Jesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego(...)chipsy serowe powinny być gotowe. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki
Gotowanie i blogowaniezmiażdżony czosnek. Doprawiamy szałwią, tymiankiem oraz pieprzem. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut. Po tym czasie do zupy nakładamy kluski. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zupę podajemy obficie posypaną
Qchnia po prostuVegeta, Kucharek, Jarzynka, Warzywko, Ziarenka smaku… i nie tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula(...)według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoNiedzielnemu Kucharzowi 17 października miną roczek (dziękujemy za wszystkie życzenia!!!) i w związku z jubileuszem przez tydzień zamieszczaliśmy zestawy najbardziej popularnych dań na blogu: z warzywnych makaronów, typowe i nietypowe pizzy, zapiekanki ze słoika, zupy dobre na jesień i garść przepisów na słodkie i wytrwane śniadania. Rocznicowy tydzień był pierwszym tygodniem od roku, kiedy nie robiliśmy jedzenia na cały tydzień
Niedzielny kucharzktóre miałam przyjemność poznać dopiero teraz :) Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz 3 licie laurowe kilka ziarenek ziela
Jemy Pijemyrobi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych
Kuchnia PrezydentowejNa kuchnię podkarpacką wpłynęły nie tylko lokalne produkty i tradycje, ale również ludność napływowa, która w różnych okresach zasiedlała te ziemie. Stąd między innymi silne wpływy
Trzeci talerzprzypadł mi do gustu. Od tego czasu zdarza mi się serwować ją w domu. Jest bardzo aromatyczna a dodatkowo to spora porcja witamin. Składniki: Zupa 3 cytryny mleko kokosowe - duża puszka 400 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej 4 liście kafiru (nie kefiru:) woreczek ryżu 4 żółtka nitki chilli - do ozdobienia zielona pietruszka - może być suszona(...)Zupa: Następnie musimy przygotować cytryny. Należy je dobrze wyczyścić następnie sparzyć. W garnku, zalewamy je wrzącą wodą i zostawiamy na 2-3 minuty. Mieszamy tak, aby każda ze stron cytryny była czysta. Gorącą wodę wylewam i zalewam cytryny zimną. Następnie wylewam wodę i wycieram cytryny. Kolejny krok to starcie skórki cytryny na tarce z drobnymi oczkami. Przygotowany wcześniej bulion warzywny
dlaSmaQZupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw. Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej
Wanilia i KardamonRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką
Tagebuch po polskuserwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa cebulowa EKO ) - 3/4 szklanki białego wina - 0.5 l bulionu warzywnego - 1 świeża posiekana cebula - odrobina masła - sól, pieprz, gałkę muszkotołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni
Szybko Tanio SmacznieDietetyczna i smaczna zupa na obiad. Składniki: Groch łuskany 20 dag Wywar warzywny 1 ½ litra (może być z kostki) Marchewka 1 szt. Suszone borowiki ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Majeranek do smaku Smalec 1 łyżka Wykonanie: Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości. Groch również namoczyć, zalać wywarem, wrzucić 2/3 namoczonych borowików i gotować do miękkości. Marchewkę obrać, zetrzeć
Tradycyjna Kuchniazostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być
Bon appetit mon amiewyposażone jest w aż 6 ostrzy (4 duże, 2 mniejsze), na szczęście są umiejscowione tak, że nie ma problemu z ich myciem. Do wyboru macie 3 automatyczne programy (gotowanie zup, smoothie i napoje) + program pulse (np. do robienia surówek czy kruszonego lodu) + ręczne ustawienie mocy blendowania. Pierwsze wrażenie Wyglądu sprzętu nie będę opisywać, wszystko macie na zdjęciach. Skupię się raczej(...)które pozwala po niecałych 2 minutach cieszyć się idealnie gładkim napojem. W blenderze możecie przygotowywać także bogate w błonnik soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Całą gamę przepisów znajdziecie na Happycall – link. ZUPY KREMY Happycall posiada także automatyczny tryb do robienia zup. Nie musicie gotować warzyw – wystarczy wrzucić surowe kawałki do blendera i włączyć odpowiedni program
Powiedz dietom nietwinką to zapraszam tutaj . Składniki: 1 pęczek botwinki z buracz kami 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka sól, pieprz siekany koperek wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra) 2 łyżki śmietany do zup kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy odrobina octu lub soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę
Kuchnia domowa Ani