Pomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki sezamu Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka chilli Groszek ptysiowy/grzanki Przygotowanie: Gotujemy bulion na małym ogniu. Na patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z solą himalajską i olejem sezamowym(...)pieczarki miksujemy na gładki krem razem z sezamem, pieprzem, chilli i odrobiną czosnku granulowanego. Przekładamy do bulionu i gotujemy. W miseczce mieszamy serek śmietankowy z gorącym bulionem. Przelewamy do zupy. Jeżeli serek nam się zważy - zupę przelewamy przez sito. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Czarnawisienkakurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać bulion warzywny lub drobiowy, dodać żółta i zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa
WSZYSTKO SMACZNEkurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać bulion warzywny lub drobiowy, dodać żółta i zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa
WSZYSTKO SMACZNEwarzywnej) 1 średnia dynia 1 duża cebula 1 łyżka masła szczypta pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżej, drobno krojonej papryczki chili (bądź suszone płatki chili) 2 duże ziemniaki grzanki i śmietana kwaśna do serwowania Dynię kroimy z kostkę. Pestki i miąższ oczywiście wyrzucamy Do garnka, w którym będziemy gotować zupę dodajemy(...)mieloną papryką, kontynuujemy smażenie prze kolejną minutę. Natępnie do całości wlewamy bulion warzywny bądź wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię wraz z drobno pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy całość przez 30 minut. Gotowe blendujemy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z grzankami i odrobiną śmietany. Smacznego! Zupa może się nam początkowo wydawać dość rzadka, ale nie radziłabym zmniejszać ilości wody gdyż
mecooksNaleśnikowe krokiety zazwyczaj robię z farszem mięsno-warzywnym. Robię je z mięsa i warzyw, które zostaną po ugotowaniu zupy. Tym razem zrobiłam farsz bez dodatku mięsa, z jajek połączonych z warzywami i serem. Bardzo fajna odmiana, spróbujcie koniecznie. KROKIETY z FARSZEM z WARZYW I JAJEK Składniki: (7-8szt) naleśniki: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki szczypta
Bon appetit mon amiesię nie chce.Zjem kiedy poczuję głód,przekąszę byle co...ech..nie wpływa to na mnie dobrze. Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku 4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego sól,biały pieprz
Niespełnione zdolności kulinarneFluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Zupa krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe
Kulinarne przygody Gatityogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis. składniki: 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 kg świeżych ogórków gruntowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki sól, pieprz koperek lub pietruszka groszek ptysiowy
babka w formieorientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazimno, czyli to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza! Zupa krem z cukinii / 1 porcja Składniki: 150 - 200 ml bulionu warzywnego 1 cukinia 200 g 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchniaNajlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól
Czerwień i błękitZdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały
Zasmakuj KuchniWystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy
Zasmakuj Kuchniprzestrzegamy czasu gotowania ,ilości wody w stosunku do ilości kaszy i nie mieszamy w trakcie gotowania.Jest bardzo smaczna jeśli gotujemy ją np w bulionie warzywnym ,a nie w samej wodzie .Sprawdziłam ,kiedy przygotowywałam wywar do zupy i to była najlepsza smakowo kasza ,jaką ugotowałam. Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki wody .Wstawiamy wodę w garnku
Ladylaura.