także dla tych, którzy do tego warzywa podchodzą sceptycznie lub wręcz z niechęcią. Myślę, że tą zupą przekonacie niejednego pietruszkowego niejadka :) Do przygotowania ok 4 porcji zupy przygotujcie: 2- 2,5 litra bulionu, warzywnego lub warzywno-drobiowego 5 dużych korzeni pietruszki na zupę i 2 mniejsze na talarki 5 sporych ziemniaków dwa pęczki natki pietruszki łyżkę startego parmezanu 10 marynowanych
PichceniomaniaWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą, tradycyjną, polską, Wigilijną zupę grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem grzybów leśnych, zarówno suszonych jak i mrożonych, podana z łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową: na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych(...)minuty. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę seler, smażymy jeszcze 1-2 minuty. Teraz całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie w wywarze z gotowania grzybów rozprowadzamy łyżkę mąki i dodajemy do zupy, zabielamy mlekiem (można użyć śmietany słodkiej 18% lub 30%, lecz u nas tradycyjnie w Wigilię zabiela się
Rozpustne gotowaniegotuję wywar z grzybów i osobno wywar z włoszczyzny. Dopiero po ugotowaniu i przecedzeniu obydwu, łączę je, dolewając po trochu wywar z włoszczyzny do grzybowego, tak, aby zupa nie zrobiła się zbyt warzywna Wolę ten drugi sposób. Grzyby każdego roku są inne, czasem bardziej a czasem mniej intensywne. Taki sposób pozwala moim zdaniem bardziej kontrolować smak zupy
Stare GaryDobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek(...)przykryciem. 5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc i gotujemy na małym gazie minimum 2 godziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką
Bananowe Polemacie jakieś swoje triki w kuchni, które pozwalają zaoszczędzić czas? SKŁADNIKI : ( porcja na mały garnek zupy ) skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki kapusta biała – 1 główka kabanosy wędzone – 8 sztuk ziemniaki – 4 sztuki włoszczyzna byskawiczna – 1 małe opakowanie – 50 g lub bulion warzywny 1,5 litra maggi(...)łyżeczka octu przyprawa do bigosu kminek mielony sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać susz warzywny i skrzydełka. Jeśli macie bulion warzywny to na nim przygotować zupę. Gotować 15 minut na średnim ogniu. Kapustę poszatkować i wrzucić do zupy. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem
kuchniabellissima.wordpress.comzupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej
VioletoweKucharzenieDobrze zamieszaj. Zamknij zip i odczekaj 10 minut. Urwij używając nacięcia pod struną i zamieszaj ponownie. W ofercie LYO FOOD dostępne są: śniadania dania główne zupy owoce proszki owocowe i warzywne - w ofercie od kwietnia W ramach współpracy otrzymałam: Gotowe posiłki: farfalle w sosie szpinakowo serowym, penne bolognese, risotto z pęczaku i soczewicy z musem
Zdrowie na języku :Ptrzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby inaczej
Kulinarna Pokusaosób: 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki ) 2 cebule 100ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku Masło 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2L Bulionu drobiowo warzywnego Sól Pieprz Natka pietruszki grzanki Zupa grzybowa krem Przygotowanie: Leśne grzyby obieramy, kilka razy płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z obranym i rozgniecionym czosnkiem szklimy(...)rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, chwilę jeszcze po miksowaniu gotujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy 100ml śmietanki 30% Zupa grzybowa krem doskonale będzie się prezentowała posypana świeżą natką
Księga-SmakuPyszna zupa krem może zastąpić dwudaniowy obiad, jeśli jest syta i potrafi zaspokoić największe apetyty. Taki właśnie jest paprykowy krem! Przekonajcie się sami. 8 czerwonych papryk 1 główka czosnku Świeży tymianek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z kaparami (mogą być oczywiście osobno) 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść pomidorków koktajlowych Łyżeczka chili Papryka wędzona do wywaru Litr bulionu warzywnego 1/4 szklanki czerwonej(...)przykrywamy i czekamy aż wystygną. W tym czasie możemy przygotować bulion warzywny. Bulion możecie kupić gotowy, ale możecie również przygotować go sami – to bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Włoszczyznę myjemy, obieramy i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Jeżeli gotujecie bulion specjalnie do tej zupy, warto dodać do niego wędzoną paprykę w proszku. I oczywiście ziele angielskie
MarcinChefjakoś tak mniejszą mamy ochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy. Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy. Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło? Zupa – krem z cukinii. Robi się ją prosto i szybko(...)wody i kostkę warzywną. Gotujemy ok 15 minut żeby cukinia zmiękła. Na koniec dodajemy topiony serek i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania. Gdy zawartość garnka wystygnie ucieramy warzywa za pomocą blendera. Gotowe. Pysznie smakuje na chłodno, lub na ciepło. Posypana grzankami lub groszkiem ptysiowym syci i cieszy podniebienia aksamitnym smakiem. Taka zupa – krem ma jeszcze
Niuniokijest orzeźwiający, natomiast serek nadaje mu cudownej kremowej konsystencji. ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Składniki na 2 duże porcje zupy 400 g zielonego groszku mrożonego Marchewka Pół kalarepy Ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego typu Bieluch Bulion warzywny Oregano, mięta, pieprz, sól Czosnek posiekać, marchew i kalarepę pokroić w kostkę Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, po chwili dodać pokrojone
HealthyCreationszapiec. Ale znalazłam na to sposób i postanowiłam w końcu spróbować! Cebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :) Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa cebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul(...)bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie cebulę, tym głębszy smak zupy. Cebula
Cooking Monsterdzień przypadają dwa deszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby(...)czosnku 2 czerwone papryki około 450 g świeżych pomidorów około 300 – 350 g filetu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość według preferencji) nierafinowana sól
Even Better Foodogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie
Wędrówki po kuchnimięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku, a do zupy nałożonej na talerze. Gdy postąpimy inaczej, rosół będzie mętny i niesmaczny
Kuchenna Kontrrewolucya