się idealnie. Składniki: 1 duża dynia piżmowa 2 duże lub 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku) ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru) kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej) sól pieprz natka pietruszki masło
Cynamonowe szczęścieSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne
Kuchnia Pełna PasjiCzęsto zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do
Buniabaje w kuchnisoczewicy, do tego aromatyczne przyprawy – kolendra oraz kurkuma i jestem w niebie. Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. Składniki: 800 g – 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego(...)smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa
Moja pasja smakuświeże kolby. Zupa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Mój mąż, który uważa zupy krem za zupki dla dzieci tą zupę uwielbia. Jak przyjeżdżają znajomi to zawsze prosi o jej przygotowanie. Składniki: 2 puszki kukurydzy 750 ml bulionu warzywnego imbir do smaku gałka muszkatołowa do smaku szczypta papryki słodkiej w proszku sól pieprz 1/2 łyżki masła Kukurydzę odsączamy i podsmażamy
Kuchnia w oparachsłowo, że soczewica idealnie się komponuje z pomidorami malinowymi. Poniższa zupa posmakuje fanom pomidorówki jak i osobom, które cenią swój czas w kuchni. Składniki na 2 porcje: 0,5 kg pomidorów malinowych (waga po obraniu ze skórki) 1/4 szklanki soczewicy czerwonej (50 g) 0,5 l bulionu warzywnego 50 ml śmietany 30% odrobina oleju 1 szalotka 2 ząbki czosnku(...)czosnkiem. Gdy szalotka lekko się zeszkli to wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać bulion warzywny. Gotować kilka minut, aż do miękkości soczewicy. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem, aż do rozgotowania pomidorów. Na sam koniec, zupę zabielić śmietaną i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku, soczewicy
Ugotowaćponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie. Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką(...)właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12kcal/100 g. Makaron warzywny z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Czytaj dalej Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii
Niedzielny kucharzserowy . Prostota i uniwersalność tego przepisu ujęła mnie na tyle, że z chęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem
Kuchnia EllieRozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć
Tradycyjna KuchniaWarzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml) 5 ziemniaków pieprz, majeranek(...)wodzie w małym garnuszku . 6. Po 1 godzinie, do gotujących się warzyw dodajemy 3 kostki warzywne i jeszcze przekrywamy na 15 min. 7. Potem wyławiamy warzywa, marchewki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ziemniakami z powrotem do zupy. (resztę warzyw również możemy pokroić i dodać do zupy, ja jednak je wyłowiłam by zrobić
Mój pomysł nasól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej , lub sami ugotujcie wywar warzywny, bądź mięsny. Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku - dodajcie do zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu
OliveandThymeprzeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy
Szczęśliwa kuchniaprzeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso
Karo in the Kitchenpasują, jednak efekt końcowy zwalił mnie z nóg. Wyborna konsystencja zupy, plus mięsne pulpeciki i ziemniaczane kluseczki, po prostu fantastyczne! Zupa brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko mięso mielone 1 cebula jajko 1 łyżka śmietany bułka tarta sól, pieprz W garnku(...)rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły mi się całkowicie rozpadły i dobrze, bo wolę je w takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam pieprzem do smaku. Zupę można serwować z makaronem, kaszą jęczmienną, ziemniakami. Ja jednak na dziś wybrałam kluseczki kładzione... strzał w dziesiątkę ;) 3-4 starte ziemniaki mąka jajko sól
bastalenaposiłku nie zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym
Mój Smak na Życie