zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:110/331)

Krem z groszku 102

zielonego groszku mrożonego, 60 g masła, 500 ml. bulion warzywny, 6 szalotek, 2 łyżki masła, sok z limonki, cukier, 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru, skórka otarta z 1/2 limonki,   100 g łososia wędzonego, Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości. Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sito(...)gęstości przez odparowanie lub dolanie wody. Ubić śmietanę dodając cukier i skórkę otartą z limonki do smaku. Łososia pokroić w cienkie paski. Na środku miseczki ułożyć śmietanę, wokół nalać zupę, udekorować łososiem. zastawa

królestwo garów
Krem brokułowy z jarmużem, szpinakiem i gorgonzolą 218

brokułowy. A nie jest to byle jaka zupa z brokuła, bo brokułom towarzyszą jarmuż, szpinak oraz gorgonzola. Dodatek tej ostatniej nadaje zupie niesamowitego charakteru, kremowej konsystencji i sprawia, że jest jeszcze bardziej pożywna. Jako podstawę kremu polecam bulion warzywny , koniecznie mało słony i lekko pikantny. Jeśli nie macie akurat pikantnego bulionu, dorzućcie do kremu kawałek pikantnej papryczki i nie żałujcie(...)jarmuż, czosnek i gotujemy przez ok 5 min (brokuły powinny być al dente). Po tym czasie dorzucamy gorgonzolę i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i sporą ilością pieprzu. Zupa powinna być dosyć słona dzięki obecnosci sera, więc dodatkowa sól może już nie być potrzebna. Podajemy na gorąco, z dodatkiem jajka w koszulce (np. z tego przepisu) i świeżego, chrupiącego

Zawsze głodna!
Ekspresowa pomidorowa z serkiem topionym, makaronem i lubczykiem 137

skład). Zamiast śmietany do zabielenia użyłam serka topionego, dzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień do minimum i wkładamy kostkę serka topionego. Często mieszamy, aby serek nie przywarł do dna i roztopił się. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Wrzucamy do zupy makaron i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy drobno posiekany lubczyk. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Zupę

MyCookBook.pl
Zupa cebulowa pod serową pierzynką 183

zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;)   Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki(...)doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować

Krakowskie smaki Ani
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 149

smakołyków - to na Wigilii, to w następne dni w gościach. Ale zanim zaczniemy się objadać od rana do wieczora klasykami polskiego stołu świątecznego, spróbujmy tej prostej ale jakże urokliwej zupy. Wystarczy kilka produktów, które zapewne znajdziecie w swoich kuchennych zakamarkach, odrobinę czasu i jakaś sympatyczna muzyka w tle. Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami Cebulę kroimy w grubą(...)pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem warzywnym) i miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba bardziej niż klasyczna francuska cebulowa . Dzięki kwaśnemu posmakowi od cydru jest

Right Behind The Kitchen
Zupa z groszku cukrowego 156

Smaczna i lekka zupa bez mięsa. Składniki 700 g groszku cukrowego duża marchew 4 ziemniaki 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 l bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietany łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie   Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion

R'n'G Kitchen
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 183

robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ    na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie(...)pogotuj jeszcze z 5 minut. Wyłącz ogień. Bułki pokrój w kostkę i podpiecz na gorącej patelni lekko przesmarowanej olejem. Uważaj, bo się szybko palą. Teraz zblenduj lub zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru, dopraw do smaku i DELEKTUJ SIĘ> Ja podałam posypaną koperkiem i z łyżką oleju z pestek dyni. SZOK< JAKIE

Pasje Jolki
Zupa krem z czosnku 196

musicie się obawiać smaku czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna. Składniki: kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku 1 cebula pokrojona w kostkę 3- 4 ziemniaki ok. 150 g jogurtu greckiego 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy

Powiedz dietom nie
Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto 144

zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.   Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy(...)cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną.  Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek.  Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki pesto

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczna zupa grzybowa 159

dwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)  2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki  bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość(...)przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki. Smacznych Świąt

MarciochaKucharzy
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 148

Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 148

gotowe. Przepis zaczerpnęłam z fantastycznego bloga Zakochane z zupach gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na znane i mniej popularne zupy:). PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 1 kg dyni ( u mnie hokkaido ) 0,5-0,7 l wywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka(...)Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć migdały do lekkiego zrumienienia. Zupę zmiksować na gładko, dodać sok z cytryny i śmietankę. Wymieszać. Podawać z prażonymi migdałami i natką pietruszki. Artykuł PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Zupa pieczarkowa 156

prosty do przygotowania obiad. Do przyrządzenia poniższej zupy będziecie potrzebować kilka składników: pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami.  Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki(...)solą oraz pieprzem. Do gotującego się wywaru dodać podsmażone pieczarki. Całość chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę wcześniej zahartowaną w gorącym wywarze (do śmietany powoli wlewać gorący wywar). Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką

Ugotować
Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą ) 192

pikantne zupy jest  pora tylko zimą ? Gdy trzaskający mróz za oknem ? Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze.  Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki: 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego 1 marchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu(...)Bursztyn olej rzepakowy do podsmażenia cebuli Wykonanie: Wywar drobiowo-warzywny zagotować.  Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotować, aż soczewica będzie miękła. W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy. Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy. Wlać przetarte pomidory

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania