zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:58/331)

Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami 208

Kremowy Chłodnik warzywny to zdrowy obiad na ochłodę. Ceniony ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Warto po niego sięgać w czasie upałów, kiedy chętniej żywimy

Kierunekuchnia
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 217

zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie do jabłeczników na zimę. Jeśli coś zostawało

SMYKWKUCHNI
Zupa z kaszą bulgur i roślinami strączkowymi (Minestrone di bulgur e legumi) 148

kaszy bulgur 100 g jarmużu  50 g czerwonej fasoli (ugotowanej) 50 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 50 g ciecierzycy (ugotowanej) 750 ml - 1 l bulionu warzywnego (w zależności, jak g ę stą zupę lubicie) 2 marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta papryczki chili s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 100 g di bulgur

La grande e la piccola cuoca
Warzywna zalewajka 196

osobiście uwielbiam zupy , a dziś zapraszam na zalewajkę warzywną , bardzo smaczną , rozgrzewającą , mam nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja zupki . Potrzebne nam będą  3 białe kiełbaski ( bądź średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki  2 pietruszki  1 duża cebula  2 parówki  10 sztuk średnich ziemniaków  100 ml śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego

Mój Smak
42 przepisy z nowalijkami 146

kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami

Moja smaczna kuchnia
Jak upiec buraki 246

świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej. Jak smakuje pieczony burak

Blendman
Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem paprykowym. 175

Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem. Edyta Guhl. Klasyczne, niemieckie gołąbki, czyli Kohlrouladen, robione są z białej kapusty i mięsnego nadzienia. Nie znajdziecie w nich

dolcevitainmykitchen
Warzywne kotleciki z kalafiorem. 166

Warzywne kotleciki z kalafiorem. Edyta Guhl. Witajcie kochani, dzisiaj zapraszam na kotleciki z kalafiora, nie są smażone na tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku, dzięki czemu nie

dolcevitainmykitchen
Chłodnik ogórkowy z awokado 151

Najlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale

To co kocham
Bulion z pieczarkami, brokułami, marchewką i kaszą jaglaną 154

Zamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można

Szybko Tanio Smacznie
Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy 189

Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka " class

Ogrodnik w podróży
MELONOWE ORZEŹWIENIE 187

jakim jest blender, własnie od dzisiaj ( 25 czerwiec) w sieci sklepów Lidl można nabyć świetny blender z akcesoriami. Moc 600W świetnie sobie radzi z koktajlami i zupami typu krem czy chłodnikami owocowa warzywnymi. Dostępne kolory przypadną do gustu każdemu! Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jak w kuchni jest kolorowo

Z Majeczką w kuchni
Rosół z masłem klarowanym i świeżym koperkiem 184

W końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane

Truskawkowa Fiesta
Łopatka w sosie borowikowo – cebulowym 201

rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę i wywar warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak na noc Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Domowy makaron jarmużowy. 212

Dziś zerwałam niewielką porcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny

Rozpustne gotowanie
Chipsy dyniowe do zup 149

Uwielbiam tak przygotowane chipsy dyniowe stosować jako dodatek do zup. Składniki: Kawałek dyni ewentualnie przyprawa warzywna Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Można posypać je przyprawą warzywną. Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw

Tradycyjna Kuchnia
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 186

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki

pieprzny smaczek
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 223

kaczki, - tacka warzyw, - przyprawy: * pieprz czarny, (łyżka) * pieprz ziołowy, (opakowanie całe), * vegeta (najlepiej domowa, do smaku), - cebula - 75 dag - masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie). Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 185

pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę. Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy

Wypisz Wymaluj
Miseczki makaronowe pełne po brzegi 202

Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pyszna zupa rybna 200

Najpyszniejszą zupę rybną jadłam, wbrew pozorom w polskich górach. Delikatnie pikantna, mocno warzywna i aromatyczna. Żałuję, że tak długo opierałam się przed przygotowaniem jej samodzielnie w domu. Wykonanie jest banalne, a sama zupa jest gotowa do zjedzenia w 20-25 minut :) Spróbujcie:) Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże cebule 1/2 selera (korzeń)  1l passaty pomidorowej 6 ziarenek

ChilliJemy
Zupa Ogórkowa z Grzankami 203

pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól

Uwaga Babcia Gotuje
Letnia zupa z fasolki szparagowej 234

najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat do tej zupy nie będzie zupełnie pasowała

Kulinarna Pokusa
Zupa z cukinii i kalarepki 149

się łykowate . Cukinia robi w tej zupie jako tło i zagęstnik , ale też w pewien sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła(...)dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego !   Artykuł Zupa z cukinii i kalarepki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 144

Ramen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu

Mango Papaja
Zupa grzybowa z łazankami 227

grzybowa z suszonych grzybków.  Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie mięsnym. składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków) sól do smaku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej łazanki Czaniecki (lub inny makaron) Grzyby namoczyć(...)śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem

Monia miesza i gotuje
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 170

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)  Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały(...)s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1 . Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu

SzczyptaSmaQ
Zupa krabowa z Büsum 200

właśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy (ok 4 – 5 łyżek(...)dekoracji, ale też nie jest to konieczne) W garnku umieszczamy wywar rybny, wodę i wywar warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone warzywa i dalej gotujemy, ale już na mniejszym ogniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko

Szybko Tanio Smacznie
Chowder kukurydziany 210

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 181

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA Z KORZENIA PIETRUSZKI 265

Pietruszka jest częstym składnikiem bulionu warzywnego, natomiast rzadko traktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsze przepisy na zupy kremy 306

krem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej papryki chłodnik z pomidorów i arbuza gazpacho – warzywny chłodnik chłodnik z ogórka i awokado Artykuł Najlepsze przepisy na zupy kremy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 152

łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być

ClauditteMissCooking
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 193

liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku 191

osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa Krem Brokułowa 164

brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący

ClauditteMissCooking
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 193

lubczyku  5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa krem z buraczków 188

łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania