cukru brązowego 2 cm korzenia imbiru 1/2 limonki 1/2 szklanki ryżu natka pietruszki albo kolendra 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego olej kokosowy sól, pieprz 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zupa: Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę
wesoła kuchniawspaniały smak i na możliwość wykorzystania wszelkich dobroci, które przynosi nam sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i korzystam z szybszej wersji w postaci dobrych ekologicznych kostek bulionowych). Konsystencja zupy jest delikatna i aksamitna, i prosi się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą więc idealne. Składniki(...)łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj
Roślinna - blog wegańskidzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% ( mała) pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar warzywny ok. 2 litry tłuszcz do smażenia 1 łyżka Na kuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego 2 jajka(...)sucha bułka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również ziemniaki. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki wrzucamy do gotującego się
W kuchennym oknie Ewygrzankami lub groszkiem ptysiowym. Składniki: pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg) 1 biała cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. bulion warzywny z kostki BIO) 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka masła 2 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku do podania zupy: oliwa truflowa lub oliwa z oliwek, koperek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło i podsmażyć
Codziennik Kuchennynajlepsze. Receptura warta przedstawienia, zapamiętania i powtórzenia. Sprawdźcie sami: Składniki (na dość ok 3 litry zupy): 1 kg obranej wydrążonej dyni w kawałkach 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię obieramy(...)baaardzo ostrych smaków. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną marchew kroimy w duże plastry. Zeszklone warzywa zalewamy ok 1,5 litra bulionu warzywnego. Wrzucamy marchew i dynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością wody (na tyle niewielką by zachować konsystencję kremu). Zupę zaprawiamy lekko osoloną
Kuchnia po mojemuGrochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak(...)pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe
Codziennik Kuchennylekko słodki i jednocześnie słony, moim zdaniem świetnie komponuje się z tymiankiem. Zupa krem z kasztanów jest smaczna i bardzo sycąca. Składniki na 4 porcje : 400g ugotowanych i upieczonych kasztanów jadalnych (czyli ok. 800g surowych kasztanów) duża cebula 50ml białego wytrawnego wina świeży tymianek500ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietanki 12% 2 kromeczki(...)Dodać miąższ kasztanów i wlać wino, poczekać aż alkohol odparuje. Dodać łyżkę posiekanych drobno listków tymianku. Kiedy płyn się wchłonie, zalać całość wywarem (warzywnym lub drobiowym) i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku
Dietologporów: 3 łyżki masła 3 duże pory 1 marchew 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnek ok. 750 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody z rozpuszczoną kostką (jeśli używacie) sól i pieprz do smaki Jak przygotować zupę z porów? Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, wykorzystujemy białą i zieloną część, dokładnie płuczemy i kroimy na plasterki. Ziemniaki, marchew i cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedna z moich ulubionych zup :) Składniki: (ok. 8 porcji) -2,5 l bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut(...)gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż (można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania). Smacznego
KasiekGotujejest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem(...)Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać ze skórki i dodać ją do wywaru warzywnego. Pierniczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do przygotowanej zupy dodać starte pierniczki i wsypać odrobinę cynamonu. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Na sam koniec zupę-krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Płatki
Ugotowaćkonsystencję. Karmiąc piersią możecie bez obaw i wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól(...)gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna. Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się
Dieta bez mlekaZupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek sól, pieprz Thermomix przepisy. Zupa ze szparagami, ziemniakami
Themo przepisypostaci suszu Magdaleny Lech ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech/ ). Skoro taka gratka wpadła mi w ręce, postanowiłam przetestować kulinarny podarunek. Do przygotowania potrzebujemy: – zupa cebulowa – susz ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech_zupa_cebulowa__susz_eko_100_g ) – 3/4 szklanki białego wina – 0.5 l bulionu warzywnego – 1 świeża posiekana cebula – odrobina masła – sól, pieprz, gałkę muszkatołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy przez ok. 30 minut
Szybko Tanio Smaczniegarnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową "szumowiny", które będą zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy(...)następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy mięsa, 1,5l zimnej wody zagotowujemy i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości
Be Fit Be Strongcałość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę tylko przyrumienione. Składniki do zupy: - około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym) - 4 białe cebule - 1 czerwona cebula - 2 łyżki mąki - ser (najlepiej comte, ale jeżeli użyjecie np. goudy też będzie smacznie) - grzanki - masło
Życie zamknięte w smaku