ziemniaki nadają zupie doskonałą konsystencję i delikatny smak. Jeśli chcemy dodatkowo lekko zagęścić i złagodzić jej charakter możemy dodać do zupy mleko owsiane. Zupę czosnkową można podać dziecku, które skończyło 10 miesięcy. 1,5 litra wywaru warzywnego główka czosnku (około 10-12 dużych ząbków) 1 cebula 4-5 dużych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 1,5 łyżeczki gałki(...)pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy. Wlewamy przygotowany wcześniej wywar warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Dodajemy 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na gładko. Na koniec jeszcze próbujemy zupę i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Zupę czosnkową
Dieta bez mlekadlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi . Zupa krem z cukinii: ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszych ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki ) 1 duża cebula 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii(...)Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post
Poezja smakusprawą czerwonego pieprzu i koperku. Do tego grzanki z serem żółtym i pyszny, sycący oraz rozgrzewający posiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego i posiekanego w mniejsze cząstki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, posiekana 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę(...)będę miękkie. Kromki bagietki smarujemy masłem i układamy na nich cieniutkie plastry żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut aby ser się rozpuścił.. Do zupy wrzucamy serki, dodajemy przyprawy oraz koperek. Gotujemy jeszcze około 10 minut do rozpuszczenia serków. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem ciepłych kromek bagietki. Smacznego
Życie ze smakiemlnianym. Opcji - jak to w zupach krem - jest wiele. Groszek ptysiowy, grzanki, parmezan, feta - co nam tylko do głowy przychodzi i podkręci smak i ... humor Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 1.5 litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ulubione dodatki sól, pieprz Buraczki dokładnie szorujemy i zawijamy(...)kostkę. Dodajemy czosnek i buraki. Wszystko razem chwilę smażymy. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Wciskamy sok z cytryny. Dodajemy bulion i wszystko razem podgrzewamy. Zupę mielimy blenderem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Artykuł Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniszpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny lub rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka – 200 g Szpinak – 200 g Cebula(...)czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko
ale Pysznierosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer. Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej. Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wegetariańskie flaczki z boczniaków to warzywny zamiennik tradycyjnych, polskich flaków. Niestety za oryginalną potrawą nie przepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki
Poezja smakuKremowa zupa czosnkowo – ziemniaczana Zupy , moja miłość Niestety w większości przypadków tylko moja , bo reszta rodziny ma do nich całkowicie odmienne podejście . Kremowa zupa czosnkowa
Ogrodnik w podróżyrównież zachęcamy do jak najczęstszych, smacznych rozgrzewek! (; Dlatego dziś zapraszamy Was na paprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam do jej porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała(...)dodatkowo postawiła na nogi. Dlatego też stwierdzam, że zupa tego typu, bogata w składniki jest świetną alternatywą dla tych, których zdrowie ta oszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto! Składniki: 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy
Symfonia Smakówteż na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody, lub ok. 750 ml gotowego bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól(...)solą i gotujemy je ok. 5 minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesmak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki (na 5 porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody(...)Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do wypłukanej soczewicy wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać
Weekendy w domu i ogrodziewywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz podsypałam natką pietruszki. Całość na koniec zaprawiłam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i kleksem śmietany
bastalenapostanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy 2 cebule 500 g ziemniaków natka pietruszki lubczyk 200 g kaszy jęczmiennej 6 ziaren(...)będzie się go gotowało na palniku o małej mocy, by wywar lekko tylko perkotał, przecedzanie nie jest konieczne. Wystarczy tylko usunąć rozgotowany lubczyk. Do wywaru warzywnego wsypać kaszę i gotować ok. 10 min. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm) i gotować do ich miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki
Weekendy w domu i ogrodzieProsta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa
Bernika - moj kulinarny pamietnik