kurczakiem i świeżym szczypiorkiem. Niezwykle aromatyczna … sycąca … przepyszna! Dodatek pieczonego kurczaka sprawia, że zupa może zastąpić nam cały, dwudaniowy obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 150 g * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – ok.300 ml * filet z kurczaka – 100 g * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi – do smaku * olej(...)odrobinkę oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy przez 2 minuty przyciskając odpowiedni program. Zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kosteczkę serki topione. Ustawiamy tryb „Zupa gładka” i gotujemy! Po ok. 25 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z przygotowanym kurczakiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. jest pyszna! A teraz porozmawiajmy
Ostra na SłodkoTajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone(...)smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś
SzczyptaSmaQrównież macie "alergię" na posmak pozostawiany po dodaniu kostek rosołowych/ warzywnych? Nie lubię tego smaku, a nie wspomnę już o szkodliwym składzie, bazującym na glutaminianie sodu i cukrze. Nie zawsze jednak mam czas lub po prostu potrzebne składniki na przygotowanie bulionu. Tak przygotowane domowe warzywko mam zawsze awaryjnie w zamrażarce! Polecam, bo to genialny kuchenny trik, na zaoszczędzenie czasu. Składniki(...)Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników. W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach. W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów
Tradycyjna Kuchniaaromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu(...)Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą
MamaOskarkacoś z niczego. W lodówce wielkie nic, sałata i groszek, z których jest coś, czyli zupa krem. ZUPA KREM ZE SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. /własny;/ 200 g zielonej sałaty 100 g zielonego groszku 2 duże ziemniaki 0,75 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku odrobina oleju roślinnego pieprz 100 g kwaśnej śmietany 18% Cebulę(...)około 2-3 minuty opłukaną sałatę. Całość miksuję. Śmietanę hartuję, by się nie zważyła, czyli dodaję do niej porcjami gorący\płyn, energicznie mieszając. Tak przygotowaną, dodaję do zupy, mieszam całość. Podaję z małymi grzaneczkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Topinambur to delikatno - słodki smak, a jednocześnie jest rześki(...)tominamburu - wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry 400 ml mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu sojowego tamari świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych liści kolendry/pietruszki Przygotowanie: rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku, papryka mielona słodka i ostra około 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie : Umytą cukinię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie Do bulionu dodać przeciśnięty czosnek oraz przesmażoną cukinię i cebulę- ugotować do miękkości Po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą i ziołami Zupę podałam z makaronem, przez to była bardziej syta
Proste Potrawypewno zapomnieli lub nie jedli od lat. No to gotujmy ogórkową :) Zupa ogórkowa (4 osoby) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 4 średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy(...)ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy i doprawiamy, jeśli jest
vegetanierozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci(...)wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :) Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości
Wypisz Wymalujkilku składników. Możecie ją dodatkowo zapiec z grzankami ale ja postawiłam na prostszą opcję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Zupa cebulowa 1 kg cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić(...)pogotować jeszcze około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na ukośne plastry, posmarować cienko oliwą, natrzeć delikatnie czosnkiem i zrumienić w piekarniku. Do miseczek wlać porcję zupy, na wierchu ułożyć gorące grzanki z bagietki i oprószyć całość startym serem. Zupa cebulowa By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł
Pieguskowa Kuchniawszystkich blogach oprócz mojego szczawiowa w tym sezonie już była, więc nie mogę być gorsza :) ZUPA SZCZAWIOWA (składniki na 4 porcje) - około 200 gram świeżego szczawiu (tak żeby po wysmażeniu wyszło 2/3 szklanki) - 1,5 litra bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) - 150 ml śmietany 12% - pół łyżeczki cukru - łyżka mąki - sól, pieprz Zacząć od przygotowania bulionu. Ja robiłam na włoszczyźnie(...)suche liście, posiekać. Następnie usmażyć na maśle, aż szczaw straci surowość, po czym przetrzeć przez sitko i dodać do bulionu. Śmietanę rozrobić z wodą i mąką, dodać do zupy, wymieszać porządnie. Doprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam na następny wpis prosto
Zgrabne Gotowaniewsypać mrożoną mieszankę warzywną i gotować z 10 minut wsypać makaron i zamieszać- użyłam makaron typu łazanki z kurkumą wsypać groszek z zalewą i pokrojone drobno papryczki iranian cherry razem z pestkami - użyłam w zalewie zrobione jesienią - przepis "TUTAJ" grube parówki dobrej jakości - z parówek zdjąć flak, pokroić je na grube plastry i dodać do zupy - gotować z 5 minut
W Mojej Kuchni LubięProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii spora szczypta soli i pieprzu oscypek mieszanka ziaren Pory i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym(...)około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu do miseczek, każda porcję podajemy ze startym oscypkiem i łyżką ziaren. Smacznego :) Artykuł Zupa porowa z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogskusiła moje podniebienie :) A oto przepisy, które zostały zgłoszone do akcji w tym roku: Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy Kiszonka z kalafiora i marchwi Zupa kalafiorowa
Weekendy w domu i ogrodzieróżnymi postaciami, zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego nasiona kopru włoskiego kolorowy pieprz(...)włoskiego (około 2 łyżeczki). Gdy warzywa zmiękną zalewamy je wywarem warzywnym i gotujemy kolejne 10-15 minut. W tym czasie podduszamy na 1 łyżce oliwy, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pomidorki puszczą sok i zmienią kolor na czerwono-pomarańczowy, dodajemy je do zupy razem z koncentratem pomidorowym, gotujemy 5 minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Quinoa Raz!