Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo
Kawa z mlekiemPyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna PasjiBotwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka. Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm! SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek(...)cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę. Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym i drugim :)). Smacznego! 1 porcja zupy - 145 kcal - wraz z 1 całym jajkiem
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku 200 ml śmietany 30% majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie(...)Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem. W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni. Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować. Podawać z bake rollsami, posypać
Tradycyjna Kuchniaszum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy
Smaki EwyProsta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku
R'n'G Kitchenpikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 15 dag sera mascarpone 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki chili Sól lub jarzynka do smaku Świeżo mielony(...)doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy blenderem, gdyby okazała się za gęsta można dolać trochę bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę
Wanilia i KardamonZupa grzybowa była u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz(...)smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam w mniejsze kawałki i dopiero takie pozostawiłam ostatecznie
bastalenazapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle
Przysmaki KarolkiInna wersja soljanki, rybna. Składniki pół kg sandacza 1 l bulionu warzywnego 200 g poszatkowanej białej kapusty 4 łyżki masła 1 duża cebula 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki zielone oliwki sól pieprz olej Przygotowanie Rybę sprawiłem, pokroiłem na spore kawałki. Rozgrzałem olej na którym podsmażyłem lekko kawałki ryby, bez zrumienienia. Poszatkowana kapustę i posiekaną cebulę przesmażyłem na patelni(...)rondla, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem szczyptę soli, gotowałem ok. 15 minut. Następnie dołożyłem kawałki ryby i na małym ogniu gotowałem kilka minut. Pod koniec gotowania dodałem do zupy pokrojone w plasterki ogórki, całe kapary i oliwki. Doprawiłem odrobiną pieprzu
R'n'G KitchenZupę serową bardzo rzadko gotuję, ale jak już ją ugotuję to aż miło patrzeć jak moja rodzinka zajada się nią :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar) 3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski) 150g sera żółtego startego na małych oczkach sól pieprz biały(...)Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę
Amatorka kuchennamąż parę razy zamiast zupy na obiad, dostał kanapki. No ale w końcu udało mi się odtworzyć ten smak a przy okazji dodać coś ekstra... Potrzebujemy (na 4 porcje): - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża cebula (drobno posiekana) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) - 1 kalafior (podzielony na różyczki) - 1 litr bulionu warzywnego (ja z wygody, oraz na brak czasu(...)czekamy aż się zeszklą (nie mogą się przypalić!!!). Dodajemy kalafiora i zalewamy całość bulionem warzywnym. Gotujemy około 25 minut. Gdy kalafior zmięknie, miksujemy całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodajemy śmietanę, tymianek, doprawiamy odrobiną pieprzu i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokruszoną gorgonzolą, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!!! Źródło
W mojej holenderskiej kuchnisłodkawa, delikatna zupa dyniowa z gruszką przyprawiona rozmarynem. Podana z chrupiącymi cebulowym krążkami. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients Zupa: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 1 i ½ kg dyni ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy) 2 gałązki rozmarynu 3 duże, miękkie gruszki 1 łyżeczka miodu 100 ml śmietanki słodkiej 1 łyżka soku(...)kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać gruszkę i gałązkę rozmarynu i podsmażyć ok 5 minut aż gruszka się lekko skarmelizuje. Dodać miód i wymieszać, żeby oblepił gruszki. Z zupy wyjąć rozmaryn, dodać gruszki, bez rozmarynu i całość zmiksować. Dodać śmietankę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w krążki, i palcami rozdzielić, żeby każdy krążek był oddzielnie. Przełożyć
Cooking for EmilyDelikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)minuty przed końcem smażenia dodajemy starty imbir, skórki z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami
Mohiella