fajny dodatek w postaci chipsów serowych, które w połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego. Zupa z dyni z chipsami serowymi składniki: 1 kg miąższu z dyni 1 cebula 120 g sera emmental bulion warzywny 2 łyżki kremówki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około(...)doprawiamy gałką, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce by uzyskać drobne niteczki. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 210 ° C. Zostawiamy na każdy talerz porcje sera do posypania zupy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy resztę sera za pomocą łyżki formując okrągłe kopczyki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Gotowe
Przysmaki Karolkisprawi, że pogoda z perspektywy koca i miseczki zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6 porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok 1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki(...)puszki i gotujemy jeszcze przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Etap IV- Blendujemy lub nie Wybór należy do Ciebie. Ja zazwyczaj robię pół na pół czyli pół zupy blenduje dzięki czemu zupa jest znacznie gęstsza a nie zblednowana ciecierzyca fajnie chrupie. Etap V - Delektuj się Podaj ze śmietaną lub/i cytryną oraz listkami świeżej kolendry. Marka #Ambition oraz Durszlak
Wylizany RondelSyta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli(...)praskę i dodajemy razem z marchewką do kiełbasy z cebulą. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min. Pomidory sparzamy ,obieramy i miksujemy razem ze świeżym rozmarynem. Dodajemy do zupy i gotujemy 20 min. Cukinię kroimy na plasterki i dodajemy do zupy razem z tortellini. Gotujemy jeszcze 8-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję
R'n'G Kitchenzawiera wiele cennych witamin, szybko się robi, a jak smakuje. Kiedyś robiono je na wywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę - dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję
Zasmakuj Kuchniokresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy(...)parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem
Moja smaczna kuchniaPrzeglądając internety wpadł mi w oko przepis na zupę z pieczarek i mleczka kokosowego. Na pierwszy rzut oka jakoś nie do końca pasował mi ten zestaw, ale chyba właśnie dlatego wzbudził moją ciekawość. Musiałam przekonać się na własnych kubkach smakowych czy te dwa składniki mogą iść ze sobą w parze. Wypróbowałam to połączenie robiąc potrawkę pieczarkową na bazie(...)MLECZKIEM KOKOSOWYM Czas przygotowania 40 minut Składniki na przygotowanie dwóch porcji 300 g pieczarek (umytych i oczyszczonych) Pół-3/4 puszki mleczka kokosowego (gęsta część) Około pół szklanki bulionu warzywnego Ząbek czosnku Pół czerwonej cebuli Tymianek, majeranek, sól, pieprz, odrobina soku z limonki Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną w piórka cebulę, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku Oczyszczone pieczarki pokroić
HealthyCreationsjest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano. Przygotowanie
cookplweźcie około 8 szt bo są chude ) 3 ząbki czosnku 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość(...)momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego Post Zupa koperkowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżydomu zwyczajowo się znajdują, i ot, jedzenia mamy na cały dzień. Dziś rano narwałam szczawiu. Zapraszam na zupę. ZUPA SZCZAWIOWA. /przepis od mamy;/ dwie spore garście szczawiu 2 duże marchewki 2 pietruszki 1,5 litra wywaru (u mnie warzywny) 2 ziarenka pieprzu 2 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 12% 200g białej cienkiej kiełbaski jajka(...)plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotuję całość, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw odrobiną gorącej zupy. Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy i całość podaję z ugotowanymi na twardo jajkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikażdy sobie z nią poradzi 😉 Idealna, gdy w brzuch burczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W garnku podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na krem. Gdy jest taka potrzeba możemy jeszcze przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą, tymiankiem lub papryką ostrą. Zupę podajemy z kostkami sera koziego oraz możemy po wierzchu posypać tymiankiem
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj na blogu lekka, kolorowa zupa na kurczaku z dodatkiem kaszy jaglanej. Bo za oknem przecudna wiosna, radosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki(...)dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz do smaku. Podudzia wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitposiłek natychmiast, ale nie martwić się, czy nie zawiera jakiś niezdrowych dodatków typu glutaminian. Jak widać w mojej lodówce takich “gotowców” jest zawsze całkiem sporo. Wiem, że hummus czy zupę można zrobić w minutę. Kiedy mam czas bardzo chętnie gotuję i wekuję sama. Ale są też dni, kiedy potrzebuję zabrać coś gotowego za sobą, a po powrocie do domu(...)firmy, które kojarzę z Targów Natura Food jak VegaUp. Co można kupić? W mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści się w Pruszkowie i produkuje tylko 1 produkt – kimczi. Mam gotową zupę w litrowym słoiku i hummus z Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej – małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników
Ugotowane pozamiatanezupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych nerwów(...)oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego
Moja Mama GotujeKapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb czytania Artykuł Kapuśniak
PysiaGotuje.plpołączenie w sumie może 4 głównych składników - kilka przypraw i gotowe. Smak zupka łapie z kalafiora oraz zielonej pietruszki - smaczna kremowa zupa krem gotowa w niecałą godzinę. Łapcie i jedźcie z tego wszyscy. Składniki: 2,5l bulionu warzywnego 2 średnie kalafiory 4 małe młode ziemniaczki 2 marchewki wiązka świeżej pietruszki 2 ząbki czosnku 135g serek kanapkowy cebulka/szczypiorek sól, pieprz
Smacznie Pysznie Kaloryczniewzględu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy
Kuchnia od dwojgawzględu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista w smaku. Składniki: 30 0 gr kurek 1 l wywar u warzywnego 5 ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka
Łycha smakówrównież jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie
Pause Gotowanie!łatwością mogę zrobić ją w domu sama. Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak
Smaczna PyzaCukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo , zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować jako dodatek do obiadu , szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym , faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego! Super size
Qlinarnie i Qlinarnieświąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko
My Chcemy JeśćZdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić
Tradycyjna Kuchniawiększa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki
Kulinarne przygody Gatitylubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz
w kuchni i w ogrodzie