zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:65/331)

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU 131

SKŁADNIKI: 2.5 l bulionu warzywnego 1 marchewka 200 g mrożonego groszku zielonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz i sól do smaku natka pietruszki szczypiorek PRZYGOTOWANIE:  Bulion zagotowujemy. Międzyczasie obieram marchewkę i kroję w drobną kostkę. Następnie wsypuję kaszę jęczmienną. Gotuję ok 10 min następnie dodaję marchewkę i groszek. Gotuję jeszcze ok 10 min. Na koniec dodaję przyprawy do smaku(...)pieprz i sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mieszam. Odstawiam. Podaję od razu kiedy zupa jest gorąca.smacznego

Gotowanie Patki
Zupa cytrynowa 191

Jesień to idealny czas na zupy ! Mam dziś dla Was kremową zupę cytrynową. Składniki:  ok. 750 ml bulionu warzywnego saszetka ryżu parabolicznego duża pierś z kurczaka przyprawa chińska 5 smaków KAMIS 2 cytryny mleczko kokosowe 400 ml 3 ząbki czosnku 2 kieliszki oleju łyżeczka curry 3 zółtka sól, pieprz dla smaku łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI szczypta ziarenek smaku WINIARY(...)małym ogniu przez ok.5 minut. Na kilku kroplach oleju pieczemy wyjęte z folii piersi z kurczaka. Po upieczeniu kroimy skośnie  w cienkie kąski. Odlewamy do przestudzenia 1/2 szklanki zupy. 3 zółtka roztrzepujemy w osobnej misce. Dodajemy do  odlanej 1/2 szklanki chłodnej zupy - mieszamy. Wymieszaną miksturę dodajemy powoli do naszej zupy.  Kroimy drobno świeży tymianek. Nalewamy zupę

dlaSmaQ
Wywar z kurczaka 168

domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania

Zasmakuj Kuchni
Pikantna zupa z soczewicą 130

całą masę substancji odżywczych, witamin - np. błonnika, wit. z grupy B, magnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna! Pikantna zupa z soczewicą Składniki: 3 l bulionu mięsno - warzywnego: porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa krem z batatów 130

Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 3 średnie bataty 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groszek ptysiowy Mamut Przygotowanie: Bulion zagotować, dodać obrane, pokrojone w kostkę … Czytaj dalej Zupa krem z batatów

czarrna od kuchni
ZUPA KREM Z SELERA 165

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora

Markowy smak
Pieczony kalafior z przyprawami 147

Dziś w roli głównej pan kalafior ! Poczytajcie ile twarzy ma to apetyczne warzywo i jakie jest zdrowe. Możemy je jeść pod rożnymi postaciami: w zupach, w sałatkach, gotowane lub jako pure, ale chyba najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny jest właśnie pieczony z przyprawami, nutką chili i odrobiną miodu. Zapraszam 😊. Parę słów o tym dlaczego warto jeść kalafiora To jednoroczne warzywo należące(...)niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
Zupa pieczarkowa 155

Zupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo Wam polecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa

MamaOskarka
Krem z pieczonych buraków 248

świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :)  Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :)  Składniki:  1 kg buraków,  1/2 - 1 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, świeży tymianek, śmietana, olej rzepakowy Dodatkowo: ciemny chleb, bryndza(...)lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek.  Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu i udekorowaną świeżym tymiankiem. Do zupy podajemy tosty

Plate of Joy
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 180

Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity
Toskańska zupa pomidorowa 266

najlepiej z tego przepisu natka pietruszki 150 ml sojowej śmietanki oliwa cukier pieprz i sól Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy bulion warzywny, wyciągamy z niego ziela angielskie, liście laurowe i zieleninę. Zostawiamy marchewki i pietruszki, które zblendujemy razem z zupą.  Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy(...)bulionu, a pomidory przysmażamy z cebulą i bagietką na patelni.  Zawartość patelni dodajemy do bulionu warzywnego, mieszamy ze sobą i blendujemy.  Na koniec całość zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą, śmietanką sojową, a także 1 łyżką bazylii i oregano.  Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną 184

grzybów 1 litr wywaru warzywnego woreczek kaszy jęczmiennej sól, pieprz  Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej na noc, następnego dnia połączyć z wywarem warzywnym i gotować ok.godziny. Oddzielnie ugotować kaszę. Grzyby wyjąć z zupy, pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Na talerzach rozłożyć kaszę i zalać zupą. Smacznego!!! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Zupa krem z topinambura 117

odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA-KREM CEBULOWA 146

warzywnego (wcześniej przygotowany) jako dodatek: grzanki z ulubionego pieczywa Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle(...)stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego

wege i kropka
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania