Kolejna zupka..prosta i szybka do zrobienia..przepis znaleziony gdzieś w necie. bulion warzywny lub drobiowy 4 ziemniaki biała część pora mała puszka groszku zielonego [ ja dałam groszek mrożony] 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru (nie dalam) 2 żółtka około 1 szkl. śmietany koperek Bulion zagotować,dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego(...)mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenienadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona
Tajskie smakidziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek nalewamy zupy i układamy na niej po kromce grzanki - czekamy aż delikatnie zmięknie, posypujemy posiekaną bazylią i objadamy się tą pysznością Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwarzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę
NA MOIM TALERZUwarzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę
Na moim talerzucebule 4 duże ziemniaki 1 seler 1 por 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę
Smak mojej kuchniroku bardzo dużo go kupuję. Uwielbiam go i wszystko co jest z niego przyrządzone . Dziś zapraszam na zupę krem, który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia. Składniki: 500 g bobu 500 ml bulionu warzywnego 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku oliwa/masło sól, pieprz dodatkowo grzanki Wykonanie: Bób ugotować, ostudzić, obrać
magiczna kuchnia Kasikaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka
Moja pasja smakuwygląda za to jak smakuje! i jak pachnie! Jest banalna w przygotowaniu i szczerze mogę Wam ją polecić. Zupa krem z pieczonego czosnku 2 główki czosnku 500 g ziemniaków sól, pieprz oliwa 600 ml wywaru warzywnego tymianek ew. grzanki i starty ser Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Główki czosnku umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi
Dzieje kuchennej Wiewiórypolskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu
Kuchnia w Słońcu Skąpanahodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli
My Chcemy Jeśćzupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, paprykowymi grzankami. Pyszna, rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody. Składniki na zupę: - 1,2-1,5kg dyni - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5 papryk - 1 chili (opcjonalnie) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki chili Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy
Be Fit Be Strongpyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera 1,5l bulionu warzywnego sok z połowy limonki 2,5cm świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 zielone chili świeża kolendra 400ml mleczka kokosowego
Codzienne Gotowaniejaśniejsze i mniejsze). Po zerwaniu zostawiam na jakieś 20-30 minut, po tym czasie większość z liści nie powinna już parzyć. ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM /własny;/ dla 4 osób 500g liści młodych pokrzyw 1l bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam
W kuchni Karmel-itkigotuję zupy. Jest to dość wygodne w sytuacji, gdy każdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli akurat
Wiem co jem