grillować bakłażana w całości, a następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj
Tradycyjna Kuchniazróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno
ladykitchenSkładniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić
Alutka-Gotujebardzo ucieszyło) Tak więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:) Na zupę potrzebujemy: 50 dag pieczarek masło klarowane 2 kostki warzywne Bio pieprz mielony przyprawa w płynie Bio śmietana makaron bezglutenowy KLIK Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki
Takie tam pichcenieangielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy, aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach
Różowa kuchniaPolecam szybką warzywną zupkę z serkiem topionym. Wiosenną już można by rzec ;-) Składniki: 3 szt. marchewki 1 szt.pietruszki 0,5 szt. selera kawałek
potrawyregionalnePyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna
Snejkusiowe Przepisyszczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw
Milion SmakówSkładniki: pół niedużej dyni kostka warzywna 2 średnie cebule 1 l wody sól, świeżo zmielony pieprz 3 kromki na grzanki łyżka masła Przygotowanie: Dynię obrać
Gaździnka warzyZupę brokułową robię zwykle w formie kremu na bazie warzywnego wywaru. Tym razem ugotowałam ją na skrzydle indyczym i nie miksowałam. I wyszła zachwycająca:) Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyhalászlé , flamandzka – waterzooi , hiszpańska i katalońska – zarzuela de mariscos , polska – zupa rybna . Zupa rybna z kluskami francuskimi. Składniki (na duży garnek): - ok. 2 kg filetów z różnych ryb bez skóry (pstrąga łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka(...)papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy. Ja tym razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko
mojewypiekiinietylkoChoć blog jest typowo słodki, czasami podrzucam moje ulubione przepisy na dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i mocno warzywna, takie właśnie lubię. Polecam :-) Składniki: 1 pęczek rzodkiewki 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 garść(...)wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na niewielkie cząstki, przełożyć do rondelka i poddusić z dodatkiem 2 łyżek wody. Wmieszać do gotującej się zupy. Następnie
Ciastka - domowe słodkościprzypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności. Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora
Maminek kulinarnypolskim sklepie - jeśli akurat są. Postanowiłam więc zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... Składniki: na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora(...)włoszczyznę. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy. Sól jest doskonałym konserwantem, więc nie musimy obawiać, że nasze warzywka się popsują. Musimy jednak pamiętać, że mieszanka warzywna jest bardzo słona i należy uważać dodając ją do zupy lub innych potraw
Walijskie PichcenieBardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)selera i zmiażdżony czosnek. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem. Orzechy podprażyć na patelni, przesypać
Smakołyki Asi