Cynk - 0.20 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g pieczonych batatów 600 g pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu 1/2 mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 duże ząbki
Kulinarne przygody Gatityzupa to jedna ze sztandarowych zup mojego brata- w jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki 3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć
Kuchnia Beatyzaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) pieprz mielony (do smaku(...)pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ziemniaki i selera, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie, zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję
Lamarida.plrozgrzewająca, akurat na chłodne dni. A dodatek słodkiej passaty pomidorowej i odrobina cukru zrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna. 6 małych płotek 2 łyżki masła 2 marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam
Świat Domowej Kuchnijednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo pikantna. Zupa daje na długo uczucie sytości, a dodatkowo jest bogata w magnez, fosfor i potas:) Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 7 bananów 2 cebule 1 l wywaru warzywnego 1,5 łyżki curry (uwaga na mieszanki z glutaminianem sodu) 1/2 łyżki ostrej papryki
Powiedz dietom niePrzepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy
Anioły w kuchniZapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz(...)pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: (5 porcji) 1 kg. obranej marchwi 4 szkl. słonego bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny (tylko wierzchnia żółta część!) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony(...)pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez minutę. Zdejmij garnek z ognia, wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko blenderem. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu i ponownie zmiksuj. Dosól zupę do smaku jeśli potrzeba. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem
Delicious Placeniskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica(...)wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu powyżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować około
Cztery Fajeryselenu :) Samo zdrowie. Zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 1 cebula 1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew
Smaki Edytynich zupę. Tak, właśnie zrobiłam zupę z ogórków świeżych, gruntowych z dużą ilością koperku z dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była. Składniki: 500 g ogórków świeżych gruntowych 1,5 l bulionu warzywnego 2 – cebule 4 ziemniaki 1 serek topiony (100 g) 2 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku pieprz(...)bulionie się ugotowały, dodałam do nich całą zawartość patelni. Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu jeszcze około 15 minut. Serek topiony pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującej się zupy. Serek się roztopił, zupa się zagęściła. Zdjęłam garnek z ognia. Przyprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i całość obficie posyłałam posiekanym koperkiem. Gorącą zupę rozlałam do miseczek. Jeśli jeszcze
Kuchnia u Krysipęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Przepis na chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć
Ugotowane pozamiatanezdrewniałych końców szparag trzeba się trochę napracować. Dla mnie idealnym dodatkiem do zupy okazały się duszone z rozmarynem szparagi i kiszona cebula oraz główki szparag. Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku szalotka 1 litr dobrego, warzywnego bulionu bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia jako dodatki: duszone
Mango Papajapizzy, dzięki czemu idealnie rozpuści się w zupie. Ostatnim ważnym składnikiem są grzanki, najlepiej przypieczone na roślinnym maśle. Zupa cebulowa z wegańskim serem Składniki: 0,7 kg cebuli 1 mała marchewka 1 średnia pietruszka 1 kostka warzywna 1,5 litra wody 150 g wegańskiego sera olej do smażenia 1 łyżeczka cukru
wegujemy