powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad - (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna(...)Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości
Powiedz dietom nieRobiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki(...)koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa. Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę(...)Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru dodać obgotowaną wcześniej kapustę i boczek. (Jeśli zupa ma być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu po boczku. Dodać mąkę, paprykę
Kuchnia w opałachpyszna zupa gulaszowa, będąca jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej(...)sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiogromny, bo zupę przygotować możemy z bardzo dużej selekcji zarówno mięsa jak i warzyw. Spotkałam się też z zupami owocowymi. Te jednak nadają się bardziej na deser aniżeli na przystawkę. Zdarza się, iż gotuję obiad na więcej niż jeden dzień. Jeśli też tak robicie to wiecie sami, że zupa, która postoi sobie w lodówce przez kilka godzin smakuje najlepiej. Jeśli(...)marchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa z kolendrą Przygotowanie. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno
mecookssklepie? Mięsa można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki(...)zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. • Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić
To co kochamniedźwiedzi 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, sok pomidorowy 250 ml olej, czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka(...)domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany do 200 C, grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami(...)słodka, chrzan, lubczyk, czarnuszka, pieprz czarny, sól, gorczyca. Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Zapach przyprawionego mięsa unosił się po całej kuchni. Pieprz ziołowy staropolski do doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do mięs i zup. Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w niskiej cenie
Tradycyjna kuchnia KasiZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć. Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.Macie ochotę na fantastyczne danie jednogarnkowe? Dziś Was na takie zapraszam. Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kwestia Smaku i zapisałam sobie do zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca(...)tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 550-600 g drobiowego mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Smaki Na Talerzusztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiona duża, świeża kura wiejska ok. 6 kg, podzieliłam ją na cztery porcje, trzy porcje zamroziłam = do szybkowara (9 litrów(...)zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko przysmażonym stekiem. Jest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam! Scroll down for recipe in English Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda(...)czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając
karmelowyZ czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300
R'n'G KitchenSkładniki: 3/4 kg mielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubię