liście laurowe u mnie kości ze schaba - opcjonalnie (z racji tego ze sama je odcinałam więc pozostało na nich trochę mięsa) 1000-1200 ml wody 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową(...)dolewamy bulion (ja dorzuciłam do wszystkiego jeszcze opłukane kości z mięsem i wybrane ziela angielskie i liście laurowe). Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze min 30 min. Im dłużej tym lepiej. Najważniejsze by cebula była miękka i rozpływała się w ustach, w konsystencji ma być jak "rozgotowany" makaron. Gotową zupę przelewamy do misek posypujemy serem i podajemy z grzankami
Piekielna Kuchnia Patiselera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka(...)następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia
Kuchenna KontrrewolucyaZupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca i pożywna zupa, idealna na mroźny zimowy dzień lub imprezę gdzie spożywa się dużo alkoholu Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe(...)mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju
Blog z Apetytemzupy czy do sosu takie są najlepsze. Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy : ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki
apetytnapieczeniekefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego
ClauditteMissCookinggotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka. Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 30 g pistacji bez łupin 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego(...)odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy
My Chcemy Jeśćcebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie) Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru: mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa. * Całą zawartość patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, pokrojone(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną
Z Majeczką w kuchnimama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy(...)zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego
Truskawkowa Fiestapojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru. Składniki 300-400 g szpondra wołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren(...)godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mięso ze szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę, pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy
R'n'G Kitchenzagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami
Poezja Smaków - blog kulinarnyżeberek ( z zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia
Buniabaje w kuchnikuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje): 25 dag mięsa wieprzowego*, 2 laski kiełbasy, 1 średnią marchew, 1 średnią pietruszkę, 3 średnie ziemniaki, ½ małej główki białej kapusty, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę oleju, czarny pieprz mielony, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1,5 l wody. Marchew i pietruszkę(...)zdejmij osłonki i pokrój ją w dość grube plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, kurkumą i niezbyt dużą ilością soli przełóż do garnka. Całość zalej wodą i gotuj na niezbyt dużym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaj marchewkę i pietruszkę i gotuj całość dalej przez
blog.moje-pasje.infoz indyka - 1 jajko - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - majeranek - sól Wykonanie Do mięsa mielonego dodałam surowe jajko, 2 łyżki kaszki manny, dwie szczypty soli, szczyptę majeranku i pół łyżeczki czosnku. Mięso wyrobiłam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma uformowałam male kuleczki wielkości orzecha(...)lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy(...)Gotujemy na małym ogniu. 2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami. 3, Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka. 4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną
Pysznosci Babci BasiPogoda nas nie rozpieszcza. Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato. Syn na obozie sportowym nad morzem,był na plaży tylko raz. Zawsze
Polska Zupa