zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:38/331)

Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 178

przygotowywać? A może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 191

przygotowywać? A może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa kokosowa z bocznikami i groszkiem 111

selera - 3 ząbki czosnku - 3 zielone liście pora - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól - woda 1. Z podanych składników gotujemy wywar przez ok. 2 godziny na małym ogniu. Zupa właściwa: - wywar warzywny ok. 3 litrów - 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle lub 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku - 25 dag boczników - 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml - 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1. Kaszę

Apetyczna babeczka
Matcha - prawdziwy hit wśród zielonych herbat 127

gustu.   Przypomina smak młodego jęczmienia zmieszanego z rozdrobnionymi liśćmi szpinaku . Możemy go poprawić, dodając łyżeczkę cukru lub miodu, które nie zaburzą zdrowotnych właściwości. Dodana do warzywnych koktajli czy zupy kremu nada im intensywny, zielony kolor. Równie efektownie będą wyglądać przekąski z herbatą matcha oraz słodkie muffin ki i makaroniki.   Herbata Matcha a odchudzanie Ciekawostką dla osób

Różowa kuchnia
Domowe wywary bez dodatku chemii ! 150

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Wywary to podstawa - domowe wywary bez dodatku chemii ! 136

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Zupa pomidorowa z pieczarkami 129

Bardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia

Truskawkowa Fiesta
Zupa ziemniaczana po Karpacku 123

· wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana ‘Verdi’ 109

 · wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5-6 szt · cebula · tłuszcz · ogórek konserwowy 2 szt · keczup 2 łyżki · mąka pszenna 2 łyżki · śmietana 18 proc

Camilla w kuchni
Kapuśniak po Wrocławsku 77

· wywar warzywny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · cytryna 2 szt · migdały 5 dag · parówki cienkie 4 szt · cebula 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1

Camilla w kuchni
Zupa fasolowa 'Ambasador' 137

· wywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1 szkl · brukselka 40dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · żółtka 1-2 szt · natka

Camilla w kuchni
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 493

chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych cytryn odrzucają, wykorzystując tylko skórkę. Ja nie odrzucam

Codzienna kuchnia niecodzienna
BOTWINKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KWIATAMI SZCZYPIORKU 106

skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście.  DUŚ OKOŁO 10 MINUT, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupa powinna już mieć fantastyczny kolor. W MIĘDZYCZASIE OSKROB ZIEMNIAKI , postaw na ogień, nie zapomnij posolić, co mi się często zdarza :) ZUPĘ DOPRAW SOLĄ I SOKIEM Z LIMONKI. Powoli

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa pomidorowa z ryżem 185

Jedna z moich ulubionych zup. Tak mi posmakowała, że jadłam ją przez kilka dni, dzięki gęstej konsystencji syci na bardzo długo. :) Składniki: 1 pomidor 1 średnia

Truskawkowa Fiesta
Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 174

przepisy mnie nie rozczarowały. Różnorodne, bardzo apetyczne, nieskomplikowane. Podzielone na rozdziały według podstawowego składnika, mamy tu więc dania z kurczaka, różnych mięs, ryb i owoców morza, dania makaronowe, warzywne, a dodatkowo zupy i przystawki oraz desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie są to jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka kuchnia luźno nawiązującą

Chilli Czosnek i Oliwa
Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 249

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam

IzaGotuje
103. Zielona zupa szpinakowa 100

Bulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu

Jadło i czytadło
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 119

inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry) 2 puszki pomidorów 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ugotowana marchewka (może być z bulionu) oliwa z oliwek Na oliwie smażymy cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 164

dedykowana jest innym daniom. Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Współpraca z firmą Skworcu 179

przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie

Słodkości i nie tylko
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 162

domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze

W kuchni Karmel-itki
Zupa z dorszem, ryżem i duszonym porem 123

dorsza. Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około 120 g * ryż jaśminowy- 2/3 szklanki * pietruszka- 1 większa * por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz(...)zagotować bulion warzywny, wsypać ryż oraz pietruszkę pokrojoną w kostkę i gotować wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pora w krążki (oprócz liści) i dodać do gotującego się ryżu. 3 minuty przed końcem gotowania do garnka dodać oczyszczoną z ości rybę i pokrojoną w większe kawałki. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 137

pracy w rękawiczkach, to zupę robi się szybko i przyjemnie. I nie bójcie się…ugotowana pokrzywa nie parzy;) Zupę testowałam w dwóch wariantach, na wywarze jedynie warzywnym jak i mięsnym. Oczywiście, zupa na wywarze mięsnym jest bardziej treściwa, szczególnie, że możecie dodać do niej fragmenty mięsa. Ma też głębszy smak. Ta zrobiona na wywarze jarzynowym, będzie delikatna. Ja zupę

Mieszam w Garnku
Żurek postny 210

Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa.  Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę

prawdziwe jedzenie
Zupa krem z pieczonych warzyw i z jogurtem greckim. 138

zamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa mają tę moc, ogrom zdrowia, smaków i kolorów. Dziś zupa,która dzięki pieczonym warzywną ma intensywny smak. Ziemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy

Kubki smaku
Krem z pieczarek 135

polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół(...)ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość na gładko, a następnie dodajemy pietruszkę i kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe

Cooking Monster
Krem z pieczarek 174

polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół(...)ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość na gładko, a następnie dodajemy pietruszkę i kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe

Cooking Monster
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 137

kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe.     Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki(...)zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Gotowe. Według naszych opinii najsmaczniejsza okazała się krajanka buraczkowa. Jej smak był najbardziej zbliżony do   aromatu domowej zupy. Zajadali się nią i duzi i mali. Krajanka warzywna do kapuśniaku równie smaczna. Dobór ziół w koncentracie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatek koncentratu pomidorowego niecodzienny, ale wkomponował się idealnie w smak zupy. Niestety

kulinarnyswiatdomi
Zupa krem z selera – przepis 134

powstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni.   Zupa krem z selera Składniki: 1L Bulionu drobiowo – warzywnego 600g bulwy selera Sól Pieprz Gałka muszkatołowa w proszku 1 jajko 100ml słodkiej śmietanki 30% Grzanki do podania Zupa krem z selera Przygotowanie Przygotowujemy bulion drobiowo(...)warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych. Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min. Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową w proszku (około ½ łyżeczki). Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka, żółtko rozmącamy, dodajemy do słodkiej śmietanki, następnie dokładnie mieszamy

Księga-Smaku
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE 182

zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g ) * pomidory – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 1 główka * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Żurek z Baborówka 182

Festiwal Jeździecki . Myślę, że warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek(...)kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona do środka Wywar warzywny mieszamy z mięsnym. Do zupy dodajemy kilka liści laurowych, suszonych grzybków oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy zakwas, majeranek. Gotujemy ok 15 minut

Szybko Tanio Smacznie
Obiad w kolorze słońca czyli zupa z cukinii i fasolki szparagowej 171

Dalekiego Wschodu uzyskamy dzięki kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa! ZUPA Z CUKINII I FASOLKI SKŁADNIKI: bulion warzywny z tradycyjnych warzyw: 3 marchewki, 2 pietruszki korzeń, kawałek selera, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, ziele angielskie, ze 3 liście laurowe 1 cukinia średniej wielkości około(...)opcjonalnie jogurt grecki/ przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, kurkuma dodatek: koperek / szczypiorek/ starty żółty ser – jeden do wyboru, żeby nie przedobrzyć PRZYGOTOWANIE – SŁONECZNA ZUPA Z CUKINII I FASOLKI: Gotujemy bulion warzywny – w około 3 l wody przez około 30 minut. Do rosołu dodajemy sól do smaku i pieprz oraz rozmaryn /może być zielony lub w postaci suszonego

W Kawiarence
Zupa jarzynowa z ryżem 144

Bardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej  1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory  woda Sposób(...)zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta