zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:114/331)

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 132

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 152

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa Tom Yum Goong 151

znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie(...)liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą

Gotowanie i blogowanie
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 110

Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma.  Składniki 2 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka(...)będzie miękka. Dodajemy cukinie i kukurydzę. Jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy - kurkumę, słodką paprykę i suszoną kolendrę. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Gotową zupę nakładamy do misek lub głębokich talerzy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Kremową zupę

My Chcemy Jeść
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 170

sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy. Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać :) Składniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać

Moja Delicja
Zupa z kalarepy 143

cebula 3 liście laurowe sól, pieprz, masło posiekany koperek maggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny. (warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości) Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy. Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z cukinii 177

Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub

Aga w kuchni
Dynia i ser 169

fajny dodatek w postaci chipsów serowych, które w połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego. Zupa z dyni z chipsami serowymi składniki: 1 kg miąższu z dyni 1 cebula 120 g sera emmental bulion warzywny 2 łyżki kremówki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około(...)doprawiamy gałką, sola i pieprzem.  Ser ścieramy na tarce by uzyskać drobne niteczki. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 210 ° C.  Zostawiamy na każdy talerz porcje sera do posypania zupy.  Na  blachę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy  resztę sera za pomocą łyżki formując okrągłe kopczyki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Gotowe

Przysmaki Karolki
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 149

sprawi, że pogoda z perspektywy koca i miseczki zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6  porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok  1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki(...)puszki i gotujemy jeszcze przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Etap IV- Blendujemy lub nie Wybór należy do Ciebie. Ja zazwyczaj robię pół na pół czyli pół zupy blenduje dzięki czemu zupa jest znacznie gęstsza a  nie zblednowana ciecierzyca fajnie chrupie. Etap V - Delektuj się Podaj ze śmietaną lub/i cytryną oraz listkami świeżej kolendry. Marka #Ambition oraz Durszlak

Wylizany Rondel
Zupa jarzynowa z tortellini 136

Syta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli(...)praskę i dodajemy razem z marchewką do kiełbasy z cebulą. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min. Pomidory sparzamy ,obieramy i miksujemy razem ze świeżym rozmarynem. Dodajemy do zupy i gotujemy 20 min. Cukinię kroimy na plasterki i dodajemy do zupy razem z tortellini. Gotujemy jeszcze 8-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję

R'n'G Kitchen
Chłodnik litewski 154

zawiera wiele cennych witamin, szybko się robi, a jak smakuje. Kiedyś robiono je na wywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę - dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję

Zasmakuj Kuchni
41 przepisów na dania jednogarnkowe 317

okresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić.  Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy(...)parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Potrawka pieczarkowa z mleczkiem kokosowym 102

Przeglądając internety wpadł mi w oko przepis na zupę z pieczarek i mleczka kokosowego. Na pierwszy rzut oka jakoś nie do końca pasował mi ten zestaw, ale chyba właśnie dlatego wzbudził moją ciekawość.  Musiałam przekonać się na własnych kubkach smakowych czy te dwa składniki mogą iść ze sobą w parze.  Wypróbowałam to połączenie robiąc potrawkę pieczarkową na bazie(...)MLECZKIEM KOKOSOWYM Czas przygotowania 40 minut Składniki na przygotowanie dwóch porcji 300 g pieczarek (umytych i oczyszczonych) Pół-3/4 puszki mleczka kokosowego (gęsta część) Około pół szklanki bulionu warzywnego Ząbek czosnku Pół czerwonej cebuli Tymianek, majeranek, sól, pieprz, odrobina soku z limonki Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną w piórka cebulę, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku Oczyszczone pieczarki pokroić

HealthyCreations
Pikantna zupa pomidorowa 189

jest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów  o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów,  1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano.  Przygotowanie

cookpl
Zupa koperkowa 121

weźcie około 8 szt bo są chude ) 3 ząbki czosnku 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość(...)momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego Post Zupa koperkowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
ZUPA SZCZAWIOWA. 180

domu zwyczajowo się znajdują, i ot, jedzenia mamy na cały dzień. Dziś rano narwałam szczawiu. Zapraszam na zupę. ZUPA SZCZAWIOWA. /przepis od mamy;/ dwie spore garście szczawiu 2 duże marchewki 2 pietruszki 1,5 litra wywaru (u mnie warzywny) 2 ziarenka pieprzu 2 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 12% 200g białej cienkiej kiełbaski jajka(...)plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotuję całość, aż do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw odrobiną gorącej zupy. Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy i całość podaję z ugotowanymi na twardo jajkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania