domu głodna, jak wilk i byłam wdzięczna sama sobie, że mam w lodówce ugotowaną quinoę i bulion na kościach. Mógłby to być również rosół, albo wywar warzywny, w ostateczności taką zupę da się przygotować na wodzie, trzeba tylko zadbać o jej odpowiednie doprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut (1 porcję z użyciem rozdrabniacza), nawet zdążyłam pospiesznie zrobić parę zdjęć
Quinoa Raz!Orientalna kuchnia jest niesamowita przez bogactwo niezwykle intensywnych smaków i cudownych aromatów. Pozornie przygotowanie orientalnych potraw wydaje się skomplikowane, jednak w gruncie rzeczy jest to całkiem
HealthyCreationsSkładniki: woda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże
W Mojej Kuchni Lubiętego ukrywać :)), z powodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie, ale możecie dostosować składniki. Składniki: ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste) 5 marchewek 2 pietruszki (korzeń
Pociąg Do KuchniSkładniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/m
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 4,5 litra, fasola szparagowa 3/4 kg, marchew 4 sztuki, ziemniaki 4 sztuki, kostka rosolowa 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4
W Mojej Kuchni Lubiępieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy(...)pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie inne, nowe, wspaniałe smaki i aromaty. Zupa rozgrzewa i orzeźwia. Jest bardzo pożywna
mojewypiekiinietylkoaromatem kolendry i sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów(...)fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego i 3 liście laurowe. Całość gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. W razie, gdyby zupa robiła się zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Po godzinie gotowania dodałem do zupy
Wyprawy kulinarneszerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku) - 1 ząbek czosnku - śmietanka kokosowa(...)jajka ugotowane na twardo Do dekoracji: - kwiaty czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem
mojewypiekiinietylkomogłam się oprzeć. Jeżeli nie licząc czasu na ugotowanie bulionu, przygotowanie zupy krem z cukinii i brokułów jest ekspresowe. Chodźcie po przepis :) Zupa […] Artykuł Zupa krem z cukinii i brokułów na bulionie warzywnym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopejeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ . Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką. Zupa porowo-serowa: 2-2,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 duże pory 200g gorgonzoli dolce 200ml śmietanki kremówki (30%) 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz 1 łyżka miodu oliwa z oliwek Z podanej ilości wychodzi
Cooking Monsterramen w wersjii wegańskiej. Gosię ucieszył fakt, że miała w ogóle wybór i mogła zamówić white ramen, a nie sałatkę. Nie do końca przekonała ją jednak sama zupa, a właściwie dodatki warzywne w niej. Powiedziała że było ok, ale nie czuła tu nut orientalnych w daniu na które czekała. Pozostałe zamówienia były już w większości mięsne, sporo osób wybrało polecanego
nietylkopasta.plkalafiora. Delikatny w smaku lekko zaostrzony ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem. To jedno z wielu dań, którymi mogę objadać się cały czas, bez konsekwencji. Zupy krem mają to do siebie, że są warzywne, zdrowe, delikatne, takie dostojne na pierwsze danie. Zupa krem z kalafiora i białych warzyw wykończony przyprawami i śmietanką, zapraszam:) Zupa krem z kalafiora podana z grzankami
Zasmakuj KuchniCurry to jedna z moich ulubionych potraw. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach - danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli
Vegan TasteNiestety złota, polska jesień już się skończyła, a na jej miejsce przywędrowała okropna, deszczowa i zimna pogoda. W takie dni warto spożywać rozgrzewające posiłki, dlatego dziś
Vegan TasteNiestety złota, polska jesień już się skończyła, a na jej miejsce przywędrowała okropna, deszczowa i zimna pogoda. W takie dni warto spożywać
Vegan TasteDyniowego szaleństwa ciąg dalszy :D Po orientalnej wersji kremu dyniowego z mleczkiem kokosowym czas na wersję bardziej klasyczną. W tym wydaniu z marchewką i batatem krem
HealthyCreationswykorzystać zarówno w daniach wytrawnych jak i przemycić do deserów. Nie każdemu odpowiada ich słodki smak, jednak ja je uwielbiam. Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem... :D A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej. Jest to jeden z tych przepisów, które
HealthyCreationsBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach
Weekendy w domu i ogrodzieZima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić
Vegan Tastecytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek
Chilli Czosnek i Oliwamięso przewracamy. Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą dodatkowy smak
chleba naszegoRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie
Moja smaczna kuchniazamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem
Di gotujeminut włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią. Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy. Smacznego ! Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem
Kuchnia na wzgórzuprzyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą, ale nie muszą
MODA NA BIOZupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki
Codzienne GotowanieRozgrzewająca zupa jesienią to bardzo dobry pomysł. Najlepiej kiedy taka zupa jest gęsta i bardzo warzywna , taką lubię najbardziej. I najlepiej jeść ją z grzankami, które przyjemnie chrupią będąc kontrastem dla zmiksowanych jarzyn. Zrobienie takiej zupy to żadna trudność bo można wykorzystać warzywa jakie ma się akurat w domu i właściwie dowolnie je łączyć. Taka kremowa zupa jarzynowa , przyprawiona
Smaczna Pyzawlotu i wyciskać sok, następnie do wlotu wlać ciut wody i wcisnąć guzik cofania i cały sok do końca wyleci z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębiałych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański Smacznego
Codziennik KuchennyCzy będzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z
Truskawkowa FiestaBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerze