zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:115/331)

Zupa brokułowa z fasolą i pesto 166

pełną i pewnie zjemy to w okolicy czwartku najwcześniej. A jak to zjemy to organizm będzie wołał o lekkie warzywne dania, sałatki i smoothie. Z myślą o takim lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto

Cooking for Emily
Zupa ogórkowa z ryżem 153

pojawiła się na blogu ogórkowa z ziemniakami , a tym razem z ryżem. Idealna na chłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler(...)ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa z ryżem

O kuchni z uczuciem
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 173

W naszym ogródku obrodziła cukinia w ilościach hurtowych, więc teraz będzie wysyp cukiniowych przepisów, ale cukinię uwielbiamy przecież, dobra cukinia nie jest zła :-) Do tego przepisu

Kawa z mlekiem
Sałatka z awokado,figą, śliwką i mango 217

Po lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę  i mango. Doskonały

Humanistka w kuchni
Flaczki z boczniaków 134

Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g boczniaków 1 marchew 3 łyżki oleju rzepakowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki bulionu warzywnego 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony imbir mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)oczkach. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle

R'n'G Kitchen
Krem z barszczu ukraińskiego 235

podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie:   Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. W zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały

Ala piecze i gotuje
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 138

niesamowicie sycące i smaczne. Zupa idealnie sprawdza się o tej porze roku, kiedy zimno i wilgoć walczą z odpornością człowieka o prymat. Micha gorącej, dobrze doprawionej na ostro zupy to najlepsza odpowiedź na zakusy przeziębienia. Piątek: Cannelloni zawijane O ile poprzednie dania są bez zawijania, to w tym przypadku sytuacja jest odwrotna – trzeba zawijać. Pomysł wziął się stąd, że szukaliśmy(...)lancze, co szalenie ułatwia planowanie i gotowanie. Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią

Niedzielny kucharz
Zupa krem ze świeżego ogórka 168

jest to wybitnie rozgrzewająca, zimowa zupa, ale nam bardzo smakowała i szybko zniknęła.   Danie na pewno do powtórzenia. 👉  Sprawdźcie sami! :) 👉 Czas ok. 20 minut Składniki (dla 2 osób): duży ogórek 🥒 mała cebula 2 garści ryżu* oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny(...)pestki do podania - co lubicie :) Cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojonego w kawałki ogórka, przyprawę warzywną, ryż, mleko kokosowe, zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy około 15 minut.  Miksujemy, dodajemy koperek, sok z cytryny, przyprawy. Ja podałam z orzechami włoskimi i oliwkami. *Zupę gotowałam w Thermomixie, więc ryż zmieliłam na początku, ale można spokojnie zmiksować go ze wszystkimi składnikami

Cytryna&Co.
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 273

trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów w całości(...)minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej

Plate of Joy
Zupa z białych warzyw z płatkami migdałów według Katarzyny Bosackiej 155

więc poszła na pierwszy rzut. Zupa bardzo smaczna, a dodatek prażonych migdałów dodaje jej fajnego smaku. Pani Kasia do gotowania zup kremów nie dodaje rosołu, bo rosół to dodatkowe kalorie i ma dość intensywny smak, a lubi jak kremy warzywne smakują warzywami. Racja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa(...)grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę. Cebulę, kalafior i kalarepę dorzucamy do pozostałych gotujących się warzyw, dolewamy 2 szklanki wody. Gotujemy. Gdy składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. W międzyczasie

kruche babeczki
Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup 244

lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy ! Zapraszam. Scroll down for recipe in English Letnia zupa jarzynowa (4 porcje) Składniki: 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 1/2 szklanki groszku (może być mrożony) 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 liść laurowy(...)pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 36 % Przygotowanie: W większym rondlu umieść olej wraz z cebulą i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj kolejne osiem składników i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20-30 minut, lub do momentu aż warzywa zmiękną. Wmieszaj pomidora i śmietankę, gotuj przez kolejne 3 minuty, dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) 469

oknem zimno i szaro, wtedy często przygotowuj ę  rozgrzewające zupy. Nasza ulubiona to aromatyczna  zupa cebulowa, którą modyfikuj ę  w zależności od upodobań. Z upę w  wersji wegetariańskiej   przygotowuj ę  z wywaru warzywnego, bez dodatku mięsa, za to z du ż ą  ilością  świeżego tymianku i szałwii(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut.  Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola

La grande e la piccola cuoca
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 169

stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis) jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem ( tutaj przepis ), zupy ogórkowej i wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z pasternakiem 188

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami.  Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę(...)miękkie. Wlej bulion i śmietankę. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju.  Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką

Ze smakiem i z pasją
Zupa z soczewicą i kiełbasą. 132

kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz papryczkę chili posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Marchew i korzeń(...)Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami. Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości. Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania