zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:121/331)

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 167

niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica  ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga(...)wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu poniżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą 157

kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię, bo się okazało, że jak na razie została jej fanką :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kilka różyczek kalafiora kawałek dyni (ja dałam połowę takiej

kruche babeczki
Zupa krem brokułowa z fetą 170

pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili

codojedzenia
Zupa krem z pietruszki i gruszki 85

tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.   Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa 100

część zupy miksuję , dzięki czemu pieczarkowa jest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową ) . Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 cebula łyżka masła 500 g pieczarek 1 marchew 3-4 ziemniaki 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki sól i pieprz   W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę(...)rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą i pieprzem.     Do „zabielania” zup w rondlu zwykle

Kulinarne S.O.S.
Zupa krem z ziemniaków 202

chrupiącego boczku. W przepisie podałam orientacyjną ilość bulionu, wszystko zależy od tego jak gęstą zupę preferujecie.  Zupa krem z  ziemniaków Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż  ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 257

pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy(...)smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło. Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm) , a następnie wrzuć do zupy. Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy.  Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z białych szparagów i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 160

oliwie z oliwek. Szparagi obieramy i kroimy na grube plasterki. Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Zupa chrzanowa 143

końcowym smaku. Ja ugotowałam swoją na wywarze z wędzonej nogi wieprzowej, który był przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki(...)zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni.  Gdy kiełbasa się zaparzy (około 20-30 minut) do zupy dodać przesmażoną cebulę, chrzan, doprawić do smaku sola i pieprzem i chwilę gotować. Podawać z biała kiełbasą obraną z flaczka i pokrojoną w plastry i połówkami jajka ugotowanego na twardo

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa 143

końcowym smaku. Ja ugotowałam swoją na wywarze z wędzonej nogi wieprzowej, który był przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki(...)zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni.  Gdy kiełbasa się zaparzy (około 20-30 minut) do zupy dodać przesmażoną cebulę, chrzan, doprawić do smaku sola i pieprzem i chwilę gotować. Podawać z biała kiełbasą obraną z flaczka i pokrojoną w plastry i połówkami jajka ugotowanego na twardo

Codzienne Gotowanie
Zupa z batatów 222

Kremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji   - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek -  pół łyżeczki mielonej kolendry -  2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut.   Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się

Simple Dish
Zupa porowa z pieczarkami 561

szybką zupę porową z pieczarkami i serkiem topionym. Podajemy z grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka(...)wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy jeszcze około 5 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z pieczonych pomidorów 132

już upieczoną całą  masę pomidorów  możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę(...)już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę możemy jeść czystą, ale ja najbardziej lubię z gęstym jogurtem naturalnym. Wam proponuje jeszcze wersję z dodatkiem mascarpone, lub łyżką śmietany. Smacznego :) * wykorzystałam pomidory

Plate of Joy
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 213

towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI (3-4 porcje ) zupa 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml 150 ml mleka kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki(...)Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Gotujemy kilka minut i blendujemy na gładką masę. Zupę dodatkowo można przetrzeć przez sito, wtedy będzie idealnie gładka, ale nie jest to konieczne.  Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku, sosem sojowym i imbirem.  Na talerzu układamy kilka sztuk klopsików i zalewamy gorącą

DefinicjaSmaku
Szparagowa zupa do picia 155

szparagową zupę do picia. Taka wersja jest doskonałym uzupełnieniem obiadu czy kolacji. Sami zobaczcie.     Szparagowa zupa do picia składniki na 4 porcje 1 pęczek zielonych szparagów 150 g mrożonego groszku 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 750 ml bulionu warzywnego  sól, pieprz tabasco zielone wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Zachowujemy całe(...)Wyławiamy kwiatowe końcówki, a resztę miksujemy. stawiamy ponownie na ogniu. Dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.  Zupa smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem rozlewamy ją do szklanek, do każdej wkładamy odłożone wcześniej kwiatowe końcówki

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania