Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków, mrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką
Zasmakuj KuchniLekka zupa ,rozgrzewająca w chłodne ,pochmurne dni. Składniki 100 g ryżu 400 g marchewki 40 g masła łyżka mąki cebula 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle około 2-3 min ,oprószamy mąką i zalewamy bulionem ,cały czas mieszając. Osobno gotujemy ryż (półtwardo) ,płuczemy
R'n'G Kitchenskoro się już napatoczył, to coś z nim zrobić muszę. Zresztą nie lubię jak mi otwarte torebki plątają się po szufladach, przechodząc dodatkowo pozostałymi zapachami. Przygotowanie samej zupy, to naprawdę prościzna. Zastanawiałam się tylko z czym ją podać, bo zwykły makaron nijak mi się nie widział, groszek ptysiowy całkowicie wybył z kuchni a grzanki też mi się średnio uśmiechały(...)oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy gorącą wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego. Miksujemy blenderem, wrzucamy pierożki tortellini i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Do przygotowanej zupki dodajemy parmezan oraz śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku (choć dla mnie nie było to już konieczne).Gotujemy jeszcze przez kilka minut
Kuchnia w czekoladzieKalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Dziś proponuję pyszną zupę krem z kalafiora z grzankami i prażonymi migdałami. Składniki: 1 kalafior mały 1/4 pora ok. 750 ml bulionu warzywnego 300-400g ziemniaków 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Grzanki: Pieczywo ( u mnie ziarniste) 1 łyżka(...)pokrój w niedużą kostkę. Pora zeszklij dodaj czosnek i podsmaż przez ok.2 min. Do garnka wlej wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. GRZANKI: kromki chleba pokrój
Fiołkowe Talerzewartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne. 250 gram czarnej fasoli 8 kosteczek czekolady gorzkiej Wedel bulion warzywny 1 papryczka chili czosnek kosteczka dyni(...)użyłam Hortex) awokado Fasolę namocz rano na 3-4 godziny, odlej wodę, zalej wrzątkiem, dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania. Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią
AZgotuj!Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie(...)gotujemy jeszcze przez 20min. 5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część posmarować masłem i również serem. Zapiekamy przez 5 min. 6. Zupę przelać do 'miseczki' z bułki, wierzch posypać serem i rozmarynem. Podawać z grzanką. Smacznego! CEBULA Warzywo o niskiej kaloryczności i rewelacyjnych walorach zdrowotnych. Łzy uronione podczas obierania cebuli oczyszczają
FITBUuKTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy
Kardamonovyszklanki wywaru warzywnego lubczyk suszone liście kolendry (opcjonalnie) pieprz sól Wykonanie: Groszek wrzucamy do wywaru warzywnego i zagotowujemy. W tym czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy
Quinoa Raz!dodałam serek mascarpone, bo akurat miałam w lodówce i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zupa jest bardzo delikatna, lekko słodkawa i baaardzo sycąca.. Składniki: 1 kg dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę, 3 łyżki serka mascarpone, ząbek czosnku, rosołek warzywny, gałka muszkatołowa, pieprz Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. W czasie gotowania
Anioły w kuchnipyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy
Kuchnia po mojemuziemniakami okraszonymi chyba śmietaną. Tego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kostka bulionowa warzywna 100 ml śmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny pieprz łyżeczka cukru sól(...)liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifasolową z wędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasigrzybami . Zupa ziemniaczana to bardzo prosta zupa, ale bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczegoś innego. I dochodzimy do kulminacji głodu, a wiadomo... jak Polak głodny to zły, Ukrainiec też. Właśnie na takie sytuacje jest ta zupa - robi się błyskawicznie, a z pieczywem czosnkowym smakuje super. Łapcie przepis. Składniki: 1l bulionu warzywnego (ja wiem, że nie ma się czym chwalić, ale w takich awaryjnych sytuacjach używam kostki, kupuję zazwyczaj vegańską, bez glutaminianu sodu
Ale Pyszka!krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć
Szalona Kuchnia Ewelinytalerzu obok, którego leżą chrupiące maślano-czosnkowe lub ziołowo-pikantne grzanki. Obowiązkowo także dodatkowa witamina C, czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego Składniki: ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 6 dużych cebul 3 ziemniaki 3 spore pietruszki 4 kulki ziela, 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku, suszony lubczyk
Zasmakuj KuchniSolanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Może być w wersji mięsnej, rybnej lub warzywnej. Jedyną żelazną zasadą podczas przygotowania tego dania jest osiągnięcie słonego i zarazem kwaśnego smaku. Udała się świetnie, smak też miała odpowiedni. Polecam- bardzo krzepiąca i rozgrzewająca
PichceniomaniaSkładniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe
I LOVE LIFEpomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka
Czerwień i błękitkoniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól
rabarbarowotemu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych sałatek czy też past kanapkowych. Z powodzeniem możemy spróbować również wykonania pysznej i sycącej zupy rybnej. Tłuste mięso dorsza doskonale się do tego nadaje. Każdy może więc znaleźć dania, które smakują jemu i jego rodzinie. Jak więc
Codogaraktóra musi mieć też w składnikach letnie dary natury. Czy będą to owoce, warzywa, czy też grzyby, które dodacie do ciastach, deserów, zup, czy innych dań zależy tylko od Was. Warunkiem podstawowym to makaron i letnie (owocowe, warzywne, grzybowe) dodatki w składnikach. Nagrodami w konkursie są 2 zestawy produktów, które ufundowała marka Lubella . W każdej paczce jest 21 sztuk produktów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarsztaty kulinarne w Domu Światła Tęczy. Panie, które w nich uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko dla Pań były pewnego rodzaju lekcją
healthy dreamsgotować chwilę dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię w razie potrzeby doprawić podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem Do zupy można dodać śmietaną .Wywar rosołowy można robić inny wg swoich upodobań,dobry jest też warzywny
W królestwie smaków Beatyzupą z małymi kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie. Składniki: 2 wędzone żeberka 2,5 l bulionu warzywnego słoiczek szczawiu siekanego DAGOMA 3 marchwie 4 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu
Z Majeczką w kuchnidodawanych do niej substancji dodatkowych, kryjących się pod tajemniczymi symbolami, takimi jak chociażby: E621 – glutaminian sodu (wzmacniacz smaku wchodzący w skład zup w proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych), E331 – cytrynian sodu (regulator kwasowości dodawany
Smakowity Blog Kulinarny0,5kg brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenna KontrrewolucyaOstatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę
MarciochaKucharzySałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek
Kuchnia Pełna PasjiKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje
Szybko SzybkowarZupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe
Maminek kulinarnyjedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia(...)smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My Day