zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:54/331)

Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 225

kalafiorową z komosą ryżową, może być ona również przyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować: na wywar warzywny: około 2,5 litra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) – kuchnia podkarpacka 164

pań Z Koła Gospodyń Wiejskich z Cewkowa-Woli. Został opublikowany w „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 szklanka suszonych grzybów (około 60- 70 g ) 1 litr wywaru warzywnego 2-4 łyżki kaszy gryczanej sól i pieprz Do okraszenia: 250 ml oleju lnianego 150 g cebuli szczypta soli Cebulę(...)małym ogniu uważając, żeby olej nie wykipiał. Kiedy cebula stanie się lekko pomarańczowa ściągamy ją z ognia i solimy do smaku. Na 1 talerz zupy dodajemy 1 łyżkę cebuli. Suszone grzyby zalewamy gorącym wywarem warzywnym i zostawiamy, żeby zmiękły (najlepiej na całą noc). Wywar gotujemy około 45 minut, aż do miękkości grzybów, po czym przecedzamy go, a grzyby kroimy

Trzeci talerz
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 206

kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym

Codziennik Kuchenny
Zupa pieczarkowa z makaronem 192

końca robiona przeze mnie, bez polepszaczy, delikatna, lekko słodka od śmietanki, pachnąca, pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera(...)doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne.    Zupa pieczarkowa: 1 l bulionu drobiowego z powyższego przepisu lub 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła 200 ml śmietanki (30%) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz Cebulę obieramy

Cooking Monster
Marchewka z groszkiem 281

dodatków do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.  Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę

AniaGotuje.pl
Szybka zupa kalafiorowa 166

smaczny. Tworzy fajną bazę dla moich zup, ja muszę tylko dodać trochę proszku no i wody. Potem wymarzone warzywa, zagotować i zjadać ze smakiem : ) Do przygotowania zupy potrzebujemy: ok 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny, jak wolicie) 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki 1 średniej wielkości kalafior (podzielony na różyczki) 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem z cukinii 185

różnymi dodatkami. Właśnie w zależności od użytych dodatków możemy uzyskać wersję fit lub tą mniej zdrową. Również jeśli jako jej podstawę użyjemy bulionu warzywnego, uzyskamy także wersję wegetariańską. Mi osobiście smakują wszystkie, każdą przetestowałam. Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 2 duże cukinie 1 duży młody

Garniec Magalie
#11 Zupa tajska z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 174

azjatyckiej z racji tego, że w Chinach obchodzono ostatnio Nowy Rok :) A jako, że jestem wielkim fanem mleka kokosowego i nigdy nie robiłem z nim zupy, to czas najwyższy spróbować! Zacznijmy od przygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim.  Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego

Taste of imagination
ZUPA SZPARAGOWA 190

lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec łączymy śmietanę z ugotowaną już zupą. Smacznego

wege i kropka
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 207

skóry, rozdrobnić  mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać  szczypiorem

Stare Gary
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 167

marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera   1,5 do 2 litrów  wywaru warzywnego lub mięsnego sól i pieprz  do smaku śmietana do zup Moje uwagi: już na talerzach do każdej porcji dodałam po 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, która oprócz wielu właściwości zdrowotnych, ma też tę zaletę(...)kawałek imbiru 1,5 do 2 litrów wody lub wywaru warzywnego albo mięsnego 2-3 łyżki stołowe groszku gołębiego (nikla indyjska tzw.. toor dal) - w Polsce dość trudno dostępny, więc też zastąpiłam ugotowaną komosą ryżową, ale tym razem ją zblendowałam przed dodaniem do zupy 1 łyżka przyprawy do garam masala ( podczas kolejnego gotowania tej zupy garam masala  zastąpiłam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej 138

Krem z zielonych warzyw – zupa przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować

Dorota Smakuje
Zupa grysikowa 171

podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna(...)wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje i przelać do talerzy

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa z klopsikami 265

sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 204

sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania