zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:120/331)

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 142

pikantna, bardzo rozgrzewająca,pyszna. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku  1/4 papryczki chilli  1,5 l bulionu warzywnego  1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego  natka pietruszki  sól, świeżo zmielony

Kukuleczki
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 375

przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy,  Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu(...)też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 122

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi

Bullio
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 141

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi

Bullio
Zupa dyniowa (pikantna) z grzankami. 168

Dla jednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę. Dziś w

Tagebuch po polsku
Krem pieczarkowy z grzankami 233

usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupęZupę podawać z grzankami.   Smacznego

Niezły Młynek
Detoks - dzień 3 187

jakoś mega głodna. Dzisiejsza zupka na śniadanie w zupełności mi wystarczyła. Pomiędzy posiłkami staram się popijać tylko wodę i herbatę ziołową. W chwili kryzysu podjem jakieś jabłko lub chipsy warzywne.  Trzeciego dnia miał nastąpić kryzys ozdrowieńczy (na początku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki co cisza. Rano lekko pobolewał mnie brzuch (to chyba wina zbyt dużej(...)czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy

pyszne zdrowości
Krem szpinakowy 181

marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i zalać bulionem warzywny. Zagotować. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać szpinak i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Zupę podawać z przygotowanymi grzankami. Artykuł Krem szpinakowy pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 215

które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna

Kulinarna Pokusa
Rozgrzewająca zupa-krem 179

można wymyślić wiele ciekawych potraw. Traf chciał, że padło na warzywny krem. Skusiła mnie do tego propozycja mojej siostry, która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych

Sajkofanka smaku
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 190

Składniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć(...)dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami.  Krem z kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa bulionetka warzywna. 180

Przedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect. Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych

Miksturownik
Węgierska zupa gulaszowa 129

Gęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni. Składniki: 60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2 - 3 ząbki czosnku, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka czerwona(...)zagotować.  Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut. Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką.  Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy.  Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić

Nie tylko w kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 218

ghee sól, pieprz 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1-1.5l bulionu warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić  w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 127

pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1/2 selera 1 ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki(...)oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy ze świeżo posikana

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania