zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:103/331)

Zupa pomidorowa z soczewicą 132

słowo, że soczewica idealnie się komponuje z pomidorami malinowymi. Poniższa zupa posmakuje fanom pomidorówki jak i osobom, które cenią swój czas w kuchni.  Składniki na 2 porcje: 0,5 kg pomidorów malinowych (waga po obraniu ze skórki) 1/4 szklanki soczewicy czerwonej (50 g) 0,5 l bulionu warzywnego 50 ml śmietany 30% odrobina oleju 1 szalotka 2 ząbki czosnku(...)czosnkiem. Gdy szalotka lekko się zeszkli to wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać bulion warzywny. Gotować kilka minut, aż do miękkości soczewicy. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem, aż do rozgotowania pomidorów. Na sam koniec, zupę zabielić śmietaną i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.  Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku, soczewicy

Ugotować
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 113

ponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie. Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką(...)właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12kcal/100 g. Makaron warzywny z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Czytaj dalej Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii

Niedzielny kucharz
FIT krem marchewkowo-pomidorowy 213

serowy . Prostota i uniwersalność tego przepisu ujęła mnie na tyle, że z chęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem

Kuchnia Ellie
Zupa ziemniaczana przecierana z tostami serowymi 121

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć

Tradycyjna Kuchnia
Wegetariańska zupa szczawiowa 210

Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml)  5 ziemniaków pieprz, majeranek(...)wodzie  w małym garnuszku .  6. Po 1 godzinie, do gotujących się warzyw dodajemy 3 kostki warzywne i jeszcze przekrywamy na 15 min.  7. Potem wyławiamy warzywa, marchewki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ziemniakami  z powrotem do zupy.  (resztę warzyw również możemy pokroić i dodać do zupy, ja jednak je wyłowiłam by zrobić

Mój pomysł na
AKSAMITNA, ZIEMNIACZANA ZUPA KREM Z PARMEZANEM I CHIPSAMI Z BOCZKU 104

sól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej , lub sami ugotujcie wywar warzywny, bądź mięsny. Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku - dodajcie do zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu

OliveandThyme
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 153

przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 178

przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 304

się zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso

Karo in the Kitchen
Zielono mi... 252

pasują, jednak efekt końcowy zwalił mnie z nóg. Wyborna konsystencja zupy, plus mięsne pulpeciki i ziemniaczane kluseczki, po prostu fantastyczne!  Zupa brokułowa z kulkami mięsnymi  i kluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko mięso mielone 1 cebula jajko 1 łyżka śmietany bułka tarta sól, pieprz W garnku(...)rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły mi się całkowicie rozpadły i dobrze, bo wolę je w takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam pieprzem do smaku.  Zupę można serwować z makaronem, kaszą jęczmienną, ziemniakami. Ja jednak na dziś wybrałam kluseczki kładzione... strzał w dziesiątkę ;) 3-4 starte ziemniaki mąka jajko sól

bastalena
Zupa krem z kukurydzy podana z solonym popcornem 165

posiłku nie zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym

Mój Smak na Życie
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I CUKINII 120

kilkanaście minut powstała kremowa, sycąca ale zarazem delikatna zupa krem z cukinii i brokułów . Dzięki dodanie sera gran padano zupa nabiera charakteru. Składniki 3 cukinie 200 g brokułów kawałek sera gran padano sól pieprz 1,5 l szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 cebula Cebulę obrać i pokroić. Cukinię obrać i pokroić w mniejsze części. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć

Kuchnia w oparach
Pomidorowo paprykowa z kurkami 116

mogłam się jej oprzeć. Tak naprawdę zupę zrobimy w 30 minut. Pomidory o tej porze roku są najlepsze i zawierają dużo likopenu. Dlatego zachęcam do spożywania jak najwięcej takich zup. Miłośnicy kurek będą zachwyceni. 1 cebula 2 ząbki czosnku 80 dkg pomidorów 1 papryka czerwona 1 por 2 marchewki 200 g kurek sól,pieprz papryka wędzona natka pietruszki 1 kawałek(...)papryka będzie miękka. Miksuję blenderem. Dzięki temu nie trzeba obierać pomidorów ze skórki bo wszystko ładnie się zmiksuje. Do wywaru warzywnego wlewam mus pomidorowo paprykowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaję ser pokrojony, kurki i zagotowuję. Zupę podaję z makaronem, kurkami które odłożyłam do dekoracji, natką pietruszki i kawałkiem sera

wesoła kuchnia
Jak zrobić idealny krem z brokułów? 142

słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł; puszka mleka kokosowego pieprz i sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając(...)groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł absolutnie nie znajdzie uznania w waszej kuchni? Spróbujcie niecodziennego mariażu łagodności z piekielną ostrością. Do piekielnego kremu z brokułów potrzebujemy: 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego; dorodny brokuł 1-2 papryczki jalapeno 1 cebulę płatki chilli kolorowy pieprz. starty parmezan W bulionie

Moja smaczna kuchnia
KRUPNIK W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ 188

wszyscy za nią przepadają... W moim odczuciu krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach, gdy używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki(...)dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej), używam tylko selera naciowego. Z podanych ilości uzyskałam ok.4,5l zupy. U mnie porcja na dwa dni. Składniki: - ok.1,5-2 litrów wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny) - 4 marchewki - duży korzeń pietruszki lub pasternaku - 3 łodygi selera naciowego - kawałek pora - ok.400g obranych ziemniaków - 5 pełnych łyżek kaszy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania