pozostałe masło oraz listki

Kolizje Smaków
Bogracz 149

wegetarianom nie polecam :)))) Ja zrobiłam to w formie gęstej zupy ale szukając przepisu w internecie natknęłam się na przeróżne formy bogracza. Od konsystencji wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później(...)schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę po czym ugotowałam w osolonej wodzie, a po to żeby było szybciej miękkie ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko

Tanio smacznie i prosto
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 201

arissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus.  "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki(...)puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny

SzczyptaSmaQ
Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem) 122

Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe(...)sztuk udek z kurczaka (można użyć też np. ćwiartek)* 7 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki kukurydzianej 3 jajka M 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 ostrej czerwonej papryki szczypta soli (u mnie większa) mleko – około 1/3 szklanki olej do smażenia Dodatkowo: 1 opakowanie Risotto z leśnymi suszonymi borowikami1 the Green Woodpecker Trill

Słodkie okruszki
Zupa koperkowa z indykiem 90

Aromatyczna ,delikatna ,pyszna. Składniki 500 g mielonego indyka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka  1

R'n'G Kitchen
Czwartek: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe 132

zdrowych składników. Książka ma też pomóc rodzicom przygotować proste i zdrowe dania, a także zachęcić do wspólnego gotowania z dziećmi. Dzisiaj my chcieliśmy Was zachęcić do ugotowania super łatwej zupy Zoe. Być może nie kojarzycie o kogo chodzi. Zoe pojawiła się na Ulicy Sezamkowej stosunkowo późno, w listopadzie 1993 r. w ramach wyrównania parytetu płci potworów, gdyż męskich bohaterów było(...)bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi utocz niewielkie pulpeciki wielkości orzech laskowego. Krok 3 Wyjmij z zupy pomidorowej cebulę i czosnek. Włóż do niej pulpeciki i pierożki tortellini. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz

Niedzielny kucharz
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 111

czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest(...)Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 209

mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego! Składniki: Ciasto:   30 dag mąki ćwierć szklanki mleka 5 dag drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżeczka cukru 5 dag tłuszczu szczypta soli Nadzienie: 60 dag kwaszonej kapusty 10 - 15 dag mięsa(...)zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odsączamy ją i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków

psgotujemy
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 143

Danie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania

IzaGotuje
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 146

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30

W Mojej Kuchni Lubię
FORSZMAK LUBELSKI 122

przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy(...)mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do cebuli wrzucamy pokrojoną wędlinę oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 122

przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy(...)mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do cebuli wrzucamy pokrojoną wędlinę oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso

Kuchnia MagdaLeny
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 207

łyżka kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki mielonych nasion kolendry 2 liście laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 1,5-2 litra bulionu 1 puszka (400g) pomidorów 1 puszka (400g) ciecierzycy 6 łyżek jogurtu 2 łyżki harissy sól, pieprz, szczypta cukru placki pita lub naan do podania Na pulpety: 500-600 gramów mielonej jagnięciny 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie bardziej

olalacooking