zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:74/331)

Juszka śląska 184

postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy 2 cebule 500 g ziemniaków natka pietruszki lubczyk 200 g kaszy jęczmiennej 6 ziaren(...)będzie się go gotowało na palniku o małej mocy, by wywar lekko tylko perkotał, przecedzanie nie jest konieczne. Wystarczy tylko usunąć rozgotowany lubczyk. Do wywaru warzywnego wsypać kaszę i gotować ok. 10 min. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm) i gotować do ich miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac 158

Prosta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pomidorowa z tartymi kluseczkami + film 216

pożywna zupa pomidorowa z tartymi kluseczkami może być fajnym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. Dodatek podduszonej cebuli, czosnku i tymianku nadaje jej aromatu co sprawia że często chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników. składniki na 3 porcje szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 500 ml soku pomidorowego szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego(...)kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy czosnek i cebulę, od czasu do czasu mieszamy. Do czosnku i cebuli wlewamy sok pomidorowy i bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy solą i tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut

Smakowite Dania
Zupa krem z papryki 144

Mój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek(...)następnie  włożyć paprykę  podsmażać do miękkości.  Wlać bulion  , zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.  Następnie  zupę zblendować na gładko. Przelać zupę przez sito i wlać płyn z powrotem do garnka, a następnie gotować na średnim ogniu.  Mieszając dodać śmietanę i przyprawy, pozostawić przez chwilę, by przeszła ciepłem. Dodatkowo można

Cukier&Puder
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 100

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem(...)nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą

Kulinarny karnet Christophera
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 235

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie(...)słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków ! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka

Symfonia Smaków
Warzywne chili 194

Zachęcam do wypróbowania innych dań ze strączkami, np.   chili con carne w wersji light ,  rozgrzewającej zupy z soczewicy z karmelizowaną cebulą ,  zupy z zielonej soczewicy  czy  grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z czerwonej soczewicy 134

zbliżona do jednej z naszych ulubionych, czyli zupy z łuskanego grochu . Dodałam naprawdę sporo soczewicy, bo zależało mi na bardzo gęstej zupie.  Wypróbujcie koniecznie tej jesieni czy zimy.     Składniki : ok 1,5 l wywaru (warzywnego lub mięsnego) 250 g czerwonej soczewicy kilka ziemniaków majeranek   Wykonanie: Do gorącego wywaru wrzucić przepłukaną soczewicę.  Dodać obrane, pokrojone

Sto kolorów kuchni
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 155

pyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja.                  Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie,  emanuje jakąś elegancją

Kuchnia Prezydentowej
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 394

warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną

Moja Książka Kucharska
Zupa z czerwonej soczewicy 166

Dodajemy olej i podsmażamy - 5 min / 100 C / obr 1 Dolewamy bulion warzywny - 10 min / 100 C / obr 1 Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej(...)marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Rada: Zupę przed podaniem można zblendować. Zupa z czerwonej soczewicy SMACZNEGO

peggiwkuchni
Zupa rybna z owocami morza 147

Bardzo sycąca zupa rybna z owocami morza doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego(...)dodać pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uwagi: Nie dodałam wszystkich trzech marchewek do zupy w końcowym etapie, tylko pogniotłam widelcem dwie. W trakcie gotowania wywaru warzywnego dużo wody odparowuje, więc trzeba jej dolać po dodaniu ryby i owoców morza

Passions hobbies life
Zupa grzybowa 125

jest przepyszna i aż trudno nie sięgnąć po dokładkę. Moje babcie umarły, gdy byłam jeszcze dzieckiem, ale gdzieś w mojej podświadomości utkwił smak pysznej grzybowej zupy. Ja zdecydowałam się na konkretniejszy wywar mięsno-warzywny, ale uwierzcie mi, że warto. Nie żałowałam też natki pietruszki, bo mam jeszcze schowaną pod choiną na ogródku. SKŁADNIKI 250 g kości wołowej z żeber(...)ugotowanej marchewki pokroić w kostkę i dodać również do wywaru. Z wywaru grzybowego wyłowić i dobrze odcisnąć grzyby, po czym pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Do wywaru grzybowego dodać śmietanę, dobrze wymieszać i przelać do zupy. Zupę jeszcze chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć palnik. Doprawić solą i pieprzem, zaś na koniec dodać umytą i drobno posiekaną

Passions hobbies life
Zupa krem z cukinii 113

kiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy  Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę(...)pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 108

kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym)   2 małe ziemniaki  1 mała cebula około1 litr bulionu warzywnego   100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła do smażenia sól i pieprz do smaku   płatki chili i natka pietruszki

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania