można wymyślić wiele ciekawych potraw. Traf chciał, że padło na warzywny krem. Skusiła mnie do tego propozycja mojej siostry, która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych
Sajkofanka smakuSkładniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć(...)dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora
Bon Appetit MałgorzatyPrzedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect. Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych
MiksturownikGęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni. Składniki: 60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2 - 3 ząbki czosnku, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka czerwona(...)zagotować. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut. Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić
Nie tylko w kuchnighee sól, pieprz 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1-1.5l bulionu warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1/2 selera 1 ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki(...)oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy ze świeżo posikana
kulinarnyJaniskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga(...)wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu poniżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię, bo się okazało, że jak na razie została jej fanką :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kilka różyczek kalafiora kawałek dyni (ja dałam połowę takiej
kruche babeczkipokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili
codojedzeniatych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni. Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenczęść zupy miksuję , dzięki czemu pieczarkowa jest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową ) . Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 cebula łyżka masła 500 g pieczarek 1 marchew 3-4 ziemniaki 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki sól i pieprz W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę(...)rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Do „zabielania” zup w rondlu zwykle
Kulinarne S.O.S.chrupiącego boczku. W przepisie podałam orientacyjną ilość bulionu, wszystko zależy od tego jak gęstą zupę preferujecie. Zupa krem z ziemniaków Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem
Kulinarne przygody Gatitypikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy(...)smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło. Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm) , a następnie wrzuć do zupy. Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około
Słodko-Słony Świat Ilonyoliwie z oliwek. Szparagi obieramy i kroimy na grube plasterki. Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego
Quinoa Raz!końcowym smaku. Ja ugotowałam swoją na wywarze z wędzonej nogi wieprzowej, który był przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki(...)zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni. Gdy kiełbasa się zaparzy (około 20-30 minut) do zupy dodać przesmażoną cebulę, chrzan, doprawić do smaku sola i pieprzem i chwilę gotować. Podawać z biała kiełbasą obraną z flaczka i pokrojoną w plastry i połówkami jajka ugotowanego na twardo
Codzienne Gotowaniekońcowym smaku. Ja ugotowałam swoją na wywarze z wędzonej nogi wieprzowej, który był przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki(...)zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni. Gdy kiełbasa się zaparzy (około 20-30 minut) do zupy dodać przesmażoną cebulę, chrzan, doprawić do smaku sola i pieprzem i chwilę gotować. Podawać z biała kiełbasą obraną z flaczka i pokrojoną w plastry i połówkami jajka ugotowanego na twardo
Codzienne GotowanieKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się
Simple Dish