500g dyni 3-4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku odrobina tartego imbiru mała papryczka chilli 200g pomidorów z puszki 1 łyżeczka kurkumy 400 ml bulionu warzywnego 1 marchewka olej do smażenia sól pieprz Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!może być bardzo ciekawa propozycja, bo selerowe zupy raczej nie są zbyt popularne, a szkoda. W końcu seler uznawany jest za afrodyzjak! ;) Przekonajcie się sami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora(...)Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się
Kuchnia Prezydentowejczyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula(...)kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! #makaronypolskie
Słodki Zakątekczyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula(...)kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! #makaronypolskie
Słodki ZakątekTort makaronowy z czerwoną soczewicą to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wygląda imponująco i pracochłonnie, a wcale tak nie jest. Można zrobić z go
dolcevitainmykitchenPizza, pizza, pizza! Już na samą myśl dostaję wyrzutów sumienia. Puste węglowodany, biała mąka, drożdże, tłusty żółty ser, albo o zgrozo jeszcze gorzej: salami! Zapomnij, dzisiaj
dolcevitainmykitchenPrawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb
dolcevitainmykitchenZdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy przepełnionych wiarą, nadzieją i milością serdecznych spotkań w rodzinie i z przyjaciółmipogody ducha, smacznej święconki i mokrego poniedziałku życzy z
dolcevitainmykitchendzieci niektórych warzyw nie zjadają, a tu je sprytnie schowane mają. To takie moje kombinowanie, na zdrowe warzywne danie. Składniki: · 2 łyżki oleju rzepakowego, · 450 g mrożonek - Zupa Wiosenna 9- składnikowa Hortex, · ok. 8 mrożonych kostek siekanego jarmużu Hortex
Moniki SmakołykiTegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 2000 l wywaru warzywnego 2 ugotowane marchewki z rosołu 6 ząbków czosnku konserwowego Jamar lub świeżego natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie
Domowy Smak Jedzeniatakże wegańska i bezglutenowa. Tak bardzo zauroczyła mnie swym smakiem, że zagościła nie tylko jako danie obiadowe, ale także świetnie sprawdziła się na dietetyczną, warzywną kolację. Z podanych ilości wychodzi garnek ok.3,5l pysznej zupy. Idealnie na dwa dni. Składniki: - 2 krzaczki brokułów lub ok.1kg brokułów mrożonych - 450g warzyw (u mnie mrożona, pocięta włoszczyzna) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki
Smaczne Zdrowe· brukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych
Camilla w kuchniszybka i prosta w przyrządzaniu. Zaraz się o tym przekonacie Przygotowanie tej zupy, zajęło mi dosłownie 25min a jej oryginalny, niezastąpiony smak powala na kolana ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI: 300ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 puszka mleczka kokosowego ok 2cm imbiru 1 limonka 1 papryczka chilli ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki sproszkowanej(...)zagotuje, dodajemy do niego puszkę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Po ponownym zagotowaniu, dorzucamy do garnka wszystkie pozostałe składniki i wyciśnięty sok z limonki. Całość gotujemy kilkanaście minut. Jeśli zupa wyda Ci się, zbyt mało słona, dodaj do niej, jeszcze jedną lub dwie łyżki sosu sojowego. Kilka minut przed końcem gotowania, wrzucamy do zupy oczyszczone i opłukane krewetki, gotujemy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiłodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz(...)około 40-50 minut, jeśli groch nie był wcześniej moczony w wodzie. Jeśli wcześniej go moczyliśmy to ugotuje się w krótszym czasie. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gdy groch będzie już miękki wrzucamy pokrojone na pół pomidorki i liście jarmużu porwane lub pokrojone na drobne kawałki (łodygi wyrzucamy). Gotujemy całość około
Simple Dish