obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko
chwile dla mniepostanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć(...)ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę nalewać do talerzy z kawałkami łososia. Podawać
Pasja SmakuPyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko(...)różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem
Walijskie PichcenieLekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki
wesoła kuchniakremów. Są lekkie i bardzo sycące. Dziś proponuję Krem Kalafiorowy z Dodatkiem Ząbków czosnku oraz grzankami domowej roboty. Zupa ta jest bardzo łatwa i bez problemu zrobią ją wszyscy. Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami Składniki: 2 Litry Bulionu Warzywnego Kalafior może być również mrożony 2 Marchewki 3 Ząbki Czosnku 2 łyżeczki pieprzu Sól 2 łyżki Czosnku
Gotowanie Patkicórka nazywa ją zupą dla leniwych i poniekąd przyznaję jej rację jak to przy zupach bywa nie jest pracochłonna ;) Zupa cebulowa z grzankami z serem Składniki : 4 duże cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu drobiowo warzywnego lub warzywnego 1 łyżka masła sól, pieprz tymianek grzanki : bułki grahamki masło żółty ser np mazdamer Przygotowanie : Cebule i czosnek obieramy(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna żółta kremowa zupa na moim blogu. Składniki: 1 młody kabaczek 1 mały seler 1 duża marchew 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy (może być olej lub oliwa smakowa) ½ szklanki słodkiej śmietanki imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku, cynamon przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek
Czerwień i błękittego spokojnie można je zamrozić i cieszyć się ich smakiem za jakiś czas. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę ze szpinaku z młodą, chrupiącą kalarepką oraz pestkami słonecznika. Ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka pokrojonego na mniejsze kawałki szczypiorku(...)gorącego bulionu wrzucamy pora oraz kalarepkę i gotujemy al dente. Gdy będzie już miękka wyjmujemy na talerzyk a do bulionu wrzucamy szpinak. Gotujemy około 5 minut. Gdy szpinak zwiędnie zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą. Podajemy z kalarepką oraz posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiemKremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem *** *** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane *** *** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem *** *** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia i dodajemy roztrzepane żółtko ze śmietanką
Blog z Apetytemmisce. Na blogu najczęściej dodaję słodkości jednak dziś postanowiłam że dodam coś na słono, a więc jest! Oto moja zupa z DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie ziemniaki Zioła prowansalskie 5 łyżki mleka kokosowego płynnego 3 łyżki(...)warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kawałki takie jak najbardziej nam odpowiadają, wrzucamy do gotującego się bulionu. W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia. Do kubka/szklanki dodajemy mleko kokosowe stałe i płynne, chochelką nabieramy zupę i wlewamy do szklanki, mieszamy a następnie wlewamy miksturę do zupy. Dodajemy ugotowaną kaszę do garnka
madamekuchnia.wordpress.comumieścić w zupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb
Kuchnia Paulettesvoilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno. Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól i pieprz Krem brokułowy(...)szklanki bulionu warzywnego 450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki 1 gałązka tymianku sól i pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem
Powiedz dietom niePyszna, aromatyczna tarta. Kruche ciasto i warzywne nadzienie. ciasto : 2 szklanki ( 300 g ) mąki 0,25 szkl ( 50 g ) siemienia lnianego 0,25 szkl ( 40 g
Polska Zupasmak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 15cm pora 1,5l bulionu warzywnego 5 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe 80ml śmietany 30% 3 łyżki(...)suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinypracy i garnek pysznego kremu, po który można sięgnąć, gdy zaburczy nam w brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni. Składniki: 1kg cukinii 1 duża biała cebula 0,5l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań) 2 czubate łyżki śmietanych 18% 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli(...)masło i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dorzucamy cukinie, wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę curry. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy 20 min. na ogniu. W tym czasie 2krotnie mieszamy zupę, by cała cukienia się ugotowała. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia. Całość dokładnie miksujemy blenderem ręcznym. Dosalamy do smaku i dodajemy śmietaną. Ponownie stawiamy na ogniu
W kuchni wieczorem