Jest wiele wersji na kremową zupę z brokułów. Moja dzisiejsza wersja jest z czosnkowymi grzankami, które dodają tej delikatnej zupie lekkiej pikanterii. SKŁADNIKI 1 brokuł 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku czosnek granulowany pieprz gałka muszkatołowa przyprawa warzywna do potraw (chodzi gotową o mieszankę bez glutaminianu sodu, barwników i aromatów, którą można dostać w wielu sklepach) sól kilka kromek chleba(...)podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
Zofianajedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem... Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść(...)szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek garść mrożonego groszku (można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę) 1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny łyżeczka mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę
Kuchnia Prezydentowejkrem. kremowe zupy to najlepszy sposób na przemycenie warzyw. Liczy się smak, a i zupa selerowa ładnie się prezentuje zmiksowana na aksamitny krem. Jeśli wolicie zupę bez boczku proponuję posypać ją prażoną cebulą lub warzywnymi chipsami. My jednak boczuś kochamy, szczególnie z selerową! To już 68 przepis na zupę na blogu! Zupa nie może się znudzić! Zupa selerowa krem Składniki
codojedzeniaburaczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka
Posadzone i zjedzoneobsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni je przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie(...)pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny, tyle że pod postacią mieszanki warzywnej. Jak się wcześniej przygotuje sobie takie półprodukty to ugotowanie zupy nie zajmie nam dużo czasu. Czytaj więcej
Wiem co jemcukinii , fasolki szparagowej, marchwi , zielonego groszku oraz szpinaku . Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem , ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się
Z Kuchni Do Kuchnijest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych
Szczęśliwa kuchniajest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na
Kuchnia Pokoleńkurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami. NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI zupa 1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego. 2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki. 3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (ewentualnie ostrą papryką/chili by dodać papryce wyrazistości
U Fiolkikurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami. NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI zupa 1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego. 2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki. 3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (ewentualnie ostrą papryką/chili by dodać papryce wyrazistości
Fiolka w kuchniwiórków kokosowych (podprażone na patelni) Do dekoracji: 2 gałązki świeżej kolendry 2 łyżki płatków kokosowych (podprażone na patelni) chipsy warzywne (mogą być kupne) – opcjonalnie chlust oliwy – zwykłej lub smakowej limonka – wyciśnięty sok i starta skórka Przepis na zupę krem z pieruszki: Udka kurczaka doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo(...)przez minutę. Następnie zblendować na gładką masę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku
Ugotowane pozamiataneŚwięta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę(...)grzybów odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy
Z Majeczką w kuchniPyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego) - szczypiorek (opcjonalnie) - grzanki
Smaczne Zdrowecytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Polecam również: Koktajl warzywny ze szpinakiem ze świeżego szpinaku. Zielony chłodnik z grzankami Chłodnik z botwinki na jogurcie(...)Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny, 50 ml wody gazowanej, Sól i pieprz, 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę. Podajemy zupę / chłodnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię