używam do tego obieraczki do warzyw) i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem na 1-2 minuty. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na chrupko. Teraz wystarczy nalać zupę do miseczek i udekorować warzywnym makaronem i skwarkami z boczku. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiprzez 7 dni w tygodniu mogę tylko zupy. Smak podkręciłam curry i kurkumą, bo mam słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego - 2 szklanki małych kurek - 4 ziemniaki - 2 marchewki - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka curry i kurkumy - sól - pieprz - natka pietruszki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki
Apetyczna babeczkasię ograniczać użycie kostek bulionowych w swojej kuchni. Trzeba jednak przyznać, że czasem ciężko uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki
Tradycyjna Kuchniainternet nie " hasa ".Tak więc kochani czytelnicy wstawiam parę przepisów i uciekam na dłuższy " wypad " .Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia. Obiad ma 511 KCAL. Zupa JARZYNOWA : ******************************* 0.5 op.mrożonki warzywnej - 250 g. 0.5 szkl.mleka 0.5% - 100 ml. ******************************************** Mrożonkę warzywną zalewamy szklanką wody , doprawiany do smaku i zabielamy mlekiem .Gotujemy do miękkości warzyw. Nadziewana Pierś Kurczaka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszna, sezonowa zupa paprykowa. Składniki: 8 szklanek wywaru warzywnego, 5 zielonych papryk, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 1 woreczek ryżu, 1 szklanka śmietany, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Ryż ugotować w wywarze warzywnym. Papryki oczyścić z nasion, pokroić, wypłukać i posiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku
Tradycyjna Kuchniałyżki oliwy szczypta soli PIECZONE POMIDORY: 3 średnie pomidory,pokrojone w paski 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" 1 łyżka oliwy sól do smaku ZUPA(SOPA): 6 szklanek bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego pomidory w puszce 1 2 małe cebule 1, 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki kolendry szczypta pieprzu Cayenne
Gotowanie to kochaniekilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami śmietany 18 %. Po zagotowaniu zupa gotowa. Wyszła smakowita - delikatnie warzywna z koperkową nutą. Mniam, doczekać się nie mogę gdy znów ją zjem
Kuchnia po mojemuwpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty
A Ty Smakuj Mniekryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie. Składniki: bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany rosół) 1kg dyni 200ml mleka 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku gęsty jogurt naturalny pietruszka do dekoracji Dynię obieramy ze skórki, usuwamy
Animelka Blogrzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów żeby zimą było po co sięgnąć
Smaczna Pyzalekkość wkrada się wszędzie, w nasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni. Dzisiejsza zupa to po prostu banalny przepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA(...)NACIOWEGO. Idealna dla jaroszy bądź wegetarian :] ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 %/ 3-4 porcje 1 seler naciowy 1 litr bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 marchewki 2 pietruszki łyżka posiekanej drobno bazylii 1-2 łyżki oleju roślinnego Selera myję i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam drobno. Szklę na 1 -2 łyżce oleju. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkiktórych ja się również zaliczam) oraz czas zamieniania tych pysznych warzyw w przeciery, ketchupy i inne przetwory na zimę. Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę(...)Zupa pomidorowa, na którą podaję przepis jest jedną z naszych ulubionych, gotowana z dojrzałych na słońcu pomidorów. Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo bazyli
Moja Mama Gotujeróżyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez 15-20 min. Zapieczony kalafior dodajemy do wywaru warzywnego, doprawiamy pieprzem i solą. Jak zupa się zagotuje dodajemy mleczko kokosowe i gotowe
Łycha smakówKrupnik to zupa, która jest przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami oraz kaszą. Niektóre osoby dodają do niej kilka suszonych grzybków. Poniższa zupa smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki
Ugotowaćcebulą do garnka z gotującą się zupą, doprawić chili, majerankiem, cząbrem, solą i pieprzem i zdjąć z palnika. Smacznego! :) * Można użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować
Kraina Miodem Płynąca