zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:68/145)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 301

mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej(...)ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru z mięsem dodać pokrojoną włoszczyznę i dalej gotować. Gdy mięso będzie już miękkie ( wyjmuję i obieram do zupy) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania gdy już wszystko jest prawie miękkie dodać wcześniej podgotowaną kapustę. Chwilę wszystko razem gotować

W garach u Gosi
Wegańska harira 98

przygotowałam jej na bazie mięsa. Doprawiłam ją tak, aby spełniała swoje zadanie – rozgrzewa, pachnie, syci. 2-4 porcje: 70 g zielonej soczewicy 1 puszka (400 g z zalewą) ciecierzycy 1/2 kalafiora 1 łodyga selera 1 duża marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego przyprawy: sól, imbir (najlepiej świeży, starty na tarce, ok. 1 cm korzenia), kolendra mielona, papryka ostra(...)plastry, gotujemy razem z soczewicą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, ciecierzycę razem z zalewą oraz pokrojonego kalafiora. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem

Kucharzyca
Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem 125

nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)pęczek świeżej mięty 1 cebula ok 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz garść rodzynek Przygotowanie: 1. Nasiona kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze ubijamy dłonią, żeby wytworzyła się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek

Słodki Kompromis
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 146

To moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 128

pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać(...)łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas

ClauditteMissCooking
Zupa z młodej kapusty 118

Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu(...)należy przygotować wywar.  Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu, jeśli powstaną szumowiny należy je zdjąć szumówką. Następnie dodać 2-3 listki laurowe, włoszczyznę ( ja dodaję liście pietruszki, lubczyku, selera i pora zwinięte i związane nitką). Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do wywaru, a także zeszkloną cebulkę razem z masłem. Ziemniaki

talerz przyjemności
Jak zrobić kotlety mielone 1011

smażenia Sposób przygotowania Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Suchą bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie/mleku. Jak całkiem zmięknie, odciskamy w dłoniach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy(...)dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 143

Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2   duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula(...)listki świeżych   listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić

Buniabaje w kuchni
Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek 401

Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam. Smaczne

Buniabaje w kuchni
Kołduny w rosole 160

                                                   

Kuchnia Danusi
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 105

pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren(...)liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą. Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu 113

ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 50 ml śmietanki sojowej lub kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Biała kiełbasa z tempehu: 200 g wędzonego tempehu* 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki żytnich otrębów 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej(...)Zupę doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku, chrzan, śmietankę i majeranek. Zagotuj ponownie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Biała kiełbasa z tempehu Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Przysmaż na złoto i wyjmij przyprawy. Tempeh zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa

Food Square
Co Lila jadła w środę? 5 129

otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca ze sklepu, ok? Zupa Krem z cukinii i brokułów, do tego słonecznik i kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki(...)myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki.  Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zacna zupa wiejska 218

Zupa jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony

Trzeci talerz
Gołąbkowa 238

Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję.  Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)  Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później.  Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje

Krakowskie smaki Ani