się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc naprawdę polecam mieć je w kuchni. Życzę wszystkim smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci
ClauditteMissCookingzupa cebulowa. taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie
KasiekGotujeDziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie. Składniki: 3 zielone ogórki 2 litry wywaru warzywnego szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców zielona cebulka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję
Magiczna kuchnia DariiIdealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki: -porcja rosołowa z kurczaka -susz warzywny -bazylia -puszka pomidorów bez skórek -sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową. Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii. Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu
Maminek kulinarnyniemowlaczkiem i już komponuję menu na tę okazję i testuję przepisy :) Zupa jest nieco pracochłonna, ale zapewniam, ze warto :) Składniki na zupę: 800 g pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce) 2 cebule 1 l. wody domowa kostka rosołowa warzywna (lub mięsna) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany zioła prowansalskie liść laurowy sól pieprz Pomidory obierz i pokrój
chwile dla mniezaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłaśnie z nimi. Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka. Skoro mama zrobiła z nich zupę, to dlaczego ja miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku
Magiczne Życie MartyCudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji. KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego Pomidory sparzam, obieram ze skórki
W kuchni Karmel-itkikomentujecie - to daje mi motywacje do dalszej pracy. Dziękuję Wam kochani !!! Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna. Składniki: 3 czarne rzepy 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego domowa vegeta bądź sól biały pieprz 2-3 ząbki czosnku Czarną rzepę obrać,pokroić w kostkę,pozostałe warzywa(...)Dodajemy domowy bulion i gotujemy pod przykryciem,aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia,następnie miksujemy,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,biały pieprz oraz vegetę lub trochę soli.Jeśli zupa wyszła za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji . Gotujemy jeszcze chwilkę,ok 5 min . Jeśli nie jesteście na diecie możecie taką zupkę zrobić na rosołku bądź bulionie
Niespełnione zdolności kulinarneZima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka(...)gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson
To co kochamteż dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Jest w niej wiele nietypowych połączeń smakowych, ale zapewniam Was, że jej smak Was zachwyci, tak jak i mnie. Zupa inspirowana jest przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej(...)czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i w ten sposób studzimy buraki przez kolejne 60 minut. 3. Gdy mięsno-warzywny wywar jest już gotowy, obieramy buraki i kroimy je w pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni
My Culinary Artmoich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI pęczek selera naciowego 3-4 ziemniaki cebula kilka łyżek oliwy czosnek 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Seler naciowy myjemy i kroimy cieniutko. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzaną(...)seler i dusimy ok. 3 min. Na końcu dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksuję zupę i podaję z bagietką lub grzankami. Bardzo polecam. Smacznego
KUCHARNIAbardzo sycąca. Możecie podać ją, np. z makaronem lub grzankami. Wbrew pozorom poniższą zupę przygotujecie w niecałe 30 minut, dlatego jest to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Składniki na 4 porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 4 małe(...)sobą przesmażyć. Na sam koniec wlać wywar mięsno-warzywny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka. Zupę gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem na małym ogniu
Ugotować