zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:71/145)

Faszerowane patisony w wersji FIT 158

Uwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne(...)wcale nie czuję że jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek

Mama z miasta
Przepis na pasztet 225

masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy ok 1 h. w 180 stopniach. Pasztet pozostawiamy(...)Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku     Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
żeberka cielęce z cebulą duszone... 132

Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić(...)żeberka z każdej strony, wsypać cebulę pokrojoną, podsmażać z 5 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka sa delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy 145

Dziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy do makaronu to taki klasyk, który zawsze wychodzi, coś co po prostu nie może się nie udać. Do tego danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i smakowite, jak dotąd(...)znalazł się taki grymaśnik, który nie chciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g makaronu/ryż  Mięso podsmażyć krótko na oleju rzepakowym, chodzi o to, żeby nie traciło swoich soków w czasie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Żurek śląski 165

następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając kiełbasę, mięso i warzywa. Dodałem również dwie łyżki tartego chrzanu. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie doprawiłem danie solą i mielonym białym pieprzem, a następnie dodałem do niego pół litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu(...)jego ponownym zagotowaniu jeszcze przez około 10 minut. Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek. Na talerze nalałem porcje zupy, dbając o to, aby w każdej porcji znalazła się słuszna ilość kiełbasy i boczku. Na wierzchu zupy w talerzach ułożyłem przekrojone na połówki jajka na twardo. Podałem z chlebem

Wyprawy kulinarne
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 156

wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego(...)się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj śmietanę i zagotuj. Posyp natką lub koperkiem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Zapomniane kaszubskie jadło. 105

znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać  w lodówce. Dawniej okrasę zalewano smalcem  z gęsich(...)psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.   I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała

Kulinarny karnet Christophera
Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 152

jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca, co dlatego, że mięsa kiedyś może zabraknąć, a o ile nie będziemy mieli innych nawyków żywieniowych, to mogą być z tego powodu nawet wojny. Z drugie strony mamy trend długoterminowy, rozpoczęty przez humanizm, kiedy poszanowanie życia ludzkiego (a czasem i nieludzkiego) staje się(...)wzrasta ich spożycie. Tym bardziej, że niektóre wykorzystuje się do zamienników mięsa wspomnianych powyżej. nie marnujemy - kontynuacja trendu z ubiegłego roku, zwłaszcza w kontekście palonych wysypisk Jeśli chodzi o kwestie podrobienia mięsa to ten trend zaczął się już dwa lata temu i wtedy właśnie sporządziłem danie ze sztucznym mięsem. W następnym wyprawowym wpisie zrobię coś ciekawego w tej kwestii

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa z dyni i soczewicy 104

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido

My Chcemy Jeść
Grochówka z kociołka 185

wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie. Składniki : 1 kg grochu łuskanego 1,5 kg żeberek wędzonych 0,3 kg boczku wędzonego 0,3 kg kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku lub przypr. Magi kminek mielony majeranek pieprz(...)zalewamy ciepłą wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ wlewając zimną wodę rozgrzany kociołek mógłby pęknąć. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy. Dusimy do momentu, kiedy mięso żeberek wyraźnie zmięknie, ale będzie się jeszcze mocno trzymało kości. Mi zajęło to ok. 30 minut. Ten czas warto wykorzystać na przygotowanie warzyw które należy obrać i skroić w kosteczkę

Mechanik w kuchni
Papryka faszerowana mięsem 123

warzywa są właśnie takim daniem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne chłodne dni. Zapraszam po przepis 😋. Parę słów o papryce Papryka  jest rośliną należącą do rodziny(...)kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną papryką Papryka faszerowana mięsem Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa  z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 202

minut. Po tym czasie grzyby odsączamy (wywar z grzybów zachowujemy!) i kroimy je w paski. Wywar odcedzamy z warzyw i mięsa (ziela i liście można wyłowić lub zostawić – wg uznania). Warzywa z gotowania nie będą potrzebne. Mięsa lekko studzimy, osuszamy. Boczek i szynkę kroimy na niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)próbujemy czy wywar jest odpowiednio kwaskowy. Na końcu doprawiamy jeszcze raz solą, jeśli potrzeba. Na talerze nakładamy tłuczone ziemniaki (na środek). Wokół nalewamy zupę. Na środku lub z boku układamy świeżo usmażone, sadzone jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.   Post Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 127

mnie w domu. Jest także dodawana do zup.  Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć.  SKŁADNIKI: łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg.  kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg. czosnek 3 duże ząbki sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania kiełbas kostki(...)rosołowe wołowe 2 szt.  woda gorąca 0.5 l.  METODA: Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą.  Kostki rosołowe rozrabiamy w wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy na grubych oczkach. Dobrze wyrabiamy ( ok. 20- 30 minut,mięso powinno być

Kuchnia Paulettes
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 139

ilości 250g to jest 100 kcal. Zapraszam po przepisy na dietetyczne zupy. 2. Porcja mięsa w ilości 150g to jest około 200 kcal.  Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej.  Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone(...)patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g

IzaGotuje
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 190

stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą(...)której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta

W kuchni Karmel-itki