zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:122/331)

Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35 205

Ależ miałam ochotę na łososia!!! Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 227

lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju  pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki

W kuchni Karmel-itki
Zupa bieda 167

śmietany puszka kukurydzy (około 170 g) około półtora litra bulionu (mieliśmy akurat bulion warzywny, ale równie dobrze można użyć mięsnego) *** sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku , natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji *** Może zainteresuje Was jak samemu przygotować zdrową domową kostkę rosołową ? Zupa bieda - przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy

Cztery Fajery
Zupa bieda 218

śmietany puszka kukurydzy (około 170 g) około półtora litra bulionu (mieliśmy akurat bulion warzywny, ale równie dobrze można użyć mięsnego) *** sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku , natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji *** Może zainteresuje Was jak samemu przygotować zdrową domową kostkę rosołową ? Zupa bieda - przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA KREM Z DYNI, POMARAŃCZY I IMBIRU 149

zrobiłam aromatyczny krem dyniowy z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. Do zupy można dodać ser mozzarella lub śmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni.  Składniki: 500 g dyni  1 pomarańcza  2 łyżeczki startego imbiru  1 l bulionu warzywnego  2 ząbki czosnku  sól pieprz  1 łyżka masła

Kukuleczki
Barszcz ukraiński 332

dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy.  Aby więc kultywować rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu   ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany(...)dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki  z fasolką i zalewą.  Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy, posypujemy koperkiem. insertCookd

Kulinarne przygody Gatity
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 281

nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:)  SKŁADNIKI: 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina(...)przez około 30-40 minu t, aż będzie lekko brązowa . Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać cebulę, aby się nie przypaliła. Po tym czasie dolej wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby wino odparowało. Na patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską i dodaj ją do zupy. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Biała zupa szparagowa z serem parmezan 182

szparagi natomist, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim albo robię z nich zupę. Według mnie białe szparagi są mniej intensywne w smaku aniżeli zielone, dlatego też warto jest je łączyć z wyrazistymi składnikami takimi jak chociażby ser parmezan, który wyostrza ich smak. Jeśli(...)lekko już przestudzone szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do cebuli i zalać całość bulionem warzywnym, w którym uprzednio gotowały się szparagi. Dodać sól, pieprz i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać ser parmezan. Tak przygotowaną zupę zblendować a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Zupę serwować z odrobiną orzeszków piniowych i skwarkami z boczku

mecooks
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 192

pospolitym warzywem. Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę. Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem

Bon appetit mon amie
Krem z borowików 144

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania. Składniki: 60 dag świeżych lub mrożonych borowików 2 cebule 50 g masła czosnkowego 1,5 litra bulionu warzywnego 10 dag serka topionego z pieczarkami 100 ml płynnej śmietany 1 łyżka startego selera Sól i pieprz do smaku Natka(...)minut, 2.  po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia.  Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy. Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką

Wanilia i Kardamon
Kapuśniak 178

seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy(...)gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do zupy. 6. Gdy ziemniaki będę miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość zaciągnąć zasmażką z oleju i mąki

A Ty Smakuj Mnie
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 218

pożywana. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zupa doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR.   SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ(...)oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni.  5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów 146

żaden sposób nie były oczywiście gorsze od tych świeżych. Polecam użyć oczywiście mieszanki grzybów leśnych, im bardziej różnorodna mieszanka tym bardzie aromatyczna zupa. Do tego makaron łazanki i tradycyjna zupa grzybowa gotowa! Składniki: 25 dkg mieszanki suszonych grzybów leśnych 2 l wody 2 marchewki, umyte i obrane ze skórki 2 małe korzenia pietruszki, umyte i obrane ze skórki kawałeczek selera(...)będzie szklista. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i podsmażamy około 3 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem warzywnym. Wlewamy również wodę spod grzybów i gotujemy jeszcze około 20-30 minut aż warzywa i grzyby będą całkowicie miękkie. Z zupy wyciągamy warzywa, kroimy je w drobna kostkę i wrzucamy z powrotem, natkę wraz z gałązkami wyrzucamy. Zupę zaprawiamy śmietanką

Życie ze smakiem
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 140

będą ją uwielbiały (zresztą nie tylko dzieci ją polubią ). Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła(...)jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy fajnie rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem

Moja Książka Kucharska
Rozgrzewająca zupa z indykiem, batatem, dynią. kalarepą i kurkumą 234

Hokkaido około 150 g filetu z indyka 1,5 l bulionu warzywnego  kurkuma (ja dałam tak około 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie lubczyk  sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego  1/3 szklanki śmietany do zup i sosów 1. Cebulę obieram kroję w drobną kostkę, Czosnek obieram

kruche babeczki