zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:73/145)

Gotowany kurczak w pikantnym sosie 358

potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś   zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki(...)wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka

Buniabaje w kuchni
Lekki kapuśniak z pieczarkami 122

duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać

Czerwień i błękit
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 255

jakoś podać. Zawsze lubiłam gotowane mięso z rosołu więc z ozorkiem nie mam problemu. Lubię pokroić go w cienkie plasterki i dodawać do kanapek. To delikatne i miękkie mięso.  Ozorek doskonale nadaje się do podania z sosem. Ponieważ sam jest delikatny więc dobrze komponuje się z ostrzejszymi sosami, chrzanowym lub musztardowym. Ja zdecydowanie wolę ten pierwszy i taką wersję(...)mąki  ok. 300 ml wywaru z gotowania ozora ok. 100 ml śmietanki 30% albo lżejszej, takiej do zup 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny  3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu   do smaku - sól, pieprz biały mielony  Jak zrobić ozór w sosie chrzanowym? Ugotowanego wcześniej ozora pokroiłam w grube plastry. Można ponownie zagrzać

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie pomidorowym 379

łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra. 400 ml passaty w kartoniku 3 łyżki stołowe śmietany 30 % bądź 18 % do zup /sosów   Wykonanie:  Najpierw przygotujemy sos. Do garnka przelewamy passatę / sos pomidorowy z kartonika - ważne aby był dobrej jakości. Dodajemy do niego śmietanę, sól, pieprz. Jeżeli zajdzie taka(...)ponieważ pulpety wrzucone do sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były

W Moim Magicznym Domu
Zupa gulaszowa 177

Składniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu

KUCHNIA POLSKA
Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą 154

Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli meksykańską potrawkę w odchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczne i rozgrzewająca. Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka(...)czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli , może też być czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki

Pełny talerz
Gęsta zupa z prawdziwków bez mąki 206

wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym jedzeniem. Do tej zupy nie potrzebujecie ani wywaru z mięsa ani z warzyw!. Tej zupy nie zagęścimy mąką ale użyjemy rozgotowanej, sprasowanej łyżką fasoli która świetnie uwydatnia smak prawdziwków. Będzie prosto, pysznie, odżywczo i naturalnie! Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania(...)grzyby prawdziwki 1,5 łyżki rozgotowanej fasoli piękny jaś rozgniecionej łyżką lub zmiksowanej na papkę 3 małe ząbki czosnku Płaska łyżka masła klarowanego 2-2,5 szklanek wody Świeżo mielony pieprz, sól himalajska do smaku Przygotowanie: 1/ Umyte prawdziwki kroimy w małą kostkę, na patelni rozgrzewamy klarowane masło. 2/ Wrzucamy na rozgrzaną patelnię przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz

Kuchnia PROzdrowotna
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 372

większości polskich domostw, co niedziela na stole gości ROSÓŁ :) Każdy ma na niego swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. LUBIĘ LUBIĘ LUBIĘ !!! Ja na jego bazie przygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała  około 5-6 litrowy. Składniki(...)marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo

Jemy Pijemy
gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 165

mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki na gorącym smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, cebulę, czosnek wsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać(...)minut co jakiś czas mieszając wlać wodę, przyprawę w płynie i dusić do miękkości mięsa na mniejszym ogniu na koniec dodać śmietanę słodką i zagotować na większym ogniu z 2-3 minuty, dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą gulasz podać z ziemniakami, kaszą lub z czym się lubi..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z gruszki i pietruszki 108

Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się

Kucharzyca
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 225

maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był nieco mocniej doprawiony, bo naleśniki "zabiorą" nieco smaku. Tak przygotowany(...)Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego

Rozpustne gotowanie
Delikatny gulasz z młodych ziemniaków i indyka 125

Zupa Gulaszowa - Moja Wersja lekkiej ,letniej zupy z indykiem,młodymi ziemniakami ,pieczarkami i dużą ilością natki pietruszki Mojej rodzińce bardzo smakuje ;) Zapraszam 🥣🥣🥣🥣🥣🥣  Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😘 Facebook Gotowanie Patki  A teraz przepis :  Składniki na 10 porcji :  500 g mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry)  25 dag pieczarek 1 pęczek natki(...)pietruszki 5 młodych ziemniaków  500 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki przyprawy do gulaszu  2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody  Przygotowanie:  Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone

Gotowanie Patki
Golonka peklowana pieczona w piwie 231

zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy

Blog z Apetytem
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa 81

Oryginalna zupa gulaszowa przyrządzana jest w specjalnych kociołkach, i długo gotowana nad ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 3 grube parówki 2 szt czerwonej papryki 2 ząbki(...)ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki 4 mięsiste pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego szczypta kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku sól, czarny pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego Warzywa obrałam i pokroiłam z kostkę. W garnku rozgrzałam olej. Wrzuciłam warzywa i chwilę je smażyłam. Dodałem pokrojoną

Kasia i jej kobiecy świat
Chili con carne 174

Chili con carne pierwszy raz pojawiło się na moim stole, gdy dostaliśmy fix do tego tajemniczego dania. Musze przyznać, że było to najostrzejsze danie, które w

Smakowy Raj