Znowu kremowo i pysznie. Marchwianka nie jest moja ulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny bulion warzywny pieprz, sól, kurkuma suszone liście selera naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo smaczna, popularna polska zupa żurek, tym razem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany: 1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego 500g białej kiełbasy 500g ziemniaków 1 cebula 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 3 łyżki oleju majeranek jajka(...)cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min. Do wywaru dodajemy też zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Porcje zupy podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo i kiełbasa pokrojoną w plastry. Artykuł Bezglutenowy żurek gryczany pochodzi
Dorota Smakujebuzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję(...)pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową : do kubeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać
Pełny talerzZnakomita zupa-krem brokułowa z grzankami z chleba tostowego. Znakomita lekka dla każdego. SKŁADNIKI: 2 Litry wywaru warzywnego 20 dag świeżych brokułów 1 ząbek czosnku sól i pieprz chleb tostowy- 2 kromki 4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera(...)miksujemy wszytsko. Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika. Kroimy w kostkę lun paski. Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu Podaję z grzankami
Gotowanie Patkizupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut(...)rozgotować brokuła). Następnie za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami
Miód i pieprzZupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut(...)rozgotować brokuła). Następnie za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami
Miód i pieprzgruszki, oraz rożnego rodzaju grzyby. I to właśnie jesienne grzyby jakimi są kurki zainspirowały mnie do wypróbowania przepisu na zupę kurkową z ziemniakami. Niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna smakowitych grzybków. Własnie za to kocham polską jesień. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250g kurek – delikatnie oczyszczonych z piachu i opłukanych 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, drobno posiekana
Życie ze smakiemwyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy(...)piekarniku (ok 20 minut, 160 stopni). W naczyniu umieszczamy upieczone składniki, bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego
Szybko Tanio SmacznieU nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny. Tym razem
Kawa z mlekiemprzygotowania i sycący obiad. Do poniższego kremu warto dodać podsmażony boczek, który doda lekkiego "charakterku" oraz inny smak. Zupa-krem z groszkiem i brokułem świetnie wygląda na talerzu, ponieważ ma głęboki, jasnozielony kolor. Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 duży brokuł 1 opakowanie mrożonego groszku (450 g) 1 szalotka 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku(...)Całość ze sobą przesmażyć, a gdy brokuł zmieni swój kolor (na mocniejszy) to wlać wywar warzywny. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości brokuła. Mrożony groszek przepłukać ciepłą wodą. Do garnka przesypać groszek i gotować jeszcze 2 minuty. Przygotowaną zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Uwaga: przed zblendowaniem zupy warto odłożyć do dekoracji kilka
Ugotowaćprzypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał. Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi Składniki / na 4 porcje: 50 g masła 2 cebule pokrojone w kostkę 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 litr bulionu warzywnego 200 g czosnku niedźwiedziego (waga po usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki(...)cebulę i smaż na średnim ogniu aż się delikatnie zeszkli i zmięknie (ok. 10 minut). Dodaj ziemniaki, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie (ok. 20 min. ) Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku
Chilli Czosnek i Oliwazupa kalafiorowa z koperkiem Składniki dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy
Miód i pieprzZatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa(...)kosteczkę ziemniaki i dalej smażymy. 5. Następnie dodajemy soczewicę, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy całość dwoma szklankami bulionu warzywnego. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż soczewica wchłonie cały płyn. 7. Gdy już zupa staje się bardzo gęsta to dodajemy około pół filiżanki mleka roślinnego (dałam sojowe) lub więcej, by zupa nie była aż zbyt
Kawa z mlekiempropozycja konkursowa - pomidorowa z ziemniakami. Bo właściwie dlaczego zawsze serwuje się pomidorową z makaronem, ryżem, czy kluskami? Może rzeczywiście z pokrojonymi w kostkę nie smakowałaby ciekawie, ale w tej zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki(...)odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie na ogniu, dodać
Kuchnia Prezydentowej