domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania
Zasmakuj Kuchnicałą masę substancji odżywczych, witamin - np. błonnika, wit. z grupy B, magnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna! Pikantna zupa z soczewicą Składniki: 3 l bulionu mięsno - warzywnego: porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 3 średnie bataty 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groszek ptysiowy Mamut Przygotowanie: Bulion zagotować, dodać obrane, pokrojone w kostkę … Czytaj dalej Zupa krem z batatów
czarrna od kuchniSELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora
Markowy smakDziś w roli głównej pan kalafior ! Poczytajcie ile twarzy ma to apetyczne warzywo i jakie jest zdrowe. Możemy je jeść pod rożnymi postaciami: w zupach, w sałatkach, gotowane lub jako pure, ale chyba najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny jest właśnie pieczony z przyprawami, nutką chili i odrobiną miodu. Zapraszam 😊. Parę słów o tym dlaczego warto jeść kalafiora To jednoroczne warzywo należące(...)niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz
Kulinarne przygody GatityZupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo Wam polecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa
MamaOskarkaświetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) Składniki: 1 kg buraków, 1/2 - 1 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, świeży tymianek, śmietana, olej rzepakowy Dodatkowo: ciemny chleb, bryndza(...)lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek. Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu i udekorowaną świeżym tymiankiem. Do zupy podajemy tosty
Plate of JoyJestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej z tego przepisu natka pietruszki 150 ml sojowej śmietanki oliwa cukier pieprz i sól Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy bulion warzywny, wyciągamy z niego ziela angielskie, liście laurowe i zieleninę. Zostawiamy marchewki i pietruszki, które zblendujemy razem z zupą. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy(...)bulionu, a pomidory przysmażamy z cebulą i bagietką na patelni. Zawartość patelni dodajemy do bulionu warzywnego, mieszamy ze sobą i blendujemy. Na koniec całość zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą, śmietanką sojową, a także 1 łyżką bazylii i oregano. Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polegrzybów 1 litr wywaru warzywnego woreczek kaszy jęczmiennej sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej na noc, następnego dnia połączyć z wywarem warzywnym i gotować ok.godziny. Oddzielnie ugotować kaszę. Grzyby wyjąć z zupy, pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Na talerzach rozłożyć kaszę i zalać zupą. Smacznego!!! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniodłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć
Kuchenne zapiski Edytywarzywnego (wcześniej przygotowany) jako dodatek: grzanki z ulubionego pieczywa Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle(...)stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego
wege i kropkagoździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda
ClauditteMissCookingteż potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna ! Zupę można wzbogacić dodając kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. Składniki: 2 skrzydełka 750 ml. bulionu warzywnego 1 mały brokuł(...)kilka różyczek kalafiora 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki suszonych warzyw sól do smaku pieprz ziołowy do smaku Metoda: Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy
Kuchnia Pauletteszupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem(...)końcówki, które wyrzucamy, kilka czubków (ok. 5 cm długości) wraz z czubkami zielonych szparagów odkładamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w litrze bulionu warzywnego. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię