wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej(...)Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy
My Chcemy Jeśćurzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka(...)dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście co kto lubi :)). Po ok.10 minutach, wszystkie kremy rozdrabniamy blenderem. Na koniec doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem – nie tyczy się to już oczywiście kremu
Symfonia SmakówSzczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 2 garście szczawiu 750 ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście(...)miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce. Jajko: W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się
wesoła kuchniaboczkiem. Ale ja Wam dzisiaj polecam błyskawiczną rybną zupę z wędzonym łososiem i ziemniakami. Składniki na 4 porcje zupy z łososiem i ziemniakami : 2 duże brzuszki wędzonego łososia ze skórą 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego 2 marchewki 2 duże kartofle 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sol i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej soczewicy 3 szalotki 2 marchewki (pokrojone w kostkę) 100 ml świeżego soku pomarańczowego 1 l domowego bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy tajskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju *nigdy nie dodaje całego bulionu, wszytko zależy od tego jaką konsystencję zupy preferujecie, lepiej doleć stopniowo, niż gdyby zupa miała by być za rzadka :) Soczewicę płukać do momentu, aż woda zacznie
Delicious Titbitskrwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku(...)marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy
mojewypiekiinietylkokukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego - aromatyczna i pyszna. Uwielbiam kukurydzę w każdej postaci, jednak sądzę że wykorzystanie jej do przygotowania zupy to jedno z lepszych rozwiązań. Składniki : 3 kolby świeżej kukurydzy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (ewentualnie cytryna) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać olej(...)pozostałych obkroiłam ziarna. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż kukurydza będzie miękka. Zupę chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować, następnie ponownie podgrzać, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, a dla fanów ostrych smaków może zostać przybrana ostrym sosem
Codzienne GotowanieZapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie. Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie z kleksem jogurtu greckiego.Zupe przygotowalam na bulionie warzywnym ,takze idealnie nadaje sie rowniez dla wegetarian. Skladniki na 6 porcji: 2 kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego(...)greckiego 2 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew pokroic w kostke. .W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozpuscic maslo ghee.Wrzucic pokrojone w koste warzywa i podsmazyc.Nie powinny sie zbrazowic.Wrzucic takze czesc koperku.W ten sposob uzyskamy znakomity smak zupy bez zasmazki.Do zupy z mlodych warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodać do garnka wraz z wędzoną kielbasą. Pieprz. Wlac wodę – 1.5 litra u mnie – (mozna wywar warzywny lub drobiowy jesli macie).Tak na 2/3 wysokosci wszystkiego. Zamknąc, zagotować i na malym gazie gotować. 10 minut The post Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawłaściwości przeciwwirusowe. Źródło: "Wielka encyklopedia zdrowia" oraz Internet. Dlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnku składniki: 4 główki czosnku + 3 ząbki 3 cebule 1 cały por 1 litr warzywnego bulionu 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć ) 1 łyżeczka suszonego tymianku szczypta suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru(...)Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę zdejmujemy
Bon Appetit Małgorzatysmalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy
Niespełnione zdolności kulinarnemrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka chili 500 ml wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeżeli(...)starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną. Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany i całość dokładnie mieszam. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Dodaję
Magiczna kuchnia DariiThermomix przepisy. Zupa rybna z dorsza i papryką. Składniki: 10 g masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 200 g dorsza (płaty) 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego 150 g mleka kokosowego 100 g passaty pomidorowej pół papryczki chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do posypania: natka pietruszki lub kolendra
Themo przepisyidealną na ten czas, zupę ziemniaczaną z ciecierzycą i porem. Smacznego! Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem Składniki: 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 marchewka 6 średniej wielkości ziemniaków 1-1,5l. bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 łyżki posiekanego koperku(...)kostkę ziemniaki, marchewkę, por i czosnek podsmażamy kilka minut na oliwie. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotujemy około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną cieciorkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, miksujemy zupę blenderem. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujesól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii
wesoła kuchniatopinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu 1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy(...)kroimy w kostkę i dusimy z łyżką oleju kokosowego, po czym wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gotujemy pod przykryciem, aż topinambur będzie miękki i dorzucamy quinoę, dotujemy jeszcze pięć minut i gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo
Quinoa Raz!