krzywdzące. Ma dość ostry smak, na tyle wyczuwalny, że nasze minestrone na koniec nie potrzebowało dodatku pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać ją na ciepło, może też w upalny dzień pełnić rolę bogatego w warzywne smaki chłodnika. W minestrone nie ma żadnego tłuszczu, nie licząc dwóch łyżek oliwy dodanych na początku oraz tłustości oddanej do wywaru
Niedzielny kucharzNajpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki
Wołowina od rekinajeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis na mleko kokosowe) Bulion warzywny – 2 kostki Olej kokosowy – do smażenia Sól i pieprz(...)zeszklenia). Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut. Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko. Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek
Blendmansztuka koperek natka pietruszki kasza gryczana – 1 opakowanie – 75 gram sól, pieprz maggi śmietana 18% – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka ugotować razem z suszem warzywnym. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć z wywaru. Wyskubać mięso, zostawić do zupy. Do wywaru dodać szpinak i pokrojone brokuły. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę, wrzucić do wywaru. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dodać śmietanę rozrobioną
kuchniabellissima.wordpress.comMarchew kroimy w ćwiartki ,ziemniaki i filet z kurczaka w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Zalewamy bulionem warzywnym ,dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. Cykorię płuczemy ,wykrawamy głąby i kroimy w piórka. Podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min i doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory i gotować przez ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę
MarciochaKucharzykawa\u0142ek selera\r","lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mi\u0119snego\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","1\/2 szklanki \u015bmietany\r","s\u00f3l, pieprz, ga\u0142ka muszkato\u0142owa, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie\r","grzanki lub bu\u0142ka oraz natka do podania"],"name":"Zupa z por\u00f3w, zupa porowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null(...)u015bli lubisz zupy g\u0142adkie, mo\u017cesz zup\u0119 zblendowa\u0107.\r"]} Drukuj Zupa z porów, zupa porowa Składniki 2 duże pory (bez ciemnozielonych liści) 2 duże cebule 4 duże ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 listki laurowe, 2 ziela
Mieszam w Garnkuzupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku
Bon appetit mon amiektóre są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek warzyw Kolejną opcją są wege kotlety na przykład takie(...)Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy Kotlety - kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut Zapiekanki
HealthyCreationspora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa(...)gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy ok. 2-3 minut do całkowitego zmiksowania na gładką masę wszystkich składników. Można również przelać zupę do malaksera i ją w nim zmiksować Można dodać po 1 łyżce
Szczęśliwa kuchniapora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa(...)gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy ok. 2-3 minut do całkowitego zmiksowania na gładką masę wszystkich składników. Można również przelać zupę do malaksera i ją w nim zmiksować Można dodać po 1 łyżce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziemie czasem trafiają w nasze głowy. Jest zabawnie. A po powrocie do domu czeka na nas zupa. Ciepła, jesienna, cebulowa. Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej(...)przez około 25 minut. Cebula w tym czasie powinna się ładnie skartelizować. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy wino i dusimy aż płyn odparuje. Zalewamy zupę bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż cebula całkiem zmięknie. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. W miedzy czasie przygotowujemy grzankę. Ja użyłam bagietkę, którą podpiekłam w piekarniku i natarłam czosnkiem
Przysmaki KarolkiNiezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej(...)cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu podgrzać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi
Świat SmakuCaldo de papas Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje. Składniki dla 2-3 osób. 4 ziemniaki 1 cebula ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej 1-2 pomidory 2 gałązki kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki nitek szafranu Sól, pieprz, maggi do smaku. 1 jajko na osobę(...)szafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną. Nalać, a właściwie nałożyć bo zupa jest gęsta , na talerze i smacznego
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowanie jest dość czasochłonne, ale uwierzcie mi, że warto! Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre potrawy. ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI (4 porcje) - 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta) - 1,5 litra bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki
Zgrabne GotowaniePodsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa) łyżeczka(...)skrzydełka. Do bulionu dodajemy kapustę i gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą. Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek. Smacznego
Smak mojego domu