Zupa z dyni to królowa jesiennych zup. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny pomarańczowy kolor. Moja zupa krem z dyni powstaje z pieczonej dyni Hokkaido, bulionu warzywnego i marchewki oraz cebuli. - z pieczonej dyni Hokkaido - z bulionem warzywnym - prosta, szybka i pyszna
AniaGotuje.plRosół może nie kojarzy się z dietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny
Healthy food explorerPodróże mnie niesamowicie inspirują. Zawsze wracam z głową pełna pomysłów. Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ). Z Egiptu również
Ostra na Słodkozbiorach. W opakowaniu więc zachowany jest nie tylko piękny kolor, i smak ale także witaminy. Idealnie nadał się do przygotowania szybkiej zupy. Składniki: ZUPA : 1 szklanka groszku mrożonego HORTEX 400 g brokułów 1 szklanka bulionu warzywnego 1 cebula szczypta chilli sól, pieprz 65 ml śmietany NALEŚNIK: 1,5 szklanki mleka 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX(...)pieprz PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ: Cebule kroimy i podsmażamy na oleju wraz ze szczyptą chilli, soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto
Kuchnia w oparachPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNadszedł czas opatulania się w ciepłe szale, raczenia korzennymi, rozgrzewającymi herbatami oraz… „tachania” krągłych i okazałych dyń z warzywnych straganów Mój pierwszy tej jesieni dyniowy zakup posłużył na zupę oraz dyniowe purée, które wykorzystałam między innymi jako dodatek do śniadaniowej komosanki. Użycie gotowego już purée jest praktycznym sposobem urozmaicenia oraz wzbogacenia o cenne składniki odżywcze wszystkich dań zbożowych
Even Better FoodRusek - Dietetyk z pasją Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao ; blog: Quinoa Raz! Sambar indyjski z czerwonej soczewicy ; blog: Hajduczek naturalnie Fakes - najlepsza zupa z zielonej soczewicy ; blog: Hajduczek naturalnie Curry soczewicowo-warzywne... ; blog: lejdi of the house
Weekendy w domu i ogrodziePrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze
babka w formiebłonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. W mojej kuchni nie może braknąć tych pełnych zdrowia produktów. Do zup (tak lubianych przez moje dzieci), mięs, sosów mięsnych i warzywnych, sałatek… kasza jęczmienna ma naprawdę szerokie zastosowanie. Ostatnio mam przyjemność używać do moich potraw kasze od Wytwórni Kasz „Rubi” Produkty są wysokiej
Słodkie okruszkiszybka i prosta w przygotowaniu, że można uznać ją za koło ratunkowe. Wystarczy kilka składników i przygotujecie tę jesienno – zimową potrawę. Do przygotowania zupy potrzebujemy (2 sporych porcji): 3 pory 500 ml bulionu warzywnego (może być też bulion ugotowany na mięsie) 3 łyżki kremowego serka ziołowego (lub śmietankowego) mały kieliszek koniaku 1 łyżka tłuszczu Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone
Szybko Tanio Smaczniegóry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino
zadanie-gotowaniejesienne albo zimowe dni, ale kto by czekał aż do zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie. ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 puszki mleka kokosowego
Bon appetit mon amieZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka
nietadietabardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę, bo właśnie
Jacob Tastesjest bardzo łatwa do przygotowania i bardzo smaczna . Podałam zupę krem, na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Zupa brokułowa krem Składniki: brokuł - 1 szt cebula - 0,5 szt czosnek - 1 ząbek bulion warzywny - 1,5 l ziemniaki - 3 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz śmietana do zabielenia migdały do dekoracji Sposób przygotowania : Brokuły umyć(...)podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu warzywnego, gotować do miękkości. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu dodać do bulionu. Następnie dodać różyczki brokułów i gotować , kilka minut. Wyjąć kilka różyczek do dekoracji. Zmiksować zupę, zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę udekorowaną brokułami i migdałami. Smacznego ! (function
Kuchnia DanusiWidząc bryndzę w sklepie naszła nas ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy
R'n'G Kitchenpachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki
W kuchni Karmel-itkiSzybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi
Kulinarny karnet ChristopheraJESIENNE ZUPY . Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy się w pełni takim talerzem zupy. Polecam spróbować! Składniki : * brokuły * pół litra wywaru drobiowego bądź warzywnego * marchewka * liść laurowy , ziele angielskie , sól , pieprz , imbir świeży * śmietana * grzanki czosnkowe Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w wywarze razem z marchewką i przyprawami
Magiczne Życie Martypobliskiej okolicy. Są tez produkty regionalne takie jak ser, oleje czy wina. Ja zakupiłem w nim czerwoną soczewice postanowiłem z niej ugotować zupę. Składniki: Szklanka czerwonej soczewicy, Puszka pomidorów, Cebula, Czosnek, Bulion warzywny 1 litr Bazylia, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy pokrojoną cebule z czosnkiem. Gdy nabiorą koloru dodajemy pomidory
cookplugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru z odlanym bulionem i śmietaną
Kolejny blog o gotowaniuzupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2 pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek(...)bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki
Ala piecze i gotujedostępność, to jest z tym coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach. Składniki (3 porcje): Zupa: 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka) 0,7-1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania(...)cytryny łyżka oleju natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny. 4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut aż napęcznieje
Powiedz dietom nieZupy te są u mnie często wybierane do tygodniowego menu – w domu czy u rodziców gotuję pyszne, zdrowe i kolorowe zupy o konsystencji gładkiej, z warzyw korzeniowych szczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina. Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy
Zasmakuj KuchniDynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy przez ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem
Łycha smakówprzekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci
Zasmakuj Kuchnipieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie (ok. 1 kg) 2 średnie cebule 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja robiłem na drobiowym) 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy Sól Pieprz Pestki dyni do podania Jak zrobić zupę krem z pieczonej cukinii? Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię kroimy w plastry o grubości 2 cm (jeżeli cukinia
Kuchnia Łukaszawynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa krem z brukselki appeared first
Magiczny Garnekteraz sezon na dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy(...)zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki) Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: dla 4 osób Składniki: 3 litry wody 5 małych marchewek 1 mały seler 3 białe części pora 6 ziemniaków 2 małe cebule lub 1 duża 400 g grochu łuskanego połówki 2 kostki warzywne(...)grochu usuwamy nadmiar piany. Ugotowany groch odcedzamy. Jeśli chcemy aby nasza zupa była gęstsza, połowę grochu miksujemy. 3. Marchew, seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i 2 kostki warzywne bio. Nastawiamy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę
Mój pomysł namożna też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może(...)blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość wg uznania), kolendrą (ziarna należy rozetrzeć w moździerzu) oraz obficie solą i pieprzem. Gotową zupę ozdabiamy jogurtem lub śmietanką oraz świeżą kolendrą. Post Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe(...)dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Każdą porcję
My simple kitchenmojej zupy użyłam zielonej soczewicy, która jest moją ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania i nie wymaga długiego moczenia. Składniki na zupę: 2,5 l wywaru (ja użyłam wieprzowego, ale może być drobiowy lub warzywny) 250 g soczewicy zielonej 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora
Kierunekuchnia