zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:98/331)

Kremowa Zupa Brokułowa 141

Znakomita zupa-krem brokułowa z grzankami z chleba tostowego. Znakomita lekka dla każdego. SKŁADNIKI: 2 Litry wywaru warzywnego  20 dag świeżych brokułów 1 ząbek czosnku sól i pieprz chleb tostowy- 2 kromki  4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera(...)miksujemy wszytsko.  Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika.  Kroimy w kostkę lun paski.  Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu  Podaję z grzankami

Gotowanie Patki
krem z brokuła 127

zupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki   Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut(...)rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami

Miód i pieprz
zupa z brokuła 85

Zupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki   Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut(...)rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami

Miód i pieprz
Zupa kurkowa z ziemniakami 106

gruszki, oraz rożnego rodzaju grzyby. I to właśnie jesienne grzyby jakimi są kurki zainspirowały mnie do wypróbowania przepisu na zupę kurkową z ziemniakami. Niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna smakowitych grzybków. Własnie za to kocham polską jesień. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250g kurek – delikatnie oczyszczonych z piachu i opłukanych 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, drobno posiekana

Życie ze smakiem
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 119

wyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy(...)piekarniku (ok 20 minut, 160 stopni). W naczyniu umieszczamy upieczone składniki, bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego

Szybko Tanio Smacznie
Wytrawny sok warzywny z wyciskarki wolnoobrotowej 145

U nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny.  Tym razem

Kawa z mlekiem
Zupa-krem z groszkiem i brokułem 164

przygotowania i sycący obiad. Do poniższego kremu warto dodać podsmażony boczek, który doda lekkiego "charakterku" oraz inny smak. Zupa-krem z groszkiem i brokułem świetnie wygląda na talerzu, ponieważ ma głęboki, jasnozielony kolor.  Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 duży brokuł 1 opakowanie mrożonego groszku (450 g) 1 szalotka 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku(...)Całość ze sobą przesmażyć, a gdy brokuł zmieni swój kolor (na mocniejszy) to wlać wywar warzywny. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości brokuła. Mrożony groszek przepłukać ciepłą wodą. Do garnka przesypać groszek i gotować jeszcze 2 minuty. Przygotowaną zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Uwaga: przed zblendowaniem zupy warto odłożyć do dekoracji kilka

Ugotować
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 157

przypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał. Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi Składniki / na 4 porcje: 50 g masła 2 cebule pokrojone w kostkę 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 litr bulionu warzywnego 200 g czosnku niedźwiedziego (waga po usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki(...)cebulę i smaż na średnim ogniu aż się delikatnie zeszkli i zmięknie (ok. 10 minut). Dodaj ziemniaki, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie (ok. 20 min. ) Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
kalafiorowa zupa z koperkiem 144

zupa kalafiorowa   z koperkiem Składniki  dla czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto).  Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy

Miód i pieprz
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 136

Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też  bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa(...)kosteczkę ziemniaki i dalej smażymy. 5. Następnie dodajemy soczewicę, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy całość dwoma szklankami bulionu warzywnego. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż soczewica wchłonie cały płyn. 7. Gdy już zupa staje się bardzo gęsta to dodajemy około pół filiżanki mleka roślinnego (dałam sojowe) lub więcej, by zupa nie była aż zbyt

Kawa z mlekiem
Zupa pomidorowa z ziemniakami 157

propozycja konkursowa - pomidorowa z ziemniakami. Bo właściwie dlaczego zawsze serwuje się pomidorową z makaronem, ryżem, czy kluskami? Może rzeczywiście z pokrojonymi w kostkę nie smakowałaby ciekawie, ale w tej zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki(...)odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie na ogniu, dodać

Kuchnia Prezydentowej
Klasyczna zupa cebulowa 133

litr bulionu warzywnego 150g żółtego sera bagietka 100ml koniaku szczypiorek do podania Przygotowanie: Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa warzywna na żeberkach 120

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę

R'n'G Kitchen
Szczawiowa zupa nic (prostszego), czyli fastfood na upały 171

ciężkich dań. A szczawiu ci przecież u nas dostatek. Jednak może niekoniecznie polecałabym jedzenie tej zupy w ilościach przemysłowych... kwaśno się robi, aż zęby bolą i ponoć ma negatywny wpływ na zdrowie. Za to od czasu do czasu - pyszna sprawa. 2 litry bulionu warzywnego  0,7 litra szczawiu (nieupchane liście w słoiku) ugotowane na twardo jajka kilka ziemniaków(...)sól, pieprz do smaku Szczaw dokładnie przepłukujemy na sicie, po  czym odstawiamy, by woda nieco odciekła. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Liście szczawiu siekamy dość grubo, po czym wrzucamy do bulionu. Gotujemy je do momentu, aż zmienią kolor, po czym zupę doprawiamy według uznania. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie (prze kwas szczawiowy mogą się nie dogotować

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem szparagowy biały 136

Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu.   Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać, dodać mąkę, żeby zagęścić. Niektórzy, jeśli lubią bardzo bardzo gęste kremy, mogą dodać też odrobinę skrobii. Krem szparagowy biały gotowy ;)   Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Zupa cebulowa z grzankami 179

pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową.  Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek  1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego  Sposób przygotowania(...)wino, gotujemy przez około 25-30 min.  Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące.   Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego

Gosia gotuje
Zupa strączkowa 191

rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki(...)olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem

Kraina Miodem Płynąca