zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:93/331)

Krem z groszku z wędzonym boczkiem 126

Składniki: 500g mrożonego groszku 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego  3 plasterki chudego wędzonego boczku grzanki łyżka masła Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć.  Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości(...)wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje

Gaździnka warzy
Zupa krem z selera korzeniowego 299

Zupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna!   Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)pokroić w kostkę. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu

Gospodyni Miejska
zupa z dzikiego szczawiu 138

Składniki: umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku

mojej kuchni
zupa z dzikiego szczawiu 205

Składniki: umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku

w mojej kuchni
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 149

oknem słońce schowa się nieco za chmurami. Zupa bardzo prosta i bajecznie pyszna! Do roboty!  Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy:  2 pęczki botwinki  2 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 l bulionu warzywnego - jak zrobić bulion warzywny? 1 marchewkę  1 pietruszkę 1 cebulę  1 ząbek czosnku puszkę(...)międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki.  Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny  i zagotowujemy go. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną i startą botwinkę wraz z posiekanymi łodygami i liśćmi. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.  Zupę doprawiamy octem balsamicznym i octem jabłkowym, które nadadzą odrobinę kwaskowatości  naszej zupie.  Do średniej wielkości

Bananowe Pole
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 215

wypadku ciekawe połączenia smakowe odczuwa się nieco inaczej. Po dorwaniu niedawno selera naciowego pomyślałam, że i z niego taka zupa u mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny(...)dobrze miksujemy na gładką masę. Do garnka dokładamy serek topiony oraz pieprz cytrynowy/sok z cytryny i resztę przypraw według uznania. Ja dodaję dużo pieprzu czarnego i niezbyt dużo soli. Zupę podgrzewamy na bardzo niedużym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i smażymy grzanki. Zupę podajemy na gorąco, posypaną

Kuchenna Kontrrewolucya
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA 201

dzieciństwa. U mnie w domu najczęściej podawana z lanymi kluskami. Oczywiście Babcia robiła najlepszą.      A to Moja propozycja z grzankami ziołowymi Zapraszam do zabawy!!!!!!. SKŁADNIKI ZUPA 6 ładnych pomidorów 1/2 czerwonej papryki mała cebula 1 ząbek czosnku 2 kostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie(...)pozostałych składników. Wszystkie składnik gotuję. Dolewam pół szklanki wody. Krok 4: Do garnka wrzucam kostkę rosołową, (ja dodałam 1 1/2 kostki warzywnej), doprawiam curry, suszoną bazylią. wszystko razem gotuję. Na koniec wszystkie składniki blęduję. Jeśli zupa jest za gęsta dodaje jeszcze trochę wody. Grzanki  Bułę kroję w kostkę wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie

Zdrowo i kolorowo
Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska 193

pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki szparagowej 300-400 g kurek sól, pieprz bulion warzywny -1,5 l kubek śmietany zielenina Wykonanie: cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z pieczonej botwinki 171

Każdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania.   Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych) - 2 spore pęczki botwinki(...)dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 60 minut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa

mojewypiekiinietylko
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 250

wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki 1 główka małego kalafiora 400 g ziemniaków 1 mały por 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml jogurtu naturalnego

Eat me! Fit me!
Zupa z zielonej sałaty 177

doskonałym sposobem na spożytkowanie nadwyżki sałat , którą mam co roku . Wszyscy ,co mają ogródki warzywne lub działki, doskonale rozumieją ten ból , kiedy z tęsknoty za zieleniną , sieje się niebotyczne ilości sałaty , bo szybko rośnie , a później kombinuje z czym ją przejeść .. Zawsze można zrobić zupę , lub kupić kozę , jeśli zupa Wam nie podejdzie " class="wp-smiley" style="height(...)dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się już zrumienią, dodajemy oczyszczone z gospodarzy ( ślimaki i inne stwory ), pokrojone

Ogrodnik w podróży
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 161

Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione(...)się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać codziennie rano! Jak gotowaliśmy Kilka słów o tym, jak gotowaliśmy. Zrobienie pięciu dań zajęło nam 1,5 godziny

Niedzielny kucharz
Zupa z jarmużem i tortelloni 216

cieplej się robi i trzeba szukać pomysłów na szybkie obiady. Jedna z propozycji to zupa z młodym jarmużem i tortelloni. Taką zupę przygotowałam dzięki Hilcona ,która w swojej ofercie ma półprodukty między innymi makarony, sosy i dania warzywne. Są to produkty z krótką datą ważności i nie znalazłam w składzie żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Bardzo dużym zaskoczeniem było

Ala piecze i gotuje
Zupa z kurczakiem gyros 187

Hej! Na dworze zimno. W taką pogodę idealną będzie rozgrzewająca zupa z kurczakiem gros i papryczką chili. Dałam jej tylko odrobinę, a i tak zadziałała wspaniale

Tylko pysznie
Zupa cebulowa 148

smaków a przede wszystkim dla mojego młodszego syna, to zupa idealna :)  Zwłaszcza teraz gdy wielkimi krokami zbliża się jesień i związane z nią infekcje. Cebula bogata jest w naturalne substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność #krakus, #smacznieiszybko Składniki: 1 butelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml 5 większych cebul 4-5 szklanek(...)masło się nie przypaliło. Po tym czasie gdy cebulka lekko się zezłoci zalać odmierzoną ilością gorącej wody oraz bulionem warzywnym. Dodać przyprawy i dalej gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Po tym czasie zupa jest już gotowa. U mnie podana z grzanką i żółtym serem ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym

W garach u Gosi