Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie. Składniki 1 l bulionu warzywnego 500 g boczku wędzonego 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka oleju kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy(...)wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchengłowie już same przepisy wigilijne... więc tym razem coś na szybko Zupa serowa z brokułami SKŁADNIKI: 3 serki topione np. typu gouda 1 brokuł 100 ml białe wino 1-1,5 l bulion warzywny 1 ząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę można delikatnie zblenderować. Podawać z upieczona z ziołami grzanką. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: 1 litr wywaru warzywnego, 0,5 kg ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na
Lena GotujeWarzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą jest doskonałą propozycją na późne, niedzielne śniadanie, chociaż jak tak patrzę na zegarek, to będzie to już obiad. Tarta
dolcevitainmykitchen3 litry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar
Humanistka w kuchniKochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia
Restauracyjka LiterackaCzym prędzej przybywam podzielić się z Wami cudowną i lekką zupą krem. W takie upalne dni jak dzisiaj, nikomu nie chce się stać przy przysłowiowych garach...a przecież zupy w zasadzie robią się same ;) Wróciłam dzisiaj do domu niemalże w stanie płynnym bez żadnego pomysłu na obiad. Podstawowym warunkiem, jakie powinien spełniać posiłek przy takich temperaturach to lekkość i najlepiej(...)warzywa. Zrumieniłam nasiona, żeby można było coś w tym kremie chrupnąć. Do tego delikatny aromat rozmarynu... Wyszło pysznie! Lekki letni posiłek z lodówkowych warzywnych ostatków :) Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata. Ogromnie Wam ją polecam na te upalne dni! :) Lekka zupa krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaProsta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion(...)płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Gotowe! Smacznego
Mango Papajabulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 litry wody 150 g mieszanki warzywnej ja dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE: Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody. Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję
Gotowanie Patkiprzed nieprzespaną nocą. Nie byłabym jednak sobą gdybym choć łyżki nie spróbowała... Żałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka(...)dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem
Kuchnia w czekoladzieziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować zupę pieczarkową? Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać
Kuchcik gotujeokazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania. Zupa pomidorowa z duszonych warzyw SKŁADNIKI : 1 duża puszka pomidorów 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła 1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską 1,5l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku makaron do podania PRZYGOTOWANIE : Pomidory z puszki podduszamy wraz(...)maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Gorącą zupę podajemy z makaronem oprószając płatkami pomidorów i szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego(...)Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj parmezan, ewentualnie dopraw solą. Zmiksuj zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej
Chilli Czosnek i Oliwasię kupić kumin, polecam dodać go zamiast kminku - będzie jeszcze pyszniej. PRZEPIS NA PIKANTNĄ ZUPĘ Z KALAFIORA Składniki na zupę: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Poltino ( 400 g ) 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku
kolorowotorcikowo